Blogg

Betyg på lagens säsong

Till morgonkaffet kunde ni läsa om vad YA-juryn (jag) tycker och tänker om samtliga sydöstlags säsong. Har ni inte papperstidningen så tycker jag ändå att ni kan ta del av mina åsikter – det tog sin tid att skriva – och se om ni håller med eller om jag är helt fel ute, vilket jag ibland får höra.

Nedan hittar ni samtliga omdömen med kommentarer och betyg. Men först betygsskalan.

5 Y: Fantastisk
4: Bra
3: Okej
2: Dålig
1: Usel

  ***

  Division 1, damer

  Hammenhögs IF – YYYY
  45 poäng i division 1 är riktigt bra och länge gick man en hård kamp om att bli tvåa i serien. Tyvärr för Hammenhögs del ger andraplatsen konstigt nog inte ett skvatt, så hela hösten var en hedervärd strid om placeringar. Här får förbundet nog tänka om. Hur som haver vann man YA-cupen i historiskt överlägsen stil, och visst blir det ett klockrent överbetyg.

  Skurups AIF – YY
  Stolpe ut i många matcher men det var en rejäl missräkning att det gick hela vägen till degradering – på pappret är truppen ett stabilt division 1-lag. Var egentligen utslaget tidigt men reste sig på slutet. Det går inte heller att komma ifrån att det är lite pinsamt att traktens näst bästa lag lämnar walk over i YA-cupen.

  Division 2, damer

  Janstorps AIF – YY
  Ingenmansland är ordet som beskriver Janstorps säsong. Ganska tidigt stod det klart att Trelleborgs FF var lite bättre än övriga lag, som fick slåss om smulorna på grund av förbundets skeva kvaltänk. När de två jumbolagen dessutom utgick försvann all spänning även nedåt, och det kändes lite som att luften gick ur JAIF. Det finns mer kapacitet i truppen, men för att vara nykomling var det ändå inte helt under isen.

  Division 3, damer

  Sjöbo IF – YYYYY
  Stod för en historiskt stor förlust i YA-cupfinalen, men man tog sig trots allt dit och det var ganska tydligt att cupen nedprioriteras på slutet för att hålla undan för ett vilt flåsande Spjutstorp i serien. 17 segrar på 18 matcher i serien, obesegrat och 106 gjorda mål. Det går inte att komma ifrån att Sjöbos damer har gjort en enastående prestation i serieliret, och värdigare vinnare har vi inte sett på många år. Fullt blås i betygen!

  Spjutstorps IF – YYYY
  I skuggan bakom Sjöbo har Spjutstorpståget tuffat på hela vägen och man var en fullständigt suverän tvåa i tabellen. Gav super-Sjöbo en fajt hela vägen in, mycket hjälpt av ett ramstarkt försvar som endast släppte in ett mål per match. Nästa säsong slipper man sin värsta konkurrent och lär vara en het kandidat till slutsegern.

  IK Pandora – YY
  Med flera tunga värvningar var siktet inställt på toppstrid och avancemang men de drömmarna krossades i ett tidigt skede. Skador och ständiga förändringar i startelvan gjorde att Pandora aldrig hittade någon kontinuitet, och i stället fick man kämpa på den undre halvan för att greja nytt kontrakt. I cupen var det starkt att slå ut Spjutstorp.

  Wollsjö AIF – YYY
  Inledde säsongen starkt och var faktiskt ett topplag i början. Sen kom man in i en period med tufft motstånd och fick kämpa med Pandora och Köpingebro om placeringar. Ändå en mycket stabil säsong av Jalle Dagners tjejer, och kontraktet var aldrig i fara.

  Köpingebro IF – YYY
  Purunga KIF har teknik och fart som lovar gott för framtiden, men hade nog också mått bra av lite mer rutin i truppen – i många matcher hängde man med bra för att sedan tappa i andra halvlek. Nytt kontrakt innebär godkänt betyg hos oss, och man stod upp bra i cupsemin mot Sjöbo där det blev en hedervärd uddamålsförlust.

  OTG – YY
  Nykomlingen Onslunda/Tomelilla fick en välkommen boost av Gärsnäs tjejer, men det tog som väntat tid att spela ihop den nya konstellationen och länge var man både mål- och poänglöst. På hösten spelade man upp sig markant och spräckte bägge tråkiga sviter. Nu går parterna vart till sitt.

