Blogg

Nästan alla lag kan åka ur femman - och grattis till Lunnarp, eller?

Det blev en sväng upp i det nordöstra igår för att beskåda Åhus som ort och framför allt matchen mellan hemmalaget och mina grabbar från Köpingebro IF. Det skulle komma att bli en tillställning som beskriver division 5 östra ganska bra. Alltså helt omöjlig att tippa på förhand och med ett resultat som gör serien ännu jämnare än vad den redan var.

Matchen slutade 1-3 och siffrorna speglar väl inte matchen helt. Förutom de tre chanserna som blev mål så räknade jag till en KIF-frispark i farligt läge, men annars kan jag inte erinra mig några farligheter så man får väl säga att effektiviteten var hyfsat god. Å andra sidan gjorde Åhus en majestätisk uppvisning i lägesbränning framför allt i andra halvlek, och när man väl fick bollen på mål stod Tobias Olsson där och gjorde det han gör bäst.

Åhus går alltså från att besegra tabelltvåan Liga 06 hemma till att i nästa omgång torska mot nästjumbon hemma. Det är lite så det ser ut – man kan inte ta något för givet i den här serien. Det såg vi i förra omgången också när YIF tappade 3-1 till 3-4 hemma mot Spjutstorp (kan bli dyr för YIF och värdefull för SIF i slutändan) på sex minuter, eller vad det var. Den här serien lever!

Det enda som väl egentligen avgjordes förra omgången var kampen om seriesegern, när Lunnarp besegrade Sjöbo hemma med 1-0. Eller? Jag tänkte först skriva ”GRATTIS, LUNNARP!” i rubriken men sen kollade jag resterande spelprogram och är inte så säker längre.

Återstår gör YIF och Hammenhög som krigar för kvalplatser uppåt samt Tollarp, Spjutstorp och Köpingebro som slåss för överlevnad. Sistnämnda två manskap har dessutom fått vind i seglen på sistone. Den sista matchen kan bli en seriefinal mot Liga 06 borta, men vill det sig väl har man redan avgjort serien då. Vi får ändå ha i åtanke att man leder med tio poäng och att sex omgångar återstår, så det ser onekligen bra ut för Jimmie Anderssons mannar.

Men sen, då? Det är omöjligt att sia. Jag menar, kolla in den här tabellen!

Egentligen är det ju bara Lunnarp som inte kan åka ur, om vi ska hårddra det. Men givetvis kommer Liga 06 inte heller att trassla sig in i den nedre regionen, liksom Sjöbo, Hammenhög och YIF kommer att slåss om division 4-kval snarare än nedflyttning. Tror också att IFK Ystad är rejält på gång nu men sen är det sex lag om två säkra platser. Fördel Åhus och Vittskövle men förstnämnda lag är lite kompisgäng med bra meriter a la FC Österlen och det finns risk att man tappar i ork och kontinuitet på sluttampen. Sen kommer tre lag där KIF har en match mer spelad än andra och där Lövestads kollaps senast och André Lidholms utvisning kan bli dyr – men när det är sagt så kan man lika väl besegra IFK Ystad med två bollar i morgon – det går aldrig att ta ut något i förskott.

Jag vill inte ens räkna bort Tollarp i botten, även om man är fyra poäng bakom och i bästa fall får hoppas på kvalplats.

***

Åhus som ort då? Jo, mycket trevlig. Speciellt nere vid kanalen och restaurangerna. Dock är jag inte så förtjust i idrottsplatsen. Visst, matutbudet var kungligt med både korv och hamburgare, fyra sorters senap och tre sorters lök. Men den hade inte kommit med på min lista över vackraste idrottsplatser, det kan jag säga. Lite för stor och opersonlig. Och även om man kanske inte kan göra något åt det så är det ändå stort minus i kanten med alla mygg – jag har kliat mig igenom frukosten och det är tacksamt att det dröjer ett tag tills man besöker Myggavallen igen…

***

Såg ni förresten vackra idrottsplatser-listan som mina kollegor körde som sommarläsning? Jag håller med om mycket men långt ifrån allt. Får återkomma med min personliga lista inom kort.

***

Till sist – veckans matchreferat. Nu såg jag inte matchen mellan Skurup och Bromölla i damettan men det var tydligt att Bromöllas tränare Jens Pettersson inte var helt nöjd med domarinsatsen. Eller var han det? Uppenbarligen har han varit i förbundets fokus innan på grund av vissa olämpliga uttalanden (läs: rejäl sågning) om rättsskiparna, så han fick variera sitt ordval denna gång.

Apropå det så kan jag sakna Dan Fransson och Bent Thoresen ibland i den lokala tränarsfären, speciellt när man håller på att drunkna i klyschor. Mycket citatvänliga tränarprofiler, de två grabbarna.