Blogg

Halvtid - här är betyg på samtliga lag

Vårsäsongen är till ändå och jag har tagit mig friheten att utvärdera samtliga våra lag här nere. Det här är vad jag tycker.

5 – Mycket bra
4 – Bra
3 – Godkänd
2 – Under nivå
1 –  Usel

Damer

Division 1 södra

Hammenhög – 4
Om man bara skulle betygsätta försvarsspelet så förtjänar laget en full femma, för man är bäst i serien med endast sju insläppta. Däremot är det inte lika fantastiskt framåt, och det gör att man är steget efter i toppstriden, men man har också en match mindre spelad. Är storfavorit i YA-cupen efter att ha slagit ut värsta konkurrenten Skurup i kvartsfinalen.

Skurup – 4
Som nykomling har Skurup imponerat och man är närmare toppen än botten, ja faktiskt är kontraktet så gott som säkrat med tanke på hur svaga bottenlagen är. Man har många olika målskyttar i laget och inga direkta fixstjärnor. Utklassningen av starka Glimåkra var vårens höjdpunkt.

Division 3 sydöstra

Janstorp – 5
TFF är för bra, så är det bara. Men där bakom är Janstorp också i en klass för sig, och Fredrik Holst har fått både nyförvärven och de luttrade veteranerna att höja sig tillsammans. Felicia Andersson är pånyttfödd i anfallet med sina 20 mål. Även framme i final i YA-cupen.

Sjöbo – 4
En stark första halva av ett Sjöbo som fick suveränen Trelleborg att jobba och som lyckades besegra Janstorp på bortaplan. Mycket stabilt i övrigt och det här unga gänget blir bara bättre och bättre, så det bör kunna bli en meriterande bronsplats till slut.

Pandora – 4
Målskyttet och spelet har varit sisådär i perioder men på slutet såg det riktigt skapligt ut med tre raka vinster och hållna nollor, bland annat mot svårspelade Sjöbo och Spjutstorp. Har en talangfull matchvinnartyp i Ina Hermansson.

Spjutstorp – 3
Spjutstorp har haft svårt att hitta kontinuiteten och den jämna nivån, man har blandat solida prestationer med sämre sådana och befinner sig därför i klungan som slåss om tredjeplatsen. Försvaret blir allt bättre men offensivt är man inte lika farligt som i fjor.

Köpingebro – 3
Det såg länge marigt ut för Köpingebro i botten av tabellen men en fin uppryckning på slutet räddar både betyget och vårsäsongen. Jörgen Jönsson har fått bra fart i utvecklingen av talangerna. Vänsterbacken Alexandra Persson har dominerat.

Wollsjö – 3
Stod upp bra i YA-cupsemifinalen mot Janstorp och man har lyckats ladda om och se framåt trots en turbulent försäsong med skilsmässan från Lövestad. Känslan är ändå att det finns mer att plocka fram. Anna Knutsson Månsson har varit viktig hittills.

Gärsnäs – 1
Två poäng och noll segrar på tio matcher är förstås inte godkänt, men GAIS har haft förtvivlat svårt att bibehålla kontinuitet i laget med många återbud till matcherna. Gärsnäs är alltid med på övre halvan men i år får man kämpa för nytt kontrakt. Petra Lindström-Karlsen, 50 år i december, har dock varit magnifik.

Sankt Olof/Kivik – 1
Det såg mörkt ut till en början och man tvingades dessutom lämna walk over i matchen mot Pandora då man inte kunde mönstra lag. Sen dess har man krigat på men tunn trupp och generationsväxling gör att det blir en kamp för att stanna kvar i serien.

Division 4 södra

Onslunda/Tomelilla – 3
Tog en viktig seger i vårepilogen när man slog tvåan Croatia – nu blir det en tuff fajt om andraplatsen för Anders Sterners töser, som var tippade i toppen och har motsvarat förväntningarna. Försvaret med rutinerade Elin Montán har varit ramstarkt – endast nio insläppta!

Rydsgård/Skivarp – 3
Det har varit lite blandad kompott för ett Rydsgård/Skivarp, som ändå ser starkare ut än på länge. Mycket tack vare målglada duon Julia Svensson och Emelie Birkner Näss, som tillsammans noterats för inte mindre än 35 mål!

Svenstorp – 2
Det är aldrig lätt att studsa tillbaks direkt när man ramlat ur en serie och Svenstorp lär få vänta ett år på division 3-comebacken. Inledde piggt och var med i toppen men tappade sedan. Tog dock en fin poäng mot serieledaren innan uppehållet.

Herr

Division 2 östra

Österlen FF – 4
En nykomling som plockar 23 poäng på våren och dessutom är bäst framåt av alla med 37 mål, det är imponerande. Ingen tvekan om att det blir nytt kontrakt men vågar vi till och med hoppas på topp tre? Fabian Karlsson kan vara vårens spelare i sydöst. Blir dock inte en full femma eftersom man åkte ur YA-cupen så tidigt.