  Division 4, damer

  Svenstorps IF – YYYY
  Åt seriesuveränen Lilla Torg fanns det inte mycket att göra, men Svenstorp etablerade sig snabbt i toppstriden bakom och tog ett grepp om kvalplatsen, som man sedan aldrig släppte. Väl där var det inget som helst snack om saken mot Allerum. Svenstorp hade säkert kunnat ge många division 3-lag en match redan i år och nästa år är det upp till bevis i just den serien.

  Rydsgård/Skivarp – YYY
  Länge var man med i striden om en kvalplats men fick ge sig till slut. Framåt har man en juvel i Julia Svensson och hennes 42 fullträffar i seriespelet är inget mindre än fantastiskt. Defensiven haltar dock lite för mycket för att man ska kunna vara med i den absoluta toppen, men får man ordning på detta blir man farliga nästa säsong.

  Sankt Olof/Kivik – Y
  Nej, det ville sig inte för Sankt Olof/Kivik i år heller – för andra året i rad tvingades man konstatera att truppen inte var bred nog för att klara en hel säsong och efter två walk over uteslöts man på hösten. Innan dess hade man plockat en del poäng, men det kan tyvärr inte bli något annat betyg när man inte kan fullfölja säsongen.

  Division 2, herrar

  Österlen FF – YY
  En säsong som kanske lär falla i glömska inom kort hos de flesta. Blandade sött och surt under året – man kunde störa topplagen i den ena matchen för att sedan gå ned sig i nästa omgång. Vilar på ett tryggt grundspel och en solid defensiv, men framåt har det varit ineffektivt. Svag insats i YA-cupen, men det är trots allt ett hyfsat stabilt division 2-lag som Mladen Blagojevic nu lämnar över till Jonas Stridsberg. Positivt att de unga spelarna fått chansen!

  Division 3, herrar

  Tomelilla IF – YY
  I skrivande stund laddar Tomelilla för den sista ödesmatchen i återkvalet och det är minst sagt uppförsbacke. Hela året har känslan varit att det finns mer att ta av och att man egentligen är för bra för att ramla in i ett kvalspel och eventuellt division 4, men en tabell ljuger ju aldrig. Åkte ut direkt i YA-cupen mot överraskningen Skurup.

  Division 4, herrar

  IFK Simrishamn – YYY
  ”Frustrerande” är ett ord som IFK-tränaren Marcus Svensson använt många gånger i år, och det är lätt att förstå honom. För visst har Simrishamn en trupp som räcker till mer än en tredjeplats i serien? Föll på målsnöret och missade kval med minsta möjliga marginal. Även Simrishamn fick se sig slaget av Skurup i cupen. En helt okej säsong, men det finns kapacitet till mer.

  Janstorps AIF – YYYYY
  En historisk säsong för JAIF som pikade när man tog klubbens första YA-cuptitel på herrsidan efter finalsegern mot Sjöbo efter att ha besegrat tufft motstånd hela vägen. Som nykomlingar i serien var man ändå ett lag att räkna med på förhand med sin breda trupp och några kompetenta nyförvärv, och även om tränare Stridsberg grämer sig över att det inte räckte till kvalspel så bjöd man på många sevärda matcher och tog en finfin fjärdeplats.

  Rydsgårds AIF – YYY
  Var med i den stora smeten av mittenlag som fick ha ett öga i nacken och som först säkrade kontraktet i sista omgången. Blandade och gav och hade problem med disciplinen emellanåt (sist i fair play-ligan av samtliga sydöstlag) men i det stora hela en godkänd säsong av pågarna på Granhällan. Derbysegern och krigarinsatsen mot JAIF var en av årets absoluta höjdpunkter.

  Lunnarps BK – YYY
  Som nykomlingar hade Lunnarp inga större förväntningar på sig inför säsongen och med facit i hand är nytt kontrakt ett steg i rätt riktning. Men man fick kämpa för det – under våren fick man inget att stämma och var förankrade i botten, men en lysande höstsäsong räddade säsongen för LBK. Tränaren Jimmie Andersson lämnade laget inför hösten och finns i YIF kommande säsong.

