Blogg

Här är årets drömlag

Precis som i fjor sätter vi slutklämmen på säsongen med två riktigt vassa drömlag. Jag har sett ett 40-tal matcher i år, läst vad mina kollegor skrivit och kollat hemsidor och Facebook-flöden, men jag hade inte kunnat göra dessa lag utan hjälp från alla fotbollsvänner och fina själar som har nominerat, motiverat och propagerat så det står härliga till. Mange tak för detta!

Som tidigare nämnts så har jag inte varit ute efter de bästa spelarna – jag är helt oskyldig till redigeringen och inte helt nöjd med benämningen ”All Star” som ni kan läsa i papperstidningen (eller att Popotnik tydligen spelar i Rydsgård). Vissa av traktens profiler är med ändå, men då är det på grund av att man har höjt sig ännu en nivå. Det är dessa som ska framhållas här, spelare som lyft sig utifrån sina förutsättningar, utvecklats och blivit mer eller mindre ovärderliga pjäser för sina respektive lag.

Jag vill också poängtera att det här inte är någon exakt vetenskap och inget facit. Det finns massor av spelare i sydöst som hade varit nog så förtjänta av en plats i elvan – Nicke Rasmusson, Disa Hellwig, Viktor Nielsen för att nämna några – men vi har ju inte plats till alla, och att plocka ut den här skaran har varit ett delikat lyxproblem.

  Nog sagt – här är årets drömlag enligt undertecknad.

  Damer

  Målvakt: Minna Nilsson, Spjutstorp

  15 år gammal har hon tagit för sig rejält i sin debutsäsong som seniormålvakt. Åtta gånger hon höll nollan och endast 15 mål släpptes in i seriespelet – det kallar vi hög klass och stor talang!

  Högerback: Emma Nilsson, Hammenhög

  Kanske det allra största utropstecknet i sydöst i år. Kom från division 3-fotboll och var den yngsta spelaren i Hammenhög, men det har inte märkts på plan. Har ett moget spelsätt och tar alltid bra beslut, och är inte heller främmande för att hjälpa till i offensiven. Blir historisk som den ende spelaren att vara med i drömlaget två år i rad!

  Mittback: Emelie Lönnborn Johansson, Rydsgård/Skivarp

  Kom till division 4-laget för att hjälpa till med stabiliseringen av försvarsspelet, och visst har vi kunnat skönja en förbättring i de bakre leden. Säker sista skans som sprider trygghet till resten av backlinjen och som ofta nämns när individuellt beröm ska delas ut.

  Mittback: Saga Persson, Sjöbo IF

  Har länge varit både duktig och talangfull men 2018 var året som Saga Persson slog igenom rejält. Har en gudabenådad passningsfot som startar många offensiva uppspel och en spelförståelse som gör att det inte är mycket som släpps igenom i defensiven.

  Vänsterback: Mia Johnstone, Svenstorp

  Svenstorp är erkänt tuffa och svåra att möta och det är mycket tack vare vänsterbacken Mia Johnstone, som är en klippa hos de grönklädda. Har rutinen som krävs för att välja rätt beslut, är brytningssäker och ger sig inte. En mycket bra säsong av SIF-liraren, som kan se fram emot division 3-lir nästa år.

  Högermittfältare: Emina Nilsson, Spjutstorp

  Emina huserar egentligen på vänsterkanten men vi tycker att hon gjort en alldeles för bra säsong för att inte komma med, så vi väljer helt sonika att placera henne på högerkanten i grafiken. Här har vi en dribblingsdrottning som man helst inte vill möta som back, för man vet att man kommer att få fullt upp. 17 mål och mängder med assists.

  Innermittfältare: Maria Rix, Hammenhög

  Har varit en av traktens bästa spelare det senaste decenniet men frågan är om hon någonsin varit bättre än vad hon är nu? Har spelat både centralt och på kanten och har glänst oavsett var hon placerats. Med sina 13 mål delade hon dessutom den interna skytteligatiteln med Azra Tokovic. En kanonsäsong av den rutinerade fixstjärnan!

  Innermittfältare: My Olsson, Sjöbo

  Navet i den välsmorda maskinen och en riktig pådrivare med stort hjärta och lagkaptensbindel. Få spelare springer lika mycket som My Olsson på en fotbollsplan och enligt assisterande tränaren Gustav Rasmusson har hon en ”omänsklig” kondition. Sånt gillar vi!

  Vänstermittfältare: Amanda Jönsson, Sjöbo

  Kanske den snabbaste spelaren på hela Österlen. Totalt omöjlig att markera bort, då hon supplerar sin fart med ett fantastiskt spelsinne. Är den som spelat fram skyttedrottningen Ida Nilsson flest gånger och ytterligare en av alla SIF-spelare som höjt sig flera snäpp under året.

  Anfallare: Sabina Losell Hansen, Hammenhög

  Kom till Hammenhög från division 4-spel med Gärsnäs men tog verkligen chansen när hon fick den. Blev skadad under säsongen men kämpade sig tillbaks och blev ännu bättre än tidigare. Utsågs även till matchens bästa spelare i YA-cupfinalen.

  Anfallare: Titti Andersson, Svenstorp

  Kommer från en riktig fotbollsfamilj men till skillnad från bröderna Mattias ”Skinkan” och Linus ”Linkan” så tar hon en plats i YA:s drömlag. En riktig målmaskin som vässat avsluten i år och som var tungan på vågen när Svenstorp kvalade upp i division 3.

