Blogg

Orättvisor

Det finns inget som engagerar mig och väcker så mycket känslor hos mig som orättvisor mot barn och ungdomar.
Vi har dessa orättvisor inom fotbollen också.
I Fotbollens Spela, Lek och Lär står det:
“I barnfotboll ska barnen leka och lära sig fotboll. Vid matchlika situationer är det viktigt att alla får delta lika mycket och prova på olika platser i laget. Matchresultat får inte styra, utan ska spela en mycket underordnad roll.”
Barnfotboll räknas det som upp till 12 år.
Fotbollens Spela, Lek och Lär är lite av Svensk Fotbolls “bibel”. Denna finns hos alla föreningar och ledare som någon gång gått en fotbollstränarkurs.
Låter det orimligt det som står i meningarna? Knappast väl? Alla som är barn ska väl kunna få utöva det som man tycker är roligt. Och det måste väl ändå vara på allas villkor. Men fungerar det inte så då?
Tyvärr är svaret NEJ. Någonstans går det snett. Oftast beror det på att resultatet blir viktigt. För barnen? NEJ. Hos oss vuxna. Som ledare eller som förälder. Vi kommer i kontakt med det ofta på Skånes FF. Men jag har också kommit i kontakt med det när jag varit “på fältet” också. Barn som sitter på “bänken” hela matcher och inte får komma in o lira på plan. Åtminstone inte när det är jämnt i matchen. Det är ofta det man får till svar också när man frågar ledaren efteråt. “Men det var ju så jämnt. Och pågarna/töserna ville så gärna vinna matchen”. När man ställer frågan till ledaren: “Och du själv då?”. “För mig är det inte så viktigt”. Jag lovar, har man stått och sett dessa matcher så är det utom allt tvivel att det är ledaren som vill vinna matchen.

Det att alla ska få spela borde vara det allra enklaste i all idrott. Men så är det alltså inte. Kan detta kallas för mobbing? Ja det är nog så man får kategorisera det. Det finns några andra sidor av detta också. Ex. vem kan se om en kille/tjej som är 10 år kommer att bli bra om 10-12 år? Ingen! Om man inte låter barn få utföra det som dom älskar att utföra i sin förening. Kan man då få denna person att jobba i denna förening? Knappast.
Jag hörde en förening som hade en väldigt enkel tanke om hur ett ledarskap ska vara när man är ledare för barn/ungdom.
– Alla barn ska bli sedda
– Vi vill att alla barn som börjar i vår förening ska vara kvar länge i föreningen
– Tänk på att alla kommer att bli vuxna. Det kan vara framtidens ledare i vår förening. Eller en blivande sponsor.
Enkelt, eller hur?

Det finns även skrivit lite hur ungdomsfotbollen ska se ut:
“I ungdomsfotboll ägnas tid åt färdighetsutveckling och matcher på barnens villkor. Alla spelare ska ges bästa möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Matchresultat är inte det viktigaste utan ska spela en underordnad roll.”
Ungdomsfotboll = 13-18 år.
Nej det fungerar inte riktigt så i verkligheten här heller. Nu börjar verkligen resultaten bli viktiga. Det spetsar till sig ordentligt. Man formar lag och spelare blir mer eller mindre fasta i en roll för många år framåt.

Ja, jag blir upprörd, ledsen, förbannad m.m. m.m. när jag hör och ser barn och ungdomar fara illa.
Jag kan dra en sann berättelse.
Det handlar om en kille som då var 11 år.
Han hade det lite svårt i skolan. Ex när det var högläsning och han skulle läsa, så suckade de andra i klassen.
Vilket såklart gjorde det än jobbigare för honom. Men han gjorde så gott han kunde.
Jag pratade lite med honom under rasten. Han var en glad kille och han såg fram emot kvällen. Det var ju match.
Jag kunde ju inte låta bli utan åkte dit för att se matchen. På uppvärmningen sprang han runt med sina kompisar och lattjade boll. Dags för match. Han fick börja som avbytare. Ja, han fick även sluta matchen som avbytare. Han fick inte spela en minut. Inte svårt att förstå hur han kände sig väl? Svårt att förstå hur han kände sig i skolan dagen efter?
När jag frågade ledaren efteråt, så gissa hans svar. Just det (läs ovan)…

Låt alla få plats, låt alla bli sedda.

Ibland blir idrotten “futtig” när man ser hur det fungerar i världen.
Jag var en av dom som tittade på Humorgalan i fredagskväll. Jag var också en av dom som blev världsförälder denna kväll. Här kommer en utmaning. Gå med du också. Det rör sig inte om några stora pengar för dig, men för de som får ta del av det kan det betyda väldigt mycket.

http://www.unicef.se/varldsforalder/bli-varldsforalder