Blogg

Helgens heta - Kommunderby och tidig ångest

Helgen nalkas och vad vore då bättre än att ta sig ut på våra arenor och se fotboll med hjärta och passion? Jag tänker att vi inleder något vi kan kalla för ”Helgens Heta”, där vi varje fredag listar ett antal matcher som av någon – min – anledning är värda att orda lite extra om.

Och vad passar då bättre än att rivstarta med en härlig mix av kommunderby, toppstrider och ångestmatcher? Här är fem bra tips till helgen – hela programmet hittar ni längre nere.

1. Janstorp-Rydsgård
Division 4 östra, herrar. Lördag.
I min bok är ett derby i Skurups kommun hetast när just Skurups AIF är inblandat, men det kan komma att ändras om man inte rättar upp skutan och kommer ikapp lokalrivalerna. Janstorp-Rydsgård är dock inte långt efter och så pass tidigt i säsongen, där bägge lag kämpar för att lägga en bra grund, kommer tre eventuella poäng att vara blytunga. Mycket kommer att avgöras på mittfältet där Patrick Nilsson och Fredrik Månsson drabbar samman. Jag hoppas på sann derbystämning och om jag ska tippa så tror jag att JAIF vinner med…3-1?

2. Rydsgård/Skivarp-Svenstorp
Division 4 södra, damer. Söndag.
Vi fortsätter på Rydsgård-spåret och denna gången är det damlaget som är i fokus. Roger Svenssons tjejer har fått en rivstart på säsongen men nu får man sig en riktig värdemätare i ett Svenstorp, som är svåra att möta. Lita på att gästerna kommer att ha ett vaket öga på Julia Svensson, för kommer hon rättvänd slutar det ofta med nätkänning. Det vore snällt att kalla detta ett derby, men det är det närmaste vi kommer i damfyran. Även här känns det som hemmaseger.

3. Pandora-Sjöbo
Division 3 sydöstra, damer. Lördag.
Jag vill inte gå så långt som att säga att Pandora är piskat att vinna, för spelprogrammet blir lättare framöver och poängen kommer att ramla in, men man har inte råd att förlora mot ytterligare en toppkonkurrent. Sjöbo har inlett säsongen kanon och kommer med mängder av självförtroende. Återstår att se vad Peter Malmborg har tillgängligt i hemmalaget, det har varit skadedrabbat hittills. Det här kan sluta hur som helst, men magkänslan säger kryss.

4. Gröstorp-Vanstad
Division 6 sydöstra, herrar. Fredag.
ÅNGEST! Vem hade trott att detta skulle vara ett jumbomöte mellan två lag på noll poäng efter tre omgångar? Räcker ni upp handen kallar jag er lögnare. Det är svårt att förstå att det har varit så pass illa, spelschemat har varit överkomligt för bägge så nog borde där ligga minst tre poäng och skvalpa på kontot. Det fina med matchen är att någon i alla fall bryter poängtorkan. Jag tror att det blir Vanstad som tar det till slut.

5. Gärsnäs-Hammenhög
Division 5 sydöstra, herrar. Lördag.
Det finns många intressanta matcher i herrfemman på lördagen, man hade gärna sett dem allihop men de spelas tyvärr samtidigt. Här snackar vi ett hett derby mellan två lag som bör kunna vara med på den övre halvan och som inte har mött varandra på flera år i seriesammanhang, det ska kunna borga för en gedigen stämning och intensiv drabbning på Gärsvalla. Kan bli tajt och lite småfult. Jag gissar att hemmalaget vinner med uddamålet. Frans Olsson blir matchvinnare!

Helgens buffé:

Fredag

Division 6 sydöstra: Kivik-Lövestad (18.30), Sövestad-Skurup (18.30), Borrby-Smedstorp (18.45), Gröstorp-Vanstad (18.45), Svenstorp-Brösarp (19), Sövde-Esperöd (19).

Lördag

Division 1 södra, damer: Eskilsminne-Skurup (13).
Division 3 södra: OTG-Vellinge (12), Hardeberga/Harlösa/GOF-Wollsjö (14), Pandora-Sjöbo (14).
Division 2 östra, herrar: Österlen FF-Asarum (14).
Division 3 södra: Wormo-Tomelilla (13).
Division 4 östra: Janstorp-Rydsgård (13), VMA-Lunnarp (13), Genarp-IFK Simrishamn (14).
Division 5 sydöstra: Ystads IF-Sjöbo (13), Blentarp-Köpingebro, Gärsnäs-Hammenhög, IFK Ystad-Öja, Liga 06-Skivarp, Spjutstorp-Sankt Olof (samtliga kl 14).
Division 7 sydöstra: Wollsjö-Baskemölla (14).

Söndag

Division 1 södra, damer: Nättraby-Hammenhög (14).
Division 2 södra: Lunds SK-Janstorp (13).
Division 3 sydöstra: Köpingebro-Spjutstorp (16).
Division 4 södra: Rydsgård/Skivarp-Svenstorp (13), Sankt Olof/Kivik-Kvarnby (14).