Blogg

Här är årets All Star-lag

Fotbollssäsongen sjunger på sista versen och för många lag och spelare har det varit en säsong att blicka tillbaka på med stolthet och glädje. Som utlovat har jag plockat fram två lokala lag med spelare som har all anledning att sträcka lite extra på sig.

Kriterierna för att kandidera och ta en plats skiljer sig lite från “vanliga all star-lag”. Här har vi inte valt den bästa elvan sett till egenskaper och förkunskaper, utan i stället plockat spelare som gjort en kanonsäsong utifrån sina förutsättningar och varit en bärande del av sitt lag, oavsett serietillhörighet.

Damernas drömlag (4-4-2)

Målvakt: Olivia Andersson, Hammenhög

Traktens bästa målvakt tog ytterligare ett kliv i utvecklingen i år och höll nollan inte mindre än tio gånger i seriespelet! Stod också för en sublim Ravelli-straffräddning i YA-cupfinalen. Sprider lugn och trygghet, och är dessutom mycket bra med fötterna.

Vänsterback: Emma Nilsson, Pandora

Kom till Pandora från nedlagda Charlo inför säsongen och visade snabbt att hon hade format även för en högre division. Svårpasserad och följsam, och säkerligen ett av de namn Peter Malmborg skriver ned först när han gör sin startelva.

Mittback: Mathilda Holgersson, Sjöbo

Bra blick för spelet och har trots sin unga ålder en mognad i sitt agerande som är föredömligt. Dessutom också med en vilja och energi som är få förunnat. Kan ta jobbet för två spelare, enligt tränare Rasmusson.

Mittback: Angelica Fridh, Hammenhög

Fridh har hyllats enormt av oss genom åren, så vi låter MFF-legenden och Hammenhögs mentor Anders Palmér sköta motiveringen.

“ Brytningssäker. Passningsskicklig. Följsam. Spelförståelse, speluppfattning och ett tillslag som alla vill ha. En dag får hon en staty på torget i Hammenhög. “

Högerback: Moa Persson, Skurup

Duktig redan i fjor i Köpingebro, men att gå från division 3 till ett är ett stort steg. Det har Persson dock klarat av snabbt och utan problem, och blivit ordinarie som ytterback. Disciplinerad i defensiven, men också med framåt.

Vänstermittfältare: Matilda Persson, Janstorp

Skulle förmodligen kunna ha en framgångsrik karriär som löpare om hon inte valt fotbollen – Persson är en av traktens snabbaste spelare och förutom att använda det som ett vapen framåt så stressar det också motståndarna till misstag.

Innermittfältare: Emilia Marceau, Onslunda/Tomelilla

Alla lag behöver rutin och hjärta och i OT 15 finns det i en och samma spelare, nämligen Emilia Marceau, som trots sina blott 21 år varit framträdande i flera år. Navet och spindeln i nätet i laget som tog steget upp i division 3.

Innermittfältare: Julia Nilsson, Skurup

Kom till Skurup i fjor men det är i år som hon fått sitt riktiga genombrott. Bildar centralt mittfältspar med en viss Therese Persson, och det är inte vilken spelare som helst att lära sig av. Ständigt spelbar och bra på att läsa spelet och förutspå vad som ska hända.

Högermittfältare: Emma Nielsen Andersson, Wollsjö

Har varit med i många år men 26 år ung gör hon karriärens bästa säsong och blev dessutom delad skytteligavinnare i sitt lag med åtta mål, varav flera var direkt poängavgörande. Fick internt pris i laget som den mest utvecklade spelaren i år.

Anfallare: Julia Svensson, Rydsgård/Skivarp

Självskriven i denna elva med sina 33 mål i år och titel som skyttedrottning i hela sydöstra Skåne. Kan på egen hand sysselsätta ett helt försvar och kommer det en löpduell eller en boll i djupet så kan motståndarna allt som oftast börja förbereda för avspark igen…

Anfallare: Erika Gradin, Onslunda/Tomelilla

Har varit en kompetent spelare och målskytt i många år men har liksom hela laget lyft sig ett snäpp i år, vilket alltså slutade med avancemang för OT 15. Med 16 registrerade fullträffar kan Gradin se tillbaks på ett fantastiskt fint 2017.

Tränare: Fredrik Holst, Janstorp

Tog över Janstorp inför säsongen och fick en myriad av nyförvärv till sitt förfogande. Förmådde att få ihop alla bitarna i pusslet, och har fått många spelare att göra sina bästa säsonger på många år, vilket slutade med YA-cupfinal och en finfin andraplats i serien.

