Blogg

Så slutar bottenstriden

Säsongsavslutningen närmar sig och jag tänker att vi borde ta en titt på hur det egentligen ser ut i våra serier. Med all respekt för mittenlagen så struntar vi blankt i dem i de nästa två inläggen och lägger fokus på de som krigar för att stanna kvar eller gå upp.

Vi börjar med de som jagar nytt kontrakt och kan konstatera att ett enda sydöstlag – OTG i damtrean – redan ramlat av pinn. De kan dock trösta sig med att ha tagit konstellationens första poäng senast när man slog Vittskövle med 3-1. Starkt gjort och råg i ryggen när man tar nya tag i division 4 nästa år.

Här är läget annars. Notera att jag inte kommenterar de serier där lagen redan är klara, som exempelvis damtvåan där Janstorp redan säkrat nytt kontrakt.

  ***

  Division 1 damer
  Hammenhög fixade nytt kontrakt för läääänge sedan men för Skurup blir det division 2 nästa år. Det kan vi nästan slå fast efter förlusten senast mot Dösjöbro – nu har man nio poäng upp med tre matcher kvar, och markant sämre målskillnad än både Eskilsminne och Karlskrona. Alltså ska man ta tre segrar och gärna med stora siffror. Det kommer inte hända eftersom tabellettan Borgeby väntar i sista omgången.
  Tipset: Skurup åker ut.

  Division 3 damer
  Här har varken Wollsjö eller Pandora säkrat kontraktet än. Vem hade trott det på förhand, att Pandora skulle spela för nytt kontrakt med tre omgångar kvar? Inte jag, eftersom jag vill minnas att jag hade tippat dem som seriesegrare… WAIF och Pandora möts faktiskt i helgen och där kommer ett lag säkra kontraktet, men en eventuell förlorare kan också sitta lugnt i båten. Vittskövle måste gå rent sista tre och då väntar både Vellinge och Sjöbo, så det kommer aldrig hända. ALDRIG!
  Tipset: Wollsjö och Pandora håller sig kvar.

  Division 2 herrar
  Det återstår visserligen fem omgångar att spela och man har ”bara” tio poäng ned till kvalstrecket och elva till nedflyttningsplats, så visst finns det en risk. Men den är minimal. Dels har Österlen hittat formen, och dels är det många lag emellan. Det här är inget snack.
  Tipset: Österlen fixar nytt kontrakt inom ett par veckor.

  Division 3 herrar
  Aj, aj, aj, TIF. Vilken knipa ni satte er i när ni förlorade mot Balkan. I skrivande stund är Tomelilla på kvalplats men kan fortfarande klara sig kvar utan kval eller i värsta fall åka rätt ner, så det är kniven mot strupen. Som tur var trampade även Wormo rejält i klaveret när man torskade mot nästjumbon senast, så man är alltjämt en poäng bakom. Två poäng ovanför TIF huserar Höganäs, och de möts faktiskt nästa helg i en rysare. Jag har en känsla av att TIF kan vinna den, men det blir nog max en poäng totalt mot Lödde och IFK Trelleborg. Tror emellertid inte att Wormo klipper fyra pinnar, vilket blir Tomelillas räddning för tillfället. Men Höganäs lär ta Hörby och säkra den sista platsen.
  Tipset: Tomelilla till återkval.

  Division 4
  Här snackar vi riktigt getingbo! Faktum är att Janstorp på fjärdeplatsen inte ens säkrat nytt kontrakt – det är sex poäng mellan dem och Hjärsås/Värestorp på negativ kvalplats. Nu kommer JAIF inte ramla ner dit då det är alldeles för många lag emellan och många av dem följaktligen möts. För Lunnarp (27 poäng) och Rydsgård (26) är läget mer intrikat och lagen behöver nog tre poäng för att känna sig säkra. För Rydsgård kommer segern i helgen mot avsågade jumbon Önneköp, medan Lunnarp har ett tuffare spelprogram och eventuellt får förlita sig på att övriga konkurrenter kryssar bort varandra.
  Tipset: Samtliga sydöstlag klarar sig kvar utan kval.

  Division 5
  Tre lag slåss om att undvika direkt nedflyttning, och två ska bort. Det ser svårast ut för mina KIF-pågar, och det ska mycket till för poäng härnäst mot Gärsnäs. Sen väntar först Hammenhög och sen Skivarp och det är absolut inte omöjligt att det blir tre poäng i någon av de matcherna – men blir det fler? KIF och SGIF är i riktig risig höstform medan pilen pekar uppåt för Blentarp och jag har på känn att BBK slår ett Öja som lär vara kvalklart inför sista omgången, och de tre poängen lär räcka för att nå återkval.
  Tipset: Öja och Blentarp till återkval, Skivarp och Köpingebro ner i sexan.

  Division 6
  Här trodde man att Smedstorp var på vippen att ramla ur men så slår man Sövde med 3-1 och är i allra högsta grad med igen. I helgen väntar ett svettigt jumbomöte med Sövestad och för bägge lagen är det tre poäng som gäller om man vill stanna kvar i serien, för man har rätt tuffa spelprogram efteråt. Tror att Sövestad vinner den matchen. Men sen då? Kan Sövestad nå kval? Nja, värsta konkurrenterna Sövde och Lövestad har visserligen dålig form men är fyra poäng – Sövde dock med en match mer spelad. Borrby och Gröstorp är också i farozonen men bör klara sig. Tror Sövde tar poäng hemma mot Gröstorp och att bägge lagen därmed håller sig kvar, och att Sövestad går förbi Lövestad i sista omgången. Men allt kan verkligen hända här.
  Tipset: Sövestad till återkval, Lövestad och Smedstorp ner i sjuan.

  ***

  Vad tror ni? Hör gärna av er på soren_kidd(a)hotmail.com

  Sören