Blogg

Har sydöst blivit att räkna med i kvalspel?

Jag sitter med mitt morgonkaffe och ler lite snett när jag går igenom gårdagens resultat. Hamnade på bankett efter Köpingebros återkvalstriumf och det var många i laget som ville fira att det blir en ny säsong i division 5. 10-1 totalt mot Lönsboda. Proppen ur och botten upp, så kan man väl sammanfatta eftermiddagen och kvällen…

Rysare även mellan Sövde och Spjutstorp och det var ganska väntat. Sövde stod upp bra i kvalspelet och ett tag måste Spjutstorp ha förbannat att man gick om KIF i sista omgången och på så vis fick en mycket tuffare kvallottning. Nåväl, det gick ju bra till slut.

Samtliga matcher kan ni läsa mer om i måndagens papperstidning, men här tänkte jag dela med mig av lite intressant statistik som jag plockat fram nu på morgonkvisten. Jag hade nämligen en liten teori om att det gått ovanligt bra för våra kvallag de senaste åren, så jag gick tillbaks i tiden och jämförde. Så här har kvalspelet sett ut på 10-talet.

Fet stil innebär att laget gått segerrikt ur kvalet.

2010
Div 3: YIF
Div 4: Sjöbo, IFK Ystad
Div 5: Kivik, Öja, Gärsnäs, Hammenhög, Skillinge
Div 6: Esperöd,Sankt Olof
Extrakval: Hammenhög
Div 2 dam: Sjöbo
Div 4 dam: Tomelilla, Lövestad/Vanstad (lagen möttes)
Extrakval: Tomelilla

Totalt: 4/15

Kommentar: Ett hemskt kvalår för sydöst och det kunde till och med varit ännu värre om inte de två damlagen mötts i division 4-kvalet. Notera den totala misären på herrsidan.

2011
Div 2: BW 90
Div 3: Brantevik/Rörum
Div 4: Sjöbo, Hammenhög, Brösarp
Div 5: Blentarp, Lövestad, Charlo
Div 6: Köpingebro, Sövde, Esperöd
Div 3 dam: Skillinge
Div 4 dam: Hammenhögs Blå, Charlo/Rynge
Extrakval: Hammenhögs Blå, Charlo/Rynge (lagen möttes)

Totalt: 5/16

Kommentar: Ytterligare ett dåligt år och nästan en kopia av föregående år, men med fler lag i elden. Även här fick de lokala lagen mötas för att man i alla fall skulle få EN succéupplevelse på damsidan. Dessa år var det en vinstlott att möta ett lag från sydöst.

2012
Div 3: Brantevik/Rörum
Div 1 dam: Hammenhög, Köpingebro (möttes)
Div 4: Liga 06, Öja
Div 5: Gärsnäs, Skivarp, Charlo, Spjutstorp, Ystads IF
Div 6: Glemmingebro, Köpingebro
Extrakval: Glemmingebro
Div 3 dam: Sövestad

Totalt: 6/14

Kommentar: Lite bättre men fortfarande inte bra, sydöst! Positivt dock att de två högst kvalande lagen segrade, även om det i ena fallet gick ut över en lokal motståndare.

2013
Div 3: Tomelilla
Div 1 dam: Skurup
Div 4: Liga 06, Charlo
Div 5: Brösarp, Gärsnäs, Lövestad, IFK Simrishamn
Div 6: Sjöbo FF, Köpingebro, Skivarp (sistnämnda lag möttes)
Extrakval: Köpingebro
Div 2 dam: Köpingebro
Div 3 dam: Skillinge, Svenstorp, Tomelilla

Totalt: 8/16

Kommentar: Notera den totala triumfen i damernas division 3-kval! Inte mindre än 16 lag (vi räknar ett lag två gånger när det extrakvalas) var i elden och hälften av gångerna blev det sydöstseger. Okej, men vi kan bättre…

2014
Div 1 dam: Sjöbo
Div 4: Sjöbo
Div 5: Hammenhög, Janstorp, FC Österlen, Liga 06, Ystads IF
Div 6: Rörum, Smedstorp, Borrby (sistnämnda lag möttes)
Div 2 dam: Köpingebro
Div 3 dam: Svenstorp, Blentarp (möttes)

Totalt: 8/13

Kommentar: Nu är det mer än hälften som avancerar, visserligen på en billig bakgrund då två sydöstlag var ”garanterade” en plats. Division 5-kvalet blev en succé för herrarna!

