Blogg

Domarna om kritiken, idrottsplatserna - och så snackar vi förstås Janstorp också

För tre år sedan hade jag tankar om att bli fotbollsdomare och åkte till Sjöbo på en förberedande intervju med representanter från domarkåren. Där var också en 15-årig pojkspoling vid namn Edvin Edlund på plats som jag smyglyssnade lite på i hans intervju. Han verkade ha sunda idéer trots sin ringa ålder och jag minns att jag tänkte att det nog ska bli en vettig domare av den här pågen. Även Micke Lindén var på intervjun i Sjöbo (trots att hans generella uppfattning om fotboll är lite skev – han gillar West Ham och har misshandlat sin kropp med två Hammers-tatueringar…) och till skillnad från mig så fullföljde duon utbildningen. De var inte främmande för en fotbollsfika, så här tre år senare. Det här är vad grabbarna hade att säga – första delen går även att läsa i dagens papperstidning.

20170404_174221
”Ärligt talat är det illa ställt”

Det är inte bara klubbarna som har svårt att få ihop folk till matcherna nu för tiden – fotbollskrisen har även nått domarkåren. Enbart i sydöstra Skåne har 15 domare valt att avsäga sig sina uppdrag och det kommer att märkas på matcherna i år, där många domare får klara sig utan assistans.
YA-sporten träffade de lokala domarna Mikael Lindén och Edvin Edlund för att kolla hur läget är bland domarna i sydöst.
– Vi får vara ärliga och säga att det är riktigt illa ställt. Mer än hälften av division 6-matcherna kommer förmodligen gå utan assisterade domare. Vi tappar många nya som började i fjor men av de mer rutinerade är det nog ingen i sydöst som slutar. Tror det är 15 som försvinner totalt.

Vet ni varför?
– Många spelar själv fotboll, andra pluggar och vissa har helt enkelt inte tid. Sen finns det säkert anledningar också. Vad jag vet så är det ingen som slutar på grund av att det är en utsatt situation att vara domare. Vi har det ganska bra här nere i sydöst och är oftast förskonade för grövre förseelser och det är jättepositivt, säger Edvin Edlund.

Både Lindén och Edlund gick domarutbildningen 2014 och har varit verksamma sen dess. Edlund dömer upp till och med division 5 och Lindén är igång med steg 2-utbildningen som ger samma status. I fjor dömde de bland annat damernas YA-cupfinal tillsammans med Edlund som visslare. Killarna trivs med sin hobby och hoppas på fler kollegor inom kort, för att klubbarna i sydöst inte ska bli lidande av domarbristen.

– Det diskuteras att ta bort distrikten och göra en central domarkår. För domarna kommer det att innebära längre resor men det slår hårdare mot klubbarna för det blir mer körersättning. Jag hade en domare från Sölvesborg när jag dömde i Lunnarp i fjor, berättar Edlund, som inledde sin domarkarriär redan som 15-åring och direkt fick känna på kontrasten mellan att vara spelare och domare.

– Samma år som jag började döma så spelade vi seriefinal med Öja i Skåne A-serien mot Husie. Jag spelade yttermittfältare, tog bollen och blev kapad rakt av och ville ha straff. Sadik (Avdic, domaren) pekade på bollen, jag låg kvar och skrek nått djävulskt och det var inte av smärta kan jag säga.  I stället för straff till oss tog målvakten bollen, det blev kontring och straff. Mål på det, vi förlorade 2-1 och vann inte serien på grund av det. Jag väntade på honom efter matchen och hade några väl valda ord att säga.  Dagen efter skulle jag döma tillsammans med Sadik. Han kom och hämtade mig och när jag satte mig i bilen sa han ”jag känner igen dig, du spelade väl igår?” Det var lite jobbig stämning ett tag och vi diskuterar fortfarande den situationen, haha.
– Själv har jag alltid varit en ängel på fotbollsplanen. Eller, en gång fick jag varning för att skrika ”FAN!” så att det ekade ut över hela Utsiktens IP, berättar Mikael Lindén och ler.