  Division 5, herrar

  Sjöbo IF – YYYYY
  Genomgick en generationsväxling inför säsongen men nämndes ändå som en outsider till toppstriden. Så blev det emellertid inte – Sjöbo var det klart starkaste och stabilaste laget i serien och nye tränaren Ted Helmesjö fick ihop alla sina pusselbitar direkt. Samtliga spelare tog stora kliv i utvecklingen och man var ytterst nära en dubbel, men föll i YA-cupfinalen. En lysande säsong av Sjöbos herrar!

  Liga 06 – YYY
  Storsatsande Liga 06 var den solklara favoriten på förhand men tidigt stod det klart att man inte skulle springa igenom serien, som många säkert trodde inför säsongen. I stället blev det en fajt för att säkra kvalplatsen och det lyckades man med. Väl där stötte man på tufft motstånd och precis som i fjor så tog det roliga slut i kvalet – en missräkning med tanke på lagets kapacitet.

  Gärsnäs AIS – YYYYY
  Gärsnäs kvalade sig upp i femman i fjor och många ansåg nog på förhand att ett nytt kontrakt var en rimlig målsättning. Men Ola Nilssons mannar ville och kunde mer än så, och högst otippat tog man sig hela vägen till division 4-kval där motståndet dock blev för svårt. Spelar en fartfylld och attraktiv fotboll och när spelet stämmer till fullo så är det få lag som kan hänga med. En av de roligaste överraskningarna den här säsongen!

  Ystads IF – YYYY
  Något anonym vårsäsong men på hösten höjde man sig och klättrade upp till en slutlig fjärdeplats, vilket får anses vara starkt jobbat i den hårda konkurrensen. Har en förmåga att få fram duktiga målskyttar och i år var inget undantag – med 18 fullträffar blev Edin Sarhatlic hela seriens skyttekung. Totalt sett en bra säsong av ett YIF som har framtiden för sig.

  IFK Ystad – YYY
  Med sin starka kärna av lojala lagspelare nämns IFK Ystad alltid med respekt i förhandstipsen, och visst blev det en ny säsong på den övre halvan. Totalt sett har det ändå varit mellanmjölk för ”di röe” och det känns lite som att man står och stampar på samma ställe. Definitionen av ett stabilt kollektiv.

  Spjutstorps IF – YYYY
  På förhand ett lag tippat i bottenstriden men den var nykomlingen Spjutstorp aldrig i närheten av. Bokade tidigt en plats på övre halvan och var länge med i striden om kvalplatserna. Har en frejdig offensiv med Martin Ingelsson som dirigent och Marcus Eriksson som bödel, och känns hur stabilt som helst inför fortsättningen. Föll på straffar i cupen mot division 4-laget Rydsgård.

  Hammenhögs IF – YYY
  Det är lite frestande att ta texten om IFK Ystad och kopiera in här, för Hammenhög sitter i samma båt. Stabilt kollektiv av lojala lagspelare och ett etablerat division 5-manskap, men det saknas något för att ta nästa kliv. Defensiven med Johan Blohmé som ankare kan man emellertid inte klaga på – 26 insläppta är ett gediget facit.

  Sankt Olofs IF – YYYY
  Nya i serien men det märktes aldrig – de gulsvarta tog för sig rejält och visade sig vara en svår motståndare för samtliga lag i serien. Har en sammanhållning och ett hjärta på plan som många konkurrenter nog tittar avundsjukt på, och man förmådde att få ut näst intill maximalt av truppen och hålla sig kvar i serien utan några större problem.

  Öja FF – YY
  Kämpar alltjämt med sviterna av kaoset och generationsväxlingen för två år sen, och även om man såg många positiva tecken i år och laget blev mer samspelt så åkte man ned ännu ett pinnhål i divisionsstegen efter ett kvalspel där man var ytterst nära att dra det längsta strået. Nu blir det att ladda om och sikta uppåt i division 6 – känslan är ändå att man är på gång igen.

  Blentarps BK – YYY
  Hårt skadedrabbat på vårsäsongen och det gick främst ut över försvarslinjen. Var mer eller mindre uträknat inför hösten, men gjorde en mycket bra andra halva av säsongen och fick ordning på defensiven. Det räckte till återkval, men väl där föll man knappt och sejouren i division 5 blev ettårig den här gången. Får ändå godkänt här, på grund av den fina hösten och de tuffa förutsättningarna.

