Blogg

Sött och surt i våra serier

Det var ett tag sen, jag vet, och det är dags att göra ett svep och kolla hur det går i våra serier. Tycker att det är lite blandat med sött och surt. Låt mig demonstrera med en liten seriegenomgång.
(Klicka på serierna om ni vill se tabeller, resultat och annat)

Division 1 södra, damer

Såväl SVFF som Skånes fotbollsförbund är ju lite skeva i sitt tänk, det har jag sagt många gånger. I ettan är det ett lag som får drömma uppåt och Borgeby verkar överlägset så alla andra kan mest satsa på en fin placering, inklusive Hammenhög, som är vårt bästa damlag i trakten. HIF-tjejerna har fått upp ångan rejält och imponerar, men nånstans blir det väldigt fel att man kan bli tvåa i serien och få en klapp på axeln som bäst, medan man kan kvala uppåt om man blir fyra av åtta lag i herrsjuan. Förklara mig detta, den som kan.
Skurup hänger i bottenstriden och det är kanske inte så konstigt med tanke på skadeläget. Tror exempelvis inte att man torskat borta mot Nättraby i onsdags om man hade haft ytterligare ett par spelare tillgängliga. Ny långväga bortamatch i helgen mot Karlskrona, blir det bättre då? Ett par segrar och man är med på övre halvan, så jämn är serien.

  Division 2 södra

  Här tycker jag att Janstorps damer gör ett riktigt bra år som nykomlingar hittills. Och det är jag tydligen inte ensam om – Hörby fick sådan skrämselhicka att man till och med lämnade walk over. Eller nä, man var inte folk nog. Beklagligt, det är tyvärr något som händer alldeles för ofta nu för tiden. Sen kom en snöplig förlust mot ett Åhus som man egentligen borde kunna slå, och i helgen väntar duktiga Trelleborgs FF så det kan bli en lite svår period nu, men laget har kapacitet att hamna på övre halvan och det är inte fy skam för en nykomling.

  Division 3 sydöstra

  Peter Malmborg gick ut och närmast garanterade en topplacering inför säsongen med alla fina nyförvärv i åtanke och det kanske kändes så då i Pandoralägret. Sen har man samlat på sig skador i massvis men oavsett vilket är säsongen en stor besvikelse hittills och med nio poäng upp till ettan Sjöbo och en match mer spelad så är det seriesegern blott en vacker dröm i år för ystadlaget, det vågar jag lova. Sjöbo har imponerat på alla sätt med sitt unga garde och sitt rappa spel, samt en sylvass Ida Nilsson framåt. Det doftar division 2, men då ska man skaka av sig Spjutstorp, som också gjort det berömvärt hittills. I botten kommer Köpingebro göra upp med Vittskövle först och främst, men man ska ha i åtanke att sistnämnda lag lämnat en walk over och utesluts om det händer igen. Jimmy Nordström var glad som en speleman igår när jag pratade med honom efter 1-5 mot Pandora. Så glad har jag nog aldrig hört en tränare förr efter en storförlust. Men OTG spräckte äntligen målnollan och det kommer att betyda mycket för självförtroendet. Jag ser det inte som osannolikt att man kan spräcka poängnollan också, härnäst mot KIF.

  Division 4 södra

  Efter några år med idel mitten- och bottenplaceringar börjar våra division 4-lag också röra på sig. Såväl Svenstorp som Rydsgård/Skivarp kämpar om topplatser och just nu är det fördel SIF, som dock får tuffast möjliga motstånd i helgen när suveräna Lilla Torg kommer på besök. Malmölaget kommer att springa hem serien men sen blir det kamp där bakom. Svenstorp vinner mycket på sin fysik i en sån här serie, och man har dessutom gjort ett fint kap i Frida Hansson från Hammenhög. Titti Andersson har imponerat framåt och tillsammans med R/S-måldrottningen Julia Svensson är hon förmodligen seriens bästa anfallare. Sankt Olof/Kivik kämpar på i sin uppbyggnadsfas och jag tycker mig känna att det går allt bättre för Sofie Johanssons töser ju längre säsongen fortskrider.

  Division 2 östra, herrar

  Sex poäng upp till en fjärdeplats, det är inte mycket. Samtidigt är Österlen på samma poäng som Sölvesborg under nedflyttningsstrecket så det gäller att man börjar plocka gyllene treor snart – förslagsvis hemma mot Räppe i helgen. Problemet är målskyttet och så har det varit hela våren, för spelet finns där och det finns många goda offensiva idéer, men bollen är inte lika benägen att rulla in som den var i fjor vid den här tiden. Lyckligtvis har man ett tryggt försvarsspel att falla tillbaks på. Ett par värvningar till startelvan behövs i sommar!