Men det får man väl göra?
– Nja, som en första reaktion så är det kanske inte så konstigt att svära. Men det var så pass högt att det nog fortfarande ekar i skogarna kring Brösarp och då är det inte riktigt okej…

Dömer ni helst en match som är grinig och ful och där benpiporna är i fara eller vill ni ha en lugn och stilla 90-minuterstryckare mellan två kramgoa lag?

– Jag gillar de hårda och ärliga matcherna. Blir det hårt och ful är det inte lika skoj, då kan det bli avstängningar och rapporter och det är tråkigt för alla inblandade. Men som sagt, det händer inte så ofta här nere, menar Edvin Edlund.

I en tidigare fotbollsfika här i bloggen framförde Sankt Olofs-herrarna Nygren och Sonesson kritik mot den sydöstskånska domarkåren, bland annat att det här nere är lättare att få varning för snack än att bryta benet på någon. Vad säger ni om det?
– Ah, det är inget vi kan hålla med om. Kollar man i Malmöområdet så är de ännu hårdare med att ta varningar för snack där. Jag tycker att vi är duktiga på att filtrera vad som är relevant snack och vad som är överflödigt. Förra året kom Sveriges fotbollsförbund ut med riktlinjer om att vi måste ta tag i det hårda snacket och att vi inte kan bete oss och säga vad som helst på en fotbollsplan. Riktas det mot oss domare och det fortsätter så åtgärdar vi. Tycker inte vi tar för mycket skit, men vi är också tydliga med att det räcker med en reaktion.

Ni får inte uttala er i media och sociala medier som domare, men spelare får det och gör det. Bland annat har spelare blivit avstängda för att ha kritiserat domare på Facebook. Vad tycker ni om det?
– Det har ju varit saker skrivna i Silly Season-gruppen på Facebook som förbundet har fått ta del av och det man inte tänker på när man skriver sånt är att det straffar en själv och även klubben man tillhör. Klart att man kan ha en åsikt men när det blir rena personangrepp är det aldrig okej.

Av någon anledning så nämner folk alltid Janstorp i bloggsnacken. Jag träffade ”Ume” från Janstorp och han sa att ni förmodligen inte skulle ha något positivt att säga om JAIF. Har ni det?
(låååång tystnad)
Båda: – Jo, men det är ett fruktansvärt bra fotbollslag egentligen, nu i år har de värvat jättebra. Och så har de värvat Richard Strand också, haha. Han har tagit ett jävla kliv som domare och borde lägga av som spelare, men det gör han väl å andra sidan tre-fyra gånger om året…
***

Edvin och Mikael om…

…vem som blir domare
E: – Dom som blir domare är ofta de som betett sig jävligt mot domarna tidigare…

…eller de som inte varit särskilt bra på att spela fotboll själv, va? Fast de blir journalister också.

E: – Ja, precis, det är en blandning. Så jag ville visa att det kan väl inte vara så jävla svårt att döma.

…vinnarskallar i sydöst.

Båda: Där är extremt många profiler på Österlen som är…vinnarskallar. En av dem satt med i Sankt Olofs-intervjun, en härlig vinnarskalle.

Ärlig eller härlig?

E: – Ja, både och… Jag har dömt derbyt Sankt Olof-Kivik i tre år, haft dem en gång varje år. Senast vann Sankt Olof, det var mycket folk och fint väder. Jag har visat 10-12 kort av olika valörer och Sonesson har inte fått något än. Vi hade spelat 75-80 minuter. De leder med 3-0 och han kommer fram till mig.  ”Fan du får släppa på lite nu, det är ju ändå ett derby!” och jag sa ”Släppa på? Jag har delat ut 10 kort!”. Han fick ingen varning i den matchen, faktiskt.

…spelare som är trevliga och bra att snacka med under en match.
Båda: Det går i vågor. Fredrik Gunnarsson i Spjutstorp är alltid bra att ha en dialog med, liksom  Janstorp är Camilla Neptune bra, liksom ”Bus” och Cecilia Temler i Hammenhög. Men skillnaden på herrar och damer är stor, när du går in i en dialog med herrarna kan det sluta med att en eller två varningar delas ut. Det händer inte så ofta på damsidan.

