Blogg

En fotbollsresa från Simrishamn till Tygelsjö

Okej, det var ett tag sen så vi har en del att behandla.

Jag tror vi börjar i Skurup där vi gratulerar herrarna till division 5-comebacken efter ett år i sexan. Jag frågade Johannes ”Junne” Nilsson tidigare i veckan om han tyckte att det var ett onödigt år i sexan, med tanke på att SAIF inte ska ligga så långt ner och slarvade bort sig i fjor, men han menade på att det ändå var ganska nyttigt att få starta om med en god känsla och bygga upp igen, och det har ju onekligen visat sig ge ett rejält uppsving som ett mellanår i femman kanske inte skulle ge.

Damlaget stretar emot i division 1 och kanske, kanske, klarar man sig kvar i ettan. Men nä, jag tror inte det. Slå seriesuveränen Borgeby i sista och dessutom med en massa mål – det blir för tufft. Jag håller dock en grönvit tumme även om det skulle innebära att jag får promenera till Skurup och sköta hejaklacken i första matchen nästa år. Det kan jag gott bjuda på i så fall.

  ***

  Vidare till Sjöbo där damlaget var klart för avancemang sedan tidigare och har fått sällskap av herrarna nu. Sjöbo vinner serien överraskande överlägset och även om jag tycker att Gärsnäs är det laget med finaste grundspel i serien, så har Sjöbo haft jämnheten och kvalitén över hela säsongen och en tabell ljuger som sagt aldrig. Dubbelgrattis, Sjöbo!

  ***

  I fyran står det klart att IFK Simrishamn blir trea – men räcker det till kval? Förbundens kvalsystem är ju vad de är – ni vet säkert vad jag tycker sedan tidigare – och det är absurt att endast två av tre treor får kvala. Resultaten gick dock IFK:s väg senast och nu har man allt i egna händer inför sista omgången. Värre dock för Lunnarp och Rydsgård, som i värsta fall hamnar på kvalplats. Sex lag slåss om det – två av dessa ska kvala och för våra två lag är det motstånd som också är i samma sits. Rysare!

  ***

  Liga 06 till kval, även om man inte har imponerat i år. Väntat ändå, ett motstånd man inte vill få i ett kval. Gärsnäs också kvalklart, vem trodde det på förhand? Het kandidat till titeln som årets skrällag.

  ***

  Jonas Stridsberg är ny Österlentränare från och med nästa säsong, och även om jag hade propagerat för Jimmie Andersson så är Stridsberg också en ytterst kompetent herre som förtjänar chansen i division 2. Återstår att se vem som tar över JAIF nu. Apropå Jimmie så är han klar för YIF nästa år tillsammans med Magnus Jacobsson – klockrena värvningar och YIF blir att räkna med i 2019 – det känner jag.

  ***

  Tycker synd om Hammenhögs och Spjutstorps damer som har varit stabila topplag hela säsongen utan att få ett skvatt för det. Förbundets kvaltänk, som sagt…

  ***

  OTG har varit ett strykgäng hela säsongen men så på slutet fick man äntligen utdelning för allt sitt slit och hårda arbete och har noterat fyra poäng. Starkt, och viktigt för självförtroendet inför nästa säsong.

  ***

  Sankt Olof/Kiviks damer tvingades alltså kasta in handduken även i år. Man lyckades inte komma överens med motståndaren om nytt speldatum eller plats och då blev det en walk over för mycket. Tveksam till att man orkar starta om en tredje gång men jag välkomnar verkligen försöket.

  ***

  Helgens rysare blir att se om Tomelilla kan säkra sitt kontrakt, men också hur bottenstriden i sexan slutar.

  ***

  Mitt Köpingebro åkte ur femman efter en mardrömssäsong i allmänhet och en mardrömshöst i synnerhet. Det är bara att konstatera att man inte riktigt räckte till i konkurrensen. Nu får fokus ligga på att slicka sår och bygga upp igen, med glädje och sammanhållning som byggstenar a la SAIF.

  ***

  Vad jag gjorde i helgen förutom att vara med i 0-9-kollapsen mot Hammenhög? Jo, jag såg även KIF-damerna tappa 1-0 till 1-3 mot Pandora. KIF-tränaren Jörgen Jönsson berättade efteråt att man inte vunnit en enda andra halvlek den här säsongen. Så där är något att slipa på.

  Hann också med att ta mig till Tygelsjö och se derbyt tillika seriefinalen i division 7 sydvästra mot Västra Ingelstad. Svinkallt var det, och konstgräs. Och ingen korvaservering. Och obekväm betongläktare. Men lokal fotboll är ändå bäst, och man fick i alla fall lite underhållning i form av fyra mål, ett rött kort och åtta gula.

  ***

  Till allra sist: Var på Skurup-Brösarp häromveckan och roade mig i halvtid med att kolla reklamskyltar. Är det bara jag eller är BOLIST-loggan inte väldigt lik Wolverhamptons? Eller tvärtom, kanske. Snygga, oavsett. Orange är ingen optimal färg för fotboll – man ser ut som trafikarbetare – men den mörk-orangea funkar rätt bra.

  ***

  Mer tugg inför helgen!

  Sören
  soren (a) hotmail.com