Blogg

Grattis till Kivik, Esperöd...och Tomelilla?

Säsongen närmar sig sitt slut, vänner, märker ni det? Om inte annat så gör ni det snart, när korkarna poppas i glädje på sina håll och andra ligger utslagna på gräsmattorna med tomma blickar. Idrotten är både skrämmande och vacker samtidigt, och nu kommer tiden då vi kanske upplever detta som mest.

I brist på fantasi så tänker jag mig att vi gör ett klassiskt svep över samtliga sydöstskånska serier, men med den lilla skillnaden att vi börjar allra längst nere, det vill säga i division 7. Där har vi nämligen fått våra två första jubel, nu när både Kivik och Esperöd säkrade avancemang i helgen – och fullt rättvist så. Duon har dominerat sjuan i år och har i stort sett samma statistik, med Kivik en poäng före och Esperöd som det lite försvarsstarkare laget. I helgen möts lagen i en seriefinal om förstaplatsen, och nästa år kommer man att mötas i division 6. Stort grattis!

I veckan blev det för övrigt också klart att Stefan Pettersson och Samuel Thulin fortsätter i sina roller som spelande tränare och spelande assisterande i Kiviks AIF. Detta i kombination med avancemanget och priset som finaste idrottsplats i sydöst – det går bra nu! Kul för ett lag som haft en del motiga säsonger.

I division 6 har Sövde IF gått från serieledning till tredjeplats på två omgångar, och visst vore det enkelt att säga att det beror på att man inte har samma träningstänk som övriga topplag, och det spelar säkert roll i längden. Samtidigt har man haft ett tufft spelprogram med just de två lagen som passerat i tabellen, Blentarp och Sankt Olof. Ständigt imponerad av detta Blentarp som går från klarhet till klarhet.

I botten åker Rörum ut, det vet vi. Wollsjö lär följa med, jag ser inte hur man ska ta in fem poäng på tre matcher när Blentarp, Brösarp och Sövde väntar – och det var knappast stärkande för självförtroendet att lämna walk over senast. Och så får vi väl anta att Sövestad måste kvala, även om man har en chans att slippa. Det blir nyckelmatcher mot Borrby och Svenstorp härnäst.

Vidare till södra femman där Janstorp kommer att säkra sin kvalplats till division 4, men frågan är vem av Skivarp, Skurup och Bara som måste kvala sig kvar? Ett lag ska bort, och de möts internt också. Lurigt! I helgen drabbar Skivarp och Skurup samman i en match där ett kryss vore ödesdigert, så räkna med ös och klös.

Östra femman kommer att vinnas av Lunnarp, men kommer det att ske redan i helgens seriefinal mot Liga 06? Jag är inte så säker. Fördel Sjöbo om den andra kvalplatsen men IFK Ystad har gått som tåget i höst och utmanar. Hammenhög spelade nog bort sig efter krysset mot Spjutstorp. Sen är det faktiskt så att övriga lag slåss om överlevnad, från YIF på sjätteplatsen och neråt. YIF är för övrigt det laget med sämst form i hela serien tillsammans med Lövestad, så det vill nog till att man tar en seger till för att säkra kontraktet. Det trodde man inte i somras direkt. I botten ser Lövestad ut som huvudkandidater till den ena direkta division 6-biljetten, men den andra? Puh.

Jag var för övrigt på Sjöbo IP och såg matchen Sjöbo-Köpingebro i lördags. Det regnade konstant i 90 minuter men man fick i alla fall två koppar kaffe, en god mycket god åkerblomsk korv och nio mål att värma sig på så det var inte fy skam.

Marcus Svensson skrädde inte orden efter derbyförlusten mot Tomelilla och menade att hans Simrishamn i bästa fall spelade juniorfotboll. Jag kan förstå honom, här laddar man inför en viktig seriefinal i fyran och så viker man ned sig totalt inför storpublik. Blir att ladda om inför nästa toppmatch i helgen, mot Osby. Seger där och man ger dessutom Tomelilla en hjälpande hand. Ska vi förresten säga grattis till TIF redan nu? Jaja, jag vet att man ska möta Osby om två veckor men man har bättre målskillnad även vid förlust, plus att Veberöd och Rydsgård bör besegras i de övriga resterande matcherna. Detta fixar Tomelilla!…men vi avvaktar ändå med gratulationerna. Öja kommer att spela division 5 nästa år men jag tycker ändå att man lämnar fyran med ryggen rak, man har kämpat väl genom hela säsongen och det kommer att bli en roligare säsong i femman nästa år, var så säkra.

Österlen har fler matcher kvar än övriga sydöstlag men inget att spela för i tvåan, mer än att avsluta snyggt och kanske klippa en plats på övre halvan. Det bör vara fullt möjligt. Spännande tid väntar och det ska bli intressant att se hur laget kommer att formeras inför nästa säsong. Finns det exempelvis några lokala spelare som kan tänkas ta steget in?

***

Onslunda/Tomelillas damer hamnade i en betydligt svårare sits i fyran när man förlorade toppmötet med Östra Torp/Smygehuk i helgen, och nu är det fördel Croatia i kampen om den andra direktplatsen till trean, men OT 15 kan trösta sig med att det i alla fall MINST blir kvalspel. Varken Rydsgård/Skivarp eller Svenstorp har något att spela för men det värmde nog gott hos förstnämnda kollektiv att vinna derbyt lagen emellan igår och samtidigt passera Svenstorp i tabellen.

Årets skräll kan mycket väl ha inträffat i Köpingebro i helgen, och då vann hemmalaget inte ens. Men 1-1 mot Trelleborgs FF var första gången på två säsonger som hårdsatsande TFF tappat poäng, och då ska man betänka att kvitteringen inte föll förrän med några ynka minuter kvar. Ingen dum match för Köpingebro att greja nytt kontrakt i, får man säga. Resultatet innebär för övrigt också att Janstorps chanser till serieseger ökade med några procent, men man måste fortfarande vinna helgens seriefinal samt övriga matcher medan TFF inte får tappa ytterligare. Knappast troligt, va?
Gärsnäs förlorade mot just JAIF och åker därmed ur serien, lite otippat ändå men man har haft svårt att pussla ihop laget hela säsongen. Ett fullskaligt GAIS utan återbud hade varit på övre halvan, men i lokal fotboll har du sällan tillgång till en intakt trupp.

Slutligen bör vi förstås också nämna division 1, där Hammenhög imponerar på höstkanten och helt plötsligt är uppe och nosar på en andraplats, vilket jag anser vara en fullt rimlig målsättning. Bortamatchen mot Glimåkra om två helger blir avgörande för topp fyra-placeringen. Skurup är inte helt hemma än men förmodligen får man hjälp av Hammenhög i helgen och då beseglas Lörbys öde och Skurups nya kontrakt.

***

Senare i veckan kollar vi in resten av spelschemat i samtliga serier, sticker ut hakan och tippar hur vi tror att tabellerna kommer att se ut vid säsongens slut. Mycket återstår att spela om!

Sören
soren(a)hotmail.com