  Tränare: Mikael Rasmusson, Sjöbo

  Rutinerad som få och det visade han med råge i år, när han förädlade ett talangfullt material och utvecklade Sjöbo till ett lag som man ska se upp med i division 2 kommande säsong. Rak och tydlig och med en spelidé som visat sig vara ytterst framgångsrik.

  Bubblare: Daniella Hammar, Spjutstorp, Wilma Nilsson, Pandora, Alexandra Dagner, Wollsjö, Angelica Jönsson, Janstorp, Bianca Mattsson, OTG, Selma Jinnevik, Köpingebro, Matilda Ovenberger, Skurup, Daniel Lloyd, Svenstorp (tränare).

  Herr

  Målvakt: Jesper Ljungberg, Blentarp

  Det kan tyckas konstigt att ta med en målvakt från ett lag som åkte ur sin division och där defensiven läckte betänkligt stora delar av säsongen. Ingen skugga ska dock falla över Jesper Ljungberg, som växte fram som en mur i målet under hösten och med sin fina räddningsprocent var en av de stora anledningarna till att BBK jobbade sig upp och fixade en kvalplats till slut.

  Högerback: Jakob Larsson, Sankt Olof

  Att vara högerback kan ofta vara anonymt och det är inte där man gör mest väsen av sig. Men Jakob Larsson har i många matcher varit strålande i såväl defensiven som offensiven och är en modern ytterback som gärna hänger med upp i anfall med fart och känsliga inlägg. Utvecklats enormt i år!

  Mittback: Hugo Bjurnemark, Sjöbo

  Allsidig försvarsspelare som väl egentligen skulle kunna göra bra ifrån sig på samtliga uteplatser på planen – här väljer vi att sätta honom som mittback. Läser spelet föredömligt, har två känsliga fötter och en vilja som kan räcka hur långt som helst. Känns komplett redan nu.

  Mittback: Sebastian Andersson, Öja

  Öja ramlade ur division 5 i år men det kan Sebastian Andersson knappast lastas för. Den gänglige mittbacken har varit säkerheten själv i de bakre leden och är med sin storlek också ett farligt hot på fasta situationer framåt. För bra för division 6.

  Vänsterback: Mohammed Ibrahim Gawi, Svenstorp

  Skolades om från mittfältare till ytterback under säsongen men tog steget med bravur. Med snabba fötter och en bländande teknik kan han både slita sig loss på kanten och gå in i planen och dribbla en gubbe eller tre. En av traktens målfarligaste backar.

  Höger mittfältare: Maximilian Popotnik, Janstorp

  Kom till JAIF från ungdomsleden i Trelleborgs FF under säsongen och tog för sig direkt. Den 17-årige talangen har bidragit med fart, fläkt och en finurlighet i anfallsspelet och kommer ofta loss på sin kant och skapar ytor till sina medspelare. Här snackar vi framtidshopp.

  Innermittfältare: Richard Svensson, Gärsnäs

  En riktig grovjobbare som sliter oavbrutet och är en sån spelare alla älskar att ha i sitt lag, en spelare som inte alltid märks men som man knappt klarar sig utan. Har tagit stora kliv framåt i år och är en bidragande orsak till Gärsnäs finfina säsong, med sitt trygga och följsamma lir.

  Innermittfältare: Andreas Dahlbom, Brösarp

  Satte 14 mål i fjor när hans Nosaby tog steget upp i division 2, men valde att trappa ned i Brösarp trots uppvaktning från bland andra Tomelilla inför säsongen. Här har han tagit ett steg tillbaks på planen men definitivt inte i kunnandet. En central kugge på mitten och en högklassig framspelare till Tobias Martinsson.

  Vänster yttermittfältare: Martin Nilsson, Rörum.

  Rörum har gjort en kanonsäsong i år och mycket av äran kan tillskrivas Martin Nilsson. Här snackar vi en spelare som nästan aldrig gör en dålig insats, och som är mycket tacksam att ha i laget då han kan spela på flera olika positioner. I vårt drömlag blir han vänsterytter.

  Anfallare: Edin Sarhatlic, Ystads IF

  YIF har haft flera skyttekungar de senaste åren – Måns Andersson och Jatto Camara minns de flesta säkert – och här är ännu en. Med sina 18 fullträffar vann Sarhatlic seriens skytteliga och gjorde sin bästa säsong någonsin. Stor och stark och en given targetspelare, men också löpvillig och säker i avsluten.

  Anfallare: Filip Bohman, Skurup.

  En total succésäsong för Bohman, som inte bara säkrade uppflyttning med sitt SAIF, men också vann hela sydöstra Skånes skytteliga med sina 30 mål. Mycket säker i läget och har förmågan att göra mycket även på egen hand. Satte många viktiga mål i de avgörande matcherna mot topprivalerna.

  Tränare: Ted Helmesjö, Sjöbo

  Trots sin unga ålder och det faktum att det var första året som seniortränare så tystade Helmesjö alla eventuella tvivlare omgående, och att Sjöbo kunde briljera i såväl serie som cup var mycket Helmesjös förtjänst. Har klarat generationsväxlingen i SIF galant och gjort pojkar till män. Ett taktiskt geni!

  Bubblare: Jacob Orswall, Gärsnäs, Tim Rode, Skurup, Jonatan Olsson, Esperöd, Marcus Eriksson, Spjutstorp, Fritiof Hellichius, Sövestad, Axel Sköld, Öja, Emil Löfvall, Gröstorp, Lars Persson, Baskemölla(tränare).
  Inte ens nära i år heller: Sören Simonsen, Köpingebros B-lag.

  Sören
  soren_kidd(a)hotmail.com