Blogg

Ett uselt kval är snart slut

Har det inte varit ett uselt kval för våra sydöstlag?

Tre av nio lag har klarat sig – eller sex av nio har misslyckats, om man så vill. Det sista – Tomelilla – är rejält på fallrepet inför den sista omgången och lär sannolikt ramla ner i division 4 igen.

Så 30 % – eller i bästa fall 40 – framgångsrika kvallag från sydöst. Det är inte bra, va? Det är rätt dåligt. Vad det beror på kan vi snacka om lite senare men först får vi bena ut vad som egentligen hände.

  Tomelilla hade de berömda marginalerna emot sig, det där oflytet som är så avgörande i kvalspel. 1-0 och straffspark, men i stället för 2-0 så bommades straffen och FC Trelleborg vände till seger 2-1. Aj aj aj, TIF. Nu är det nog tack och hej. Visst kommer man ta Fortuna hemma men att FCT ska torska hemma mot Veberöd – nej, det kommer inte att hända.

  Var på YA-cupårsmöte igår och där var Oraklet förstås också. Han berättade att Tomelillas läge är exakt det samma som i 1994. Kollega Sörensson såg ut som världens största frågetecken, tills Oraklet berättade om den gången när TIF skulle vinna sin hemmamatch och hoppas att Jämshög inte vann sin. Under matchens gång ringde man från Jämshög flera gånger till Tomelillas idrottsplats och upplystes varenda gång att det stod 0-0. Det hade räckt till serieavancemang för Jämshög så man spelade ut sin match och fick den nödvändiga poängen. Problemet var bara att det inte stod 0-0 i Tomelilla. Det stod 3-0. Lite oschysst, tyckte man i Blekinge. Taktiskt, säger jag.

  ***

  Inte ett enda lag från vår division 5-serie lyckades i kvalet. Betyder det att serien var svag? Gärsnäs och Liga 06 flög redan förra veckan, och fick sällskap av Blentarp och Öja nu. Speciellt surt för BBK som har krigat föredömligt hela hösten och grejade kvalplatsen i sista omgången.

  Om jag har räknat rätt har vi lite för många sydöstlag i sexan nästa år för att kunna prega in alla i samma serie. Esperöd, Blentarp, Öja, Brösarp, Svenstorp, Sövde, Köpingebro, Lövestad, Skivarp, Baskemölla, Vanstad, Borrby, Kivik, Gröstorp. Två ska väck då – Skivarp och Blentarp lär det bli.

  Eller ja, Sövde är väl inte ett sydöstlag längre? Inte om man spelar sina hemmamatcher i Veberöd. Så väck med Sövde och in med Blentarp.

  ***

  Brösarp, bra!! Baskemölla, bra!! Jag är imponerad av utvecklingen som Baske gjort, det måste jag säga.

  Svenstorp var totalt chanslöst och kanske är steget upp i femman lite för stort ändå, men jag tror att man hade haft en ärlig chans om man fått Brösarps lott och mött Harlösa, men så är det.

  För Charlo blev det visserligen seger borta mot Linderöd, men förlusten i första omgången blev kostsam. Nu blir det ett år till i sjuan och den tror jag man vinner 2019.

  ***

  Grattis säger vi till Svenstorps damer, som spelar i division 3 nästa år. Tycker att man förtjänar det, de två lagen ovanför i tabellen höll god division 3-chans så det var fullt rättvist att man fick en chans till.

  ***

  I morgon snackar vi YA-cuplottning och lite om cupens fortsatta existens.

  Sören
  soren_kidd(a)hotmail.com