  Skivarps GIF – YY
  Åkte ur serien i den allra sista omgången, men säsongen överskuggades av den tragiska händelsen på ett träningspass när en av spelarna föll ihop och avled. En tragisk chock, som klubben och spelarna gick ihop och hanterade på ett värdigt och fint sätt tillsammans. Givetvis svårt att repa sig från något sådant, och det är bara att hoppas att man kan komma enade och stärkta ur detta och komma igen nästa säsong.

  Köpingebro IF – Y
  Tappade sin offensiva fixstjärna Mattias ”Skinkan” Andersson till Liga 06 inför säsongen och lyckades aldrig fylla hålet efter målsprutan. Framåt var det uddlöst och bakåt läckte man också. Tog sina poäng på våren men åkte också på en del uddamålsförluster, som satte sig mentalt och från de sista våromgångarna och framåt tog man inte en enda poäng.

  Division 6, herrar

  Skurups AIF – YYYYY
  Tre lag var överlägsna i serien men Skurup var bäst av dem alla. Den nya tränarduon Per Andersson och Johannes Nilsson sköt in ny luft och vilja och vände skutan för SAIF efter några jobbiga år. Nu blåser det åter positiva vindar hos de grönklädda och känslan är att man blir ett lag att räkna med i återkomsten till division 5 nästa säsong. En fantastisk YA-cupresa tog slut i semin, men man korades fullt rättvist till årets överraskning i cupen. En klockren säsong, Skurup!

  Brösarps IF – YYYYY
  Har i många år varit ett anonymt lag i division 6-seriens ingenmansland men i år tog man klivet ut ur skuggan och in i ljuset igen. Hotade Skurup om seriesegern hela vägen men fick nöja sig med kval till slut. Här var man säkerheten själv och hade inga som helst problem att bärga en rättvis biljett till division 5. Hemvävt kollektiv med en stark offensiv duo i Andreas Dahlbom och Tobias Martinsson.

  Svenstorps IF – YYYYY
  Visserligen var man totalt chanslöst i division 5-kvalet mot Linero, men man ska också ha i åtanke att det var kvalets topprankade lag man var uppe emot. Innan dess var Svenstorp länge med i fajten om seriesegern och man ledde också serien i många omgångar. Har kul även utanför planen och det tar man med sig in till match. Det är stora gröna hjärtan som bankar och det syns onekligen på resultaten.

  Esperöds SK – YYYY
  Det var långt upp till toppstriden men där bakom var nykomlingen Esperöd en positiv överraskning och blev till slut ”best of the rest”. Nyckeln till framgångarna var många, men vi kan bland annat nämna en tätare defensiv och en förmåga att ofta dra sig segrande ur jämna matcher och vara bäst när det gäller. Kan gå in till nästa säsong med en skön känsla.

  Vanstads IF – YY
  Värvade brett, mycket och bra inför säsongen och nämndes som en av de största favoriterna till slutsegern. Det tipset kunde man dock förkasta snabbt, för Vanstad åkte på patrull direkt och lyckades aldrig få ihop spelet och de många nya lirarna till en samlad enhet. Totalt sett en besvikelse, och tränaren Dennie Persson är säkert mycket revanschsugen inför nästa säsong.

  Kiviks AIF – YYY
  Efter några jobbiga år verkar Kivik ha vänt skutan och fått vind i seglen igen med ett avancemang i fjor och en urbota säker mittenplacering i år. En nykomling som nämndes med respekt och det var befogat, för inget lag kan känna sig säkert med Kivik på andra sidan plan och en målfarlig Stefan Pettersson med boll.

  Borrby IF – YYY
  Har fått kämpa i de nedre regionerna men slipade tränaren Lars Blixt bygger sakta men säkert ihop ett lag som är både svårslaget och underhållande att titta på. Har höjt sig under året och känns numera som ett etablerat division 6-lag. Det finns flera intressanta talanger i truppen – Ludvig och Hugo Blixt exempelvis – och kan man behålla truppen och bygga vidare så blir det ännu bättre nästa år.

  Gröstorps IF – YYY
  Fick en miserabel start på säsongen och det såg länge ut som att Gröstorp var på väg att ramla ur serien, men nye tränaren Viktor Klang körde sitt race och successivt fick man lön för mödan och tålamodet. Gröstorp reste sig ur askan, tog sig upp på säker mark och hamnade till slut på en respektabel åttondeplats.