…andra skillnader på att döma ungdomar, herrar och damer?
M: – Ungdomsfotboll går snabbt, mindre fysiskt. de har mindre förstånd att bli trötta, haha.
E: – Där har vi å andra sidan risken att det är problem med föräldrarna. Men det är också ett problem som vi är förskonade för i sydöst, även om jag ibland har frågat folk om de vill ha pipan…
M: – Det är kanske där det är värre för vår rekrytering, att man kanske får tänka på att man inte kan stå och skrika på ungdomarna som dömer.
M: Generellt går det snabbare på herrsidan, men våra division 1-lag på damsidan är också väldigt snabba och håller en hög nivå.

…nya regler
Båda: Där är två relevanta regeländringar. Den ena är med målchansutvisning, om målvakten klart och tydligt går ut och söker boll i straffområde men träffar spelaren då blir det varning och straff – inget mer. Likadant är det om det är en back som har en tydlig avsikt att nå bollen , då är det gult kort och straff. Sen är det också att förseelser som sker utanför planen, då blir det frispark på linjen. Händer det bakom mållinjen så är det straff. Dom har ändrat regelboken så att den innehåller 10 000 ord färre nu och är mycket tydligare.

…att vara tillgängliga efter en match.

Båda: – Vi har aldrig låst dörren. Har man som spelare funderingar efter en match så kom in. Men för media ska vi inte vara tillgängliga efter matcher.

…att döma YA-cupfinal.

E: – Det var jättekul att döma damfinalen. Mycket publik, medialt intresse. Utöver det sa vi att det är en match som inte är konstigare än någon annan. Jag hade Micke och Richard med mig, jag behövde tyngre förmågor rent kroppsligt med pondus, haha.

…vilken idrottsplats som har det bästa domarrummet.
E: – Jag var i Tågarp i västra Skåne och där fick vi damlagets omklädningsrum med 50 kvadratmeter, det var soffor och fåtöljer och allt men här nere… Lövestads är jättebra, men jag svarar Gröstorp. Det är charmigt. Min debutsäsong var nästan varannan match i Gröstorp så man växte in i det där. Vet inte om det är det bästa omklädningsrummet men det har sin charm.
M: – Auja, det är för litet. Det får jag inte plats i.
E: – Hammenhög är bra också, där är oftast tre väntande korvar…

…vilket lag som har den skönaste gräsmattan att springa runt på.
Båda: – RÖRUM! Klart den bästa mattan på Österlen.

..vem av alla spelare – dam och herr – på Österlen som skulle kunna bli en bra domare.
E: – Patrick Nilsson i Janstorp. Det är bara en känsla, men det är samma med honom som med Fredrik Gunnarsson, de är bra att diskutera med. På damsidan så har vi ju Therese Persson i Skurup som har börjat att döma, och det är bra för hon uttrycker ju sina känslor när hon spelar fotboll också. Angelica ”Bus” Fridh är en annan som skulle kunna vara bra domare.

…vem som är den bästa domaren i sydöst.
E: -Alltså, Zlatan Fazlagic har ju varit FIFA-domare i Jugoslavien och har dömt matcher inför storpublik. Så han har meriterna. Nån som inspirerar? Ah, det är Micke då, haha!
M: – Mina tempoväxlingar?
E: – Ja….

…internationella domare
M: – Ooh ja! Men de som dömer internationellt har ett helt annat rörelsemönster än vad vi har (här inflikade undertecknad ett frågetecken om Lindéns rörelsemönster men vi låter det passera…) och har ett helt annat kommunikationssätt med headset. Vi hade också det, men det blev misskött. Det blev inget fokus på tecken men är på väg att läggas in i utbildningen och är ett jättebra hjälpmedel om man kan använda det korrekt.
E: – Atkinson och Clattenburg i Premier League är toppdomare. Och Björn Kuipers dömde ju alla stora finaler för några år sen.
M: – Tycker också att Jonas Eriksson är riktigt bra.

…ett internationellt lag som skulle vara jobbigt att döma.
E: – Janstorp, haha! Nä, men när man sitter framför teven är man ju expert och då tänker man på spelare som överdriver, som Neymar och Messi. Men samtidigt är det ju lite ”protect the player” också, man säger att de duktiga lirarna är dom man ska skydda. Men jag hade plockat dem för filmningar ändå.