  Division 3 södra

  Jag kan egentligen kopiera Österlentexten och skriva samma här, för det är exakt samma som gäller för TIF. Schysst spel men resultaten saknas, liksom målen framåt. Det har gått troll i det och man saknar marginalerna. Dessutom är man under strecket så det krävs en uppryckning om man inte ska fortsätta vara det där jojolaget som åker upp ner och varje säsong. Lödde hemma i helgen – kan bli tufft.

  Division 4 östra

  En gosig serie med inte mindre än fyra sydöstlag, som alla gör det stabilt. Janstorp är bäst i kvartetten hittills, och det är kanske inte så överraskande med tanke på all offensiv kvalité i laget (Mattias Lindell, Patrick Nilsson, Daniel Dödlig mfl) men ändå – toppstrid redan nu som nykomling är vasst! Rydsgård har smugit lite i vassen och höjt sig allt eftersom, det trodde jag kanske inte riktigt (har gjort ett vad med Rasmus Ridell som vi återkommer till) men man har erfarenhet av division 4-toppstrid och känns lite bättre som helhet än i fjor så det är kanske inte superförvånande heller. Är dock lite besviken på IFK Simrishamn, som startade bra men som har tappat geisten och gnistan lite sedan dess. Lunnarp lirar bra men gör inga mål, känns ändå lite onödigt att man ligger där man ligger.

  Division 5 sydöstra

  Här kan vi redan nu dela upp tabellen i två skikt – de som kommer att slåss i toppstriden och de som får fajtas om nytt kontrakt. Eller, Spjutstorp och Hammenhög får nog ursäkta trots bra spel hittills, men det lär bli ingenmansland för duon. Fem lag är illa ute där nere, därför var Öjas seger mot Blentarp igår så viktig för det ger laget lite arbetsro medan det onekligen måste kännas jobbigt i Blentarp. Jag undrar om resan uppåt inte gått lite för fort för BBK?
  Mina killar i KIF slog Skivarp senast med 5-3, superviktig även det. Skivarp har för övrigt varit först ut i sydöst att sparka sin tränare, då Mikael Carle fick gå förra veckan efter miserabla 2-7 mot Öja. Truppen verkar inte ha haft något större förtroende för hans idéer och då blev det förändring, och nu är det upp till spelarna att visa att man har vad som krävs för att förnya kontraktet. Då gäller det att man skärper till försvarsspelet först och främst, för framåt ser det ändå förnuftigt ut med Kasper Wallström, Robin Sippola mfl. På övre halvan väntar jag på att YIF ska få sitt lyft – just nu är man mest ett bra mittenlag – men det blir tufft i helgen mot Liga 06. Gärsnäs och Sjöbo imponerar!

  Division 6 sydöstra

  Svenstorp har jag höjt till skyarna innan men det kan man göra igen med tanke på den fantastiska säsongsstarten, och i morgon är det stekhet seriefinal mot ett Skurup, som inte heller gjort någon besviken hittills. En seriefinal som för övrigt kommer att följas på plats av en solfaktor-59-insmord-bloggare. Detta missar man inte!
  Där bakom skuggar Brösarp och topp tre känns redan klar. Vanstad inledde trögt men ett par uddamålssegrar på sistone har fört upp laget på övre halvan – dock alltjämt en liten besvikelse. Kivik, Esperöd och Borrby har gjort det lite bättre än väntat och Gröstorp lite sämre, men annars är det inga större överraskningar i tabellen. Mild ångest för övrigt i matchen mellan just Gröstorp och Sövestad i helgen…

  Division 7 sydöstra

  Lilla Beddinge, Baskemölla och Rörum. Trion har ryckt i toppen och ett av de lagen kommer att vinna serien. Lite oväntat ändå att Baske är så pass bra med men väldigt kul också efter alla år på nedre halvan. Charlo trodde jag mer på men man ska också ha i åtanke att det är en total nystart som görs här. Nu ligger man trots allt på kvalplats (den kvalplatsen som inte borde existera enligt mig) och bör rimligtvis klippa den. Wollsjö får nog ta ett år till att samla kraft och för Onslunda och Glemmingebro är det kampen om att undvika jumboplatsen som gäller med OIF som lite bättre just nu och i mötet senast, som var lite irriterat.