Division 4 östra

Tomelilla – 4
Här velar jag mellan en trea och en fyra för jag tycker att Tomelilla har gjort det man kan begära av ett förväntat topplag och inte så mycket mer, men 26 poäng och en delad andraplats är ändå bra. Överraskande uttåg ur cupen och frågan är om det unga gardet kan hålla ångan uppe hela hösten.

Rydsgård – 3
Även här ett gränsfall mellan tre och fyra men det finns mer att klämma ur årets Rydsgård och det såg vi mot slutet av våren då man höll sig förlustfria i de fyra sista matcherna med bland annat seger mot Tomelilla och kryss mot serieledaren. Svag insats i YA-cupen och ut direkt.

IFK Simrishamn – 3
Går bra i cupen och är framme i semifinal mot Liga 06 men i serien har det varit sisådär. Efter en seg start kom man igång och gjorde en bra juni månad men fortfarande återstår ett idogt jobb för att hålla sig undan kvalstrecket nedåt.

Öja FF – 3
En poäng, visst, men det är svårt att vara negativt inställd till ett lag som inte har några krav på sig över huvud taget. Tvärtom tycker jag faktiskt att Linus Dehman och hans pågar krigar på bra och utvecklas match för match. I år åker man ut men nästa år blir man hyperintressanta.

Division 5 södra

Janstorp – 4
Det snackades mycket om Janstorp inför säsongen och det var befogat för laget har levererat, och med offensiva krafter som Patrick Nilsson och nyförvärvet Daniel Döhle så har man varit bäst i serien framåt. Med i topptrion som ska slåss om uppflyttning.

Skurup – 2
Ser man enbart till placeringen så är en sjundeplats godkänt, men man har bara elva poäng på kontot. Fick en jobbig start på säsongen och om man inte får igång målskyttet så kommer man att tappa i tabellen.

Skivarp – 1
Inledde säsongen uselt och låg länge och skrapade botten, men ryckte upp sig på slutet. Tränaren Håkan Ödahl och föreningen valde att gå skilda vägar i slutet av vårsäsongen. Skivarp har en trupp med kapacitet för övre halvan, och det måste man visa i höst.

Division 5 östra

Lunnarp – 5
Klockren vårsäsong av ett Lunnarp som redan ryckt ifrån klungan. Bakåt har man en trygg backlinje och i Agelos Demdal har man en av traktens bästa målvakter. Med sju poäng ner till närmast jagande lag talar mycket för att sejouren i femman blir ettårig.

Ystads IF – 4
Här har vi ett lag som jag trodde skulle få kämpa på undre halvan men som i stället tagit täten i jakten på Lunnarp. Seriens i särklass bästa offensiv hittills och många olika målskyttar dessutom, vilket alltid är positivt. I cupen åkte man dock ut direkt.

Liga 06 – 4
Den kanske största favoriten har inte riktigt infriat förväntningarna, men å andra sidan var där många nyförvärv att spela in. Tappade man seriesegern när man förlorade mot Lövestad senast? I cupen är man framme i semifinal och 3-0 i åttondelen mot Rydsgård imponerade.

Sjöbo IF – 5
Kanske en snäll femma men man ska ha i åtanke att Sjöbo är nykomlingar och att man gjort det riktigt bra i cupen där man är i semifinal efter att ha hållit i nollan i de tre senaste omgångarna. Även i seriespelet blir man allt bättre och det kan bära hela vägen till division 4-kval och YA-cupseger!

Hammenhög – 4
En sjätteplats i serien borgar kanske inte för överbetyg men man har varit stabila utan att glänsa. Däremot inkasserar man ett stort fett plus för YA-cupbragden i kvartsfinalen mot cuprävarna Tomelilla. Johan Blohmé och Mattias Olsson är profiler i den här serien.

IFK Ystad – 1
Topptippat inför säsongen men i skrivande stund håller man sig ovan negativt kval enbart på målskillnad. På pappret har man seriens bästa kollektiv men det märks inte på plan och framåt är det uddlöst. Vårens flopp i sydöst.

Lövestad – 3
Nämndes som en outsider men det mesta talar för att man får kriga för nytt kontrakt. Tog en snygg och tung skalp senast mot Liga 06 men det krävs större jämnhet och fler sådana insatser om man vill undvika kvalspel.

Köpingebro – 2
Ut direkt i cupen och några storförluster i serien, men man tog en superviktig viktoria borta mot Tollarp som bör ge ökat självförtroende inför höstsäsongen. Var först i sydöst att byta tränare när Jörgen Göransson fick lämna.

Spjutstorp – 2
Hotade Tomelilla i cupen men förlorade med 2-3 och det var lite talande för våren, för Spjutstorp lär ha satt någon form av världsrekord i uddamålsförluster – åtta i serien hittills! Stolpe ut alltså och det har man inte råd till efter sommaren.

Division 6 sydöstra

Sövde – 5
Grymma i cupen där man först besegrade Janstorp och sedan lyckades med konststycket att manövrera ut Österlen FF i en match som man sent lär glömma. I serien ångar man på i samma fina stil med Viktor Rosberg och Jesper Nilsson (19 mål tillsammans) som spjutspetsar.

