Blogg

Om många och stora mål - samt årets assist

Veckan som gick bjöd på ganska mycket intressant i fotbollsvägar, och då tänker jag inte blott resultatmässigt. I division 7 gick det hett till när Wollsjö och Glemmingebro möttes i en match som slutade med ett rött kort och två polisanmälningar – jag har en massa åsikter om det här som vi tar i bloggen i veckan – och så tackade Hilda Carlén också för sig för denna gången och avslutade säsongen (men inte karriären väl?) med sitt Linköping på grund av kommande tillökning i familjen. Jag kan inte säga annat än ett stort bamsegrattis!

I Malmö debuterade min kamrat Samuel Adrian från start efter en del ströinhopp i år och i fjor. På innermittfältet dominerade han tillsammans med Bonke Innocent – två spelare som mest fått nöta bänk och läktare i år fick helt plötsligt chansen under nytt ledarskap – och som de tog den! Jag hoppas ju förstås att Samuel får fler chanser framöver men det blir kanske tufft när Fouad Bachirou är tillbaks och om man dessutom kommer att förstärka på mittfältet i sommar, som det ryktas om. Men han har i alla fall bevisat att han inte blott kan hänga med på den här nivån, men också imponera där.

Kul för övrigt också med Skurupspågen Hugo Andersson som fick hoppa in och göra allsvensk debut i samma match. Med tanke på den tveksamma formen och skadebenägenheten på MFF-mittbackarna så hoppas och tror jag på fler chanser i år. Illa detta för mitt gnagarhjärta med så många trevliga sydöstpågar i den himmelsblå hetluften, man får ju nästan sympatier för laget… Nästan.

  ***

  Förutom slagsmålet i division 7 handlade veckans stora snackisar om två målskyttar av rang. Tidigare i veckan meddelade Jim Nylander att karriären var över efter många års målande på diverse idrottsplatser runtom i trakten och i länet. I min bok är han en av de absolut bästa anfallarna och målskyttarna vi haft härnere det senaste decenniet, och jag tror att all statistik skulle understryka detta. Vet ni någon annan anfallare som gjort lika många mål i sydöst de senaste tio åren? Jag tänker spontant på Mattias ”Skinkan” Andersson och Stefan Pettersson som presumtiva kandidater till titeln på herrsidan och My Malmborg hos damerna, men jag undrar om de når upp till Nylander. Ska kolla detta!

  ***

  Annorstädes noterade vi också att Ida Nilsson satte dit inte mindre än nio (nio!) fullträffar mot stackars Vellinge. En helt sagolik prestation som jag inte kan minnas att ha hört om innan på våra håll och kanter. Jag gjorde som man alltid ska göra när man är osäker på någon lokal fotbollstrivia och kontaktade oraklet Johan Ohlsson i Skivarp, som lät meddela följande:

  Tror att Mikael Johansson i IF Ale, Jonas Månsson i Borrby IF och Anders Leufstedt i Sankt Olof och Löderups IF vräkte in mål på 1990-talet. Däremot är jag helt säker på att Roland Pedro i Janstorps AIF har gjort åtta mål typ 1987 eller 1988 mot något lag från Lund. Kan ha varit Helsingkrona. Janstorp vann med 12-4 och Ulf Jacobsson gjorde de resterande fyra. Jag vet att Roland fick ett par 150 g av Stefan Håkansson som hade kiosken i Skurup på den tiden.”

  Förutom de åtta målen är det två saker som jag speciellt fäster mig vid här. Jag undrar om det rent av var så att han fick en burgare för varje mål? Stöddig middag i så fall… Och så måste jag också inflika att Roland Pedro är ett helt fantastiskt namn.

  ***

  För övrigt ska det också inflikas, som Sjöbotränaren Mikael Rasmusson också var noga med att poängtera, att man gör inte nio mål utan god hjälp från övriga lagkamrater som spelar fram, skapar utrymme och tröttar ut motståndet.

  ***

  Inför helgen satt jag och tänkte att om Österlen och Tomelilla förlorar igen så målar jag upp krisstämpel i bloggen. Nu blev det viktiga segrar för bägge, men liksom med MFF så är en seger ingen svit. Det är hur man följer upp på det som betyder något.

  ***

  Vi ska snacka lite mer om statusen i serierna i veckan (två tunga division 4-derbyn ikväll!) men jag måste ju orda lite om den viktigaste serien av dem alla – nämligen HR Sydöstra A. Här har Köpingebros avvecklingslag tagit två raka segrar och måste väl därmed nästan vara hetast i sydöst? Utan att skryta låter jag meddela att ”Årets Assist”-tävling redan är avgjord efter min Crouch-nickskarv till Tomas Rydle senast mot Smedstorp. Han fumlade in bollen på något konstigt vis som man bara ser i B-laget, men mål blev det. Och assist blev det.

  Matchens lirare var ändå Smedstorpslegenden Niklas Edstrand, som styrde och ställde från sin (vikarierande?) plats i målet, med en majestätisk ledarröst som hördes ända till Östra Ingelstad. Fantastisk man, det där, med en lika fantastisk pipa. Dessutom vann han matchen i matchen mot vår mittfältsdynamo Tommy Sönnichsen, som fick gå mållös av planen.

  ***

  För några år sedan besökte jag haket Telegrafen i Helsingborg. De lockade med 900-gramsburgare och jag var inte sen att anta utmaningen. Den slank ner, men jag köttsvettades hela vägen hem på tåget. Ida, du får härmed ett presentkort på en sån – det är 100 gram per mål, räknade jag ut. Är det någon annan som gör nio mål eller fler i A-laget så får ni givetvis också en.

  Sören
  soren_kidd(a)hotmail.com