2015
Div 3: Öja
Div 1 dam: Hammenhög
Div 4: Hammenhög, Rydsgård
Div 5: Köpingebro, Blentarp, Lövestad, Vanstad
Div 6: Skivarp
Div 2 dam: Köpingebro, Pandora

Totalt: 6/11

Kommentar: Briljant kval av Hammenhög som vann med både damerna och herrarna. Annars gick det åt pipan både för Öja och division 2-damerna ett år då vi inte hade särskilt många lokala lag med.

2016
Div 1 dam: Skurup
Div 5: Janstorp, Köpingebro, Skivarp, Charlo, Spjutstorp, Vanstad
Div 6: Svenstorp, Wollsjö

Totalt: 8/9

Kommentar: Succén är total! Nåväl, nästan i alla fall. Vanstad missade men kom å andra sidan billigt till sin kvalplats, så det var väl inte helt oväntat. Annars tog samtliga lag sig vidare. Här kan vi nämna Skivarp, som i princip aldrig bommar ett kval, och det faktum att ett division 1-kvalande damlag från sydöst gick upp för femte året i rad! (ni vet att jag tycker att damernas division 1-kval är en stor skandal från förbundets sida, men ändå). Man ska dock ha i åtanke att det var rekordlågt kvaldeltagande, endast nio lag i hetluften och inget från de lägre damserierna.

2017
Div 4: Liga 06, Janstorp, Sjöbo (sistnämnda lag möttes)
Div 5: Blentarp, Skurup, Gärsnäs, Köpingebro, Spjutstorp, Sövde (sistnämnda lag möttes)
Div 6: Sövestad, Smedstorp

Totalt: 6 eller 7 av 11

Kommentar: Janstorp är mitt i slutkvalet och det ser okej ut efter 1-1 mot Hanaskog i den första matchen. Att Liga 06 och Sjöbo faller i kvalet indikerar att toppen av ”superfemman” kanske inte var så stark ändå, men å andra verkar det vila en förbannelse över de två lag när det gäller div 4-kval – se tidigare år!

***

Så vad är slutsatsen då?
Vi får väl ändå säga att sydöst har flyttat fram sina positioner i kvalspel. I slutet av 00-talet och början av 10-talet hade jag rankat detta som den näst svagaste fotbollsregionen i Skåne och jag tycker alltjämt att mellanskåne är sämst, men jag tycker också att sydöst har tagit sig förbi såväl nordöstra som ”Hässleholmsregionen” och i viss mån även nordvästra. Dock är det lite svårt att rå på lagen från Lund, Helsingborg och Malmö men det faller sig rätt naturligt då serierna är tuffare i större upptagningsområden.
På minussidan är det tråkigt att vi inte haft fler lag med i kval de senaste åren, och även om förbundets kvalsystem är åt råttorna på damsidan så är de senaste årens sydöstfrånvaro inget gott tecken.

***

Förresten! Ni glömmer väl inte att nominera spelare till all star-laget, som kommer i tidningen och bloggen nästa vecka? Jag har fått in en massa bra kandidater, men vill gärna ha fler förslag. Bland annat på en bra vänsterback på herrsidan och duktiga försvarare på damsidan. Maila gärna till soren_kidd (a) hotmail.com så får vi se om just era favoriter kommer med. Glöm inte en schysst motivering!

Jag vill för övrigt också förtydliga att jag inte är ute efter traktens bästa fotbollsspelare sett till kunskaper, för då hade vi krasst sett bara haft killar från ÖFF och Tomelilla på herrsidan, och de två division 1-lagen på damsidan. Jag letar efter spelare som höjt sig enormt i år utifrån sina förutsättningar på förhand, och varit en bärande kraft i laget de representerar. Det finns massor i sydöst, det vet jag!

Sören
soren_kidd (a) hotmail.com