Bubblare:

Rebecca Delin (mv), Pandora

Julia “97” Nilsson, Spjutstorp

Felicia Petersson, Köpingebro

Anna Olsson, Svenstorp

Felicia Andersson, Janstorp

Rebecka Mårtensson, Janstorp

Emmelie Birkner Näss, Rydsgård/Skivarp

Izet Kaljic och Oscar Conradsen, Hammenhög (tränare) 

Herrarnas drömlag (4-4-2)

Om damlaget var svårt att ta ut så var det ändå ingenting jämfört med herrarna, där nomineringarna strömmade in. Jag hade ett 50-tal namn från början och många spelare som varit mer eller mindre lysande kom ändå inte med på grund av den hårda konkurrensen. Som Johan Andersson i Sankt Olof, Marcus Eriksson i Blentarp, Kasper Svensson i Tomelilla och Jesper Andersson i YIF. Bara för att nämna några. Men dessa fick plats:

Målvakt: Tobias Olsson, Köpingebro

Inte i närheten av Agelos Demdals statistik i hållna nollor men förmodligen högst uppe vad gäller räddningsprocent i sydöst. Flera direkt avgörande pareringar bidrog till nytt division 5-kontrakt och Olsson fick stående ovationer när han byttes ut i sista matchen.

Vänsterback: Anton Olofsson, Tomelilla

Seriesegern var en kollektiv triumf men Olofsson har varit en av de absoluta förgrundsfigurerna. Modern ytterback med känsligt tillslag och tydliga offensiva kvalitéer – 11 mål framåt av en vänsterback vittnar om klass.

Mittback: Hampus Ylinen, Janstorp

Janstorp var i många år ett rock n’ roll-lag som gärna presterade hockeysiffror framåt och bakåt. På senare år har defensiven skärpts och med Ylinen har den blivit ännu bättre. För att citera spelande JAIF-tränaren Patrick Nilsson: “Det är tjänstefel att inte ta med Hampus i allstar-laget”.

Mittback: Albin Bjurnemark, Sjöbo

Att ta sig igenom Sjöboförsvaret är inte det lättaste. Att ta sig förbi Albin Bjurnemark är i princip omöjligt. Bra i luften och med både snabbhet och styrka har han alla förutsättningar för att bli en kommande försvarsgeneral i högre sammanhang.

Högerback: Adam Barchan, Österlen FF

Kom från Öja och division 4 inför säsongen men det hindrade honom inte från att ta en ordinarie plats och vara en av anledningarna till Österlens fina säsong. Två mål och sju assists har 24-åringen dessutom antecknats för.

Mittfältare: Lucas Olsson, IFK Simrishamn

Trots sina ynka 18 år är han redan en av stöttepelarna i sitt lag. Trivs bäst på innermittfältet men har vikarierat på många olika positioner. Startat 21 av 22 seriematcher i år och tackat för förtroendet med fem mål och ständigt hög kvalitet i allt han gör. I papperstidningen står han på vänsterflanken men det är i mitten han är bäst. Vi kan kalla det en grafisk petitess.

Mittfältare: Axel Andersson, Gärsnäs

Flyttades upp från mittback till defensiv mittfältare inför säsongen – och vilket snilledrag det blev! 16 mål framåt i serien är briljant statistik från den positionen och högst bidragande till att det är division 5 nästa år. Lojal lagkapten som ger allt.

Mittfältare: David Schön, Esperöd

Fullständigt given i uppställningen och markant i laget som vann division 7. Tre mål och fyra assist, men också ett hårt jobb i det dolda. Eller som ESK-tränaren Tobias Eriksson säger: “det är en spelare som aldrig slutar springa, en stark bollvinnare och även en bra spelfördelare”.

Mittfältare: Staffan Gelens, Lunnarp

För några år sedan fostrade LBK mittfältsjuvelen Martin Jönsson och nu har man ännu en. Kivikspågen Gelens har visserligen varit utlånad från Österlen i år, men har fått sitt genombrott i Lunnarp. Återstår att se om det blir en fortsättning där även nästa säsong för den 17-årige talangen. I papperstidningen står han till höger men som i fallet med Lucas så finns inte min briljanta uppställning med fyra innermittfältare som en grafisk kod i YA-systemet. Än. 

Anfallare: Jim Nylander, Liga 06

Okej att Nylander är rejält överkvalificerad för att harva i division 5, och många hade räknat med målfester från Österlens kanske flitigaste målmakare på 10-talet. Men att infria förväntningarna, göra 26 mål och vinna skytteligan i sydöst är mer än bara godkänt.

Anfallare: Emil Malmborg, Blentarp

Okänd för den breda massan inför säsongen men numera en mardröm för division 6-försvaren. Kom tillbaks till BBK efter en sejour i Lund och var ett av många spännande, unga nyförvärv som har tagit för sig. Med 20 fullträffar vann han skytteligan i sin serie.

Tränare: Jimmie Andersson, Lunnarp

På förhand pratade alla om Liga 06 och IFK Ystad men Lunnarp skojade hem den svåra “österlenfemman” tack vare en gedigen kollektiv insats. Mannen bakom verket är Andersson, som vände ett deppigt fjolår till succé i år. Kloka värvningar, välfungerande grundtaktik och en skicklig matchcoach. Tränartalang!

Bubblare:

Agelos Demdal (mv), Lunnarp

Fredrik Hansson, Österlen

Hugo Hellichius, Tomelilla

Chris Lindskog, Smedstorp

Felix Holm, Blentarp

Robin Sippola, Skivarp

Johan Blohmé, Hammenhög

Sunil Ramkali, Blentarp (tränare) 

Mladen Blagojevic, Österlen (tränare) 

***

Sören

soren_kidd(a)hotmail.com