Sankt Olof – 4
Snudd på toppbetyg här och vi är kanske lite snåla. Sankt Olof tippades i toppen och med all rätt, för man har ett lag som mycket väl kan göra en god insats även i division 5 och Rasmus Nygren har fått ihop sitt lag på ett fint sätt.

Blentarp – 5
Det var inte många som nämnde Blentarp bland förhandsfavoriterna men Sunil Ramkali har pusslat ihop sitt unga lagbygge i rekordfart och nu slåss man om division 5-platserna. Nyförvärven Emil Malmborg och Felix Holm är superintressanta för framtiden!

Gärsnäs – 3
Fixstjärnan Niklas Bernhoff skadades i ett tidigt skede – otur för ett GAIS som även var skadedrabbat i fjor. Truppen är stark ändå och man gjorde en solid insats i cupen men det mer att ge. Kommer att sluta topp fyra.

Gröstorp – 3
Med Gröstorp vet man vad man får – en slitstark insats i varje match och en poängsamling som gör att man är alldeles för bra för att bli indraget i bottenstriden men lite för svagt för att hänga med de bästa lagen. Stabilt!

Brösarp – 3
Frågan var om det var i år att Brösarp skulle ta ett extra kliv och vara med bland de stora grabbarna i toppstriden men det ser det inte ut att bli, av den enkla anledningen att man drar på sig alldeles för många förluster – sju hittills. Det blir en höst i ingenmansland.

Borrby – 3
Borrby har ett anfallsspel som är division 6 värdigt och därför kommer man med största sannolikhet att greja nytt kontrakt, men försvarsmässigt måste man höja sig avsevärt för att inte bli indraget i bottenkriget. Helt okej vår.

Vanstad – 3
Med små medel och en inte alltför bred trupp kämpar Vanstad på och Dennie Perssons pågar har lyckats ta en del viktiga poäng mot de lag man har under sig i tabellen och som man måste lugga på poäng. Får ändå kämpa för kontraktet.

Svenstorp – 3
Svenstorp har gjort en stabil vårsäsong och ser ut att ha en fördel i jakten på nytt kontrakt, med sina många duktiga ex-handbollsspelare som också har fotboll i sig. Ska man klättra uppåt gäller det att man jobbar på defensiven.

Sövestad – 2
Ser ut att väga lite lätt i sexan och kanske behöver det unga gänget något år till på sig att växa sig in i division 6-kostymen, men samtidigt hänger man med bra i de flesta matcherna och har haft marginalerna emot sig. Kan knipa kvalplats.

Wollsjö – 2
Med en hyfsat tunn trupp har Wollsjö haft det svårt i många matcher, men man har tagit viktiga segrar mot bottenkollegorna Rörum och Sövestad och håller liv i drömmen om nytt kontrakt. I cupen blev det förlust mot Spjutstorp direkt.

Rörum – 1
Inledde säsongen fantastiskt med 3-0 i serien mot Wollsjö och skrällvinst mot Skivarp i cupen. Tog sig även förbi Sövestad i cupen, men sen tog det roliga slut. Laget har inte tagit en poäng i serien sedan premiären.

Division 7 sydöstra

Kivik – 5
Storfavoriten Kivik är klassen bättre än övriga konkurrenter och kommer med största sannolikhet att återvända till division 6. Spelande tränaren Stefan Pettersson har haft en rolig start på tränarkarriären och leder dessutom sydöstra Skånes skytteliga med 24 pyttsar.

Smedstorp – 4
Ola Moréns gäng har inte den bästa offensiven och inte heller det bästa försvaret men man tar sina segrar och man lyckas även vinna matcher där spelet inte fungerar alls, vilket kännetecknar topplag. Efter flera tuffa år kan Smedstorp åter igen blicka uppåt.

Esperöd – 4
Ligger ungefär där man hade förväntat sig att nedflyttade Esperöd skulle ligga. ESK har aldrig varit känt för sin defensiv men i år har man fått koll på försvaret och mycket talar för att man minst får kvala för att göra en direktcomeback till sexan.

Baskemölla – 4
De flesta av oss förknippar Baskemölla med bottenstrid men inte i år – visserligen lär man inte nå kvalplats men kan mycket väl bli ”best of the rest”. Spelar publikfriande rock n’ roll-fotboll bakåt och framåt.

Onslunda – 2
Det har inte varit en rolig vårsäsong för Onslunda, som gör det bra i de flesta matcher men har åkt på sin beskärda del av hedersamma förluster. Försvaret är hyfsat men man saknar en riktig målskytt eller två för att det ska lyfta.

Glemmingebro – 2
Avslutade vårsäsongen med att ta en bejublad hemmaseger mot bottenkollegan Onslunda, och nu kan vi se fram emot en höstsäsong där de två lagen får slåss om att undvika jumboplatsen. Det är inte alltid lätt att få ihop lag och man får inte lämna fler walk over.