  Sövde IF – YYY
  Tappade några vitala kuggar inför säsongen och det stod snabbt klart att man inte skulle komma upp i tidigare säsongers styrka. Valde sedan även att flytta sin verksamhet och spelplan till Veberöd och Romelevallen, så frågan är om man kan klassa Sövde som ett sydöstlag nu? Oavsett vilket en godkänd säsong sett till förutsättningarna.

  Lövestads IF – YYY
  Undertecknad hade inga större förväntningar på Lövestad inför säsongen, med tanke på att man var en av de stora förlorarna i sillycirkusen och bland annat tappade ett batteri spelare till Vanstad. Nye tränaren Ernad Kovacevic hade en minst sagt otacksam uppgift framför sig, men man löste nytt kontrakt till slut och det får anses vara godkänt efter omständigheterna.

  Sövestads IF – YY
  Den här gången lyckades Sövestad inte greppa livlinan, även om man hade många chanser. Åkte på många kostsamma poängförluster och hade svårt att dra sista strået i de jämna matcherna, och det skulle visa sig vara skillnaden mellan Lövestad och Sövestad i kampen om att undvika degradering. Har många duktiga talanger på gång så man bör bli en maktfaktor i sjuan.

  Smedstorps IF – YY
  Fick kämpa i motvind hela säsongen och lyckades inte spinna vidare på framgångssagan i fjor som slutade med uppflyttning. Truppen breddades inte märkbart inför året och när träningsfliten och inställningen inte alltid var på topp så var det tuffa bud. Ingen katastrofsäsong, men det är bara att konstatera att man inte räckte till för att hålla sig kvar.

  Division 7, herrar

  Rörums SK – YYYYY
  Har varit lite av ett jojo-lag de senaste säsongerna – i år snurrar jojon uppåt igen efter en imponerande insats över 18 matcher, där man endast åkt på en ynka förlust. Noterade lite för många kryss för att det skulle räcka till serieseger, men spelet och inställningen har varit föredömlig hela säsongen och är man obesegrade i alla matcher utom en så kvitterar man ut toppbetyg här. Division 6 nästa!

  Baskemölla IF – YYYY
  Har genomgått en fantastisk utveckling de senaste åren och det utmynnade i avancemang efter ett imponerande kvalspel. Har länge varit ett fast inslag i den absoluta botten av sydöstskånsk herrfotboll, men den tiden kan vi lägga bakom oss. Nu är man uppe i den näst högsta serien – för första gången sedan 1969 – och det är bara att lyfta på hatten för det fina arbete som klubben och laget gjort.

  SoGK Charlo – YYY
  Efter ett års paus från seriespel startade Charlo glädjande nog upp igen i år, och man tog sig an uppgiften med målsättningen att division 7-tillvaron endast skulle bli ettårig. Någon toppstrid blev det dock aldrig, men man har lyckats bygga ihop en trupp som visat gott gry inför framtiden och fundamentet ser onekligen starkt ut inför nästa säsong. Åkte på en tung förlust i kvalspelet.

  Wollsjö AIF – YY
  Flåsade länge Charlo i nacken men det räckte inte hela vägen till kvalspel, mycket på grund av att man inte lyckades besegra svartelaget i något av de tre mötena lagen emellan. Det var upp och ner för WAIF, som tog poäng av bägge topplag men också noterade en förlust mot nästjumbon Onslunda. Något färre antal poäng än man kunde förväntat sig på förhand.

  Onslunda IF – YY
  Med 77 insläppta mål har Martin Kure haft en del huvudbry med sin defensiv, och det var också en stor anledning till att det inte blev mer än 12 poäng och en placering som nästjumbo i serien. Blixtrar ibland till och spelar stundtals riktigt bra fotboll, men det hjälper inte så mycket när det samtidigt också blir luckor bakåt. Det finns en del att jobba på.

  Glemmingebro IF – Y
  Lyckades aldrig spräcka poängnollan även om man var nära ett antal gånger. Seriens absoluta jumbo tog sig ändå igenom säsongen och kämpade tappert med en bättre defensiv än i fjor, det kan man vara nöjda med även om man tvingades lämna walk over till bortamatchen mot Lilla Beddinge.

  Sören
  soren_kidd (a) hotmail.com