Blogg

Så slutar herrarnas YA-cup

I skrivande stund håller Kivik och Esperöd på med uppvärmningen inför årets första YA-cupmatch. Ett ganska intressant möte med tanke på derbykänslan lagen emellan i fjor i toppen av sjuan och att man ska drabba samman i år i sexan igen. Så onekligen ett laddat möte redan i kväll. Inget av lagen kommer dock att ha något med slutsegern i cupen att göra – men vem har det då?

Det är dags för det årliga YA-cuptipset och här är vad jag tror, utan någon fancy grafik denna gången dock då min dator inte riktigt är min bästis för tillfället. Men ni kommer förhoppningsvis greppa det ändå.

Som vanligt är ni välkomna att skicka era egna tankar och tips till mig på soren_kidd(a)hotmail.com och som vanligt är det tävling. En poäng för varje rätt lag som vinner sin match och slutsegraren får ett fint pris. Nu har jag i och för sig vunnit två av de tre senaste åren så ni får allt rycka upp er lite…

Ni har till söndag på er!

Nåväl, så här går det omgång för omgång. Laget som går vidare är markerat med fet text.

Omgång 1
Köpingebro-Svenstorp
Charlo-Borrby
Kivik-Esperöd
Onslunda-Gröstorp
Baskemölla-Skurup
Skivarp-IFK Ystad
Smedstorp-Ystads IF
Sövestad-Wollsjö
Vanstad-Brösarp

Kommentar: Jag gillar Kevin Rasmussen och hans Svenstorp men det är derby och då kan jag verkligen inte tippa förlust för mina randiga pågar. Är Charlo samspelta än att kunna störa Borrby? Jo, men jag tror det! Tror ändå på Esperöd ikväll även om de kanske ligger under 0-2 när jag skriver detta, med min sedvanliga fingertoppskänsla. Onslunda kan nog störa Gröstorp lite och har en handikappstraff men jag tror inte det räcker hela vägen ändå, och samma får gälla för Baske. Skivarp-IFK är ett högklassigt möte för att vara första omgången och jag tror att Skivarp tar detta, man brukar ta sig vidare från första omgången och Ystadlagen har knappast rosat cupmarknaden de senaste åren. Med detta sagt tänker jag nog ändå att YIF tar sig förbi ett tappert krigande Smedstorp. Sövestad bör vara favoriter i sin match, och så har vi slutligen ett möte där vi kan kasta tärning om utfallet, känns det som. Vi kör på min gamle demontränare Dennie Persson och hans Vanstad.

Omgång 2
(vem som har hemmaplansfördel tror jag inte är lottat, men det känns som att det inte spelar så stor roll)

Köpingebro-Rörum
Charlo-Esperöd
Gröstorp-Sankt Olof
Skurup-Öja
Skivarp-Spjutstorp
Ystads IF-Sövde
Sövestad-Gärsnäs
Vanstad-Janstorp

Kommentar: Här tror jag att vi kan få en del klara segrare i KIF, YIF, Gärsnäs och Janstorp. Mera ovisst i seriemötet mellan Skurup och Öja där det känns 55-45 i Skurupsfavör, men jag hade gärna helgarderat den och Skivarp-Spjutstorp. Tror att Charlo får det lite för jobbigt här och att Sankt Olof går segrande ur en riktig köttamatch.

Omgång 3
Köpingebro-Sjöbo
Esperöd-Österlen FF
Sankt Olof-IFK Simrishamn
Skurup-Tomelilla
Skivarp-Rydsgård
Ystads IF-Liga 06
Gärsnäs-Hammenhög
Janstorp-Lunnarp

Kommentar: Vilka matcher vi har att se fram emot här om allt går som jag tippar. Janstorp-Lunnarp låter nästan som en semifinal men det är omgång 3 och ett lag måste bort. Jag tror att det blir Lunnarp som drar det korta strået, med viss reservation för att Janstorp kanske inte går all in i cupen. Så den är svårtippad. Annars är det fyra av de seedade lagen som faller här, enligt mig. ”Typiskt Kiffaren att ha övertro på sitt lag” och kanske flyger mina grabbar redan på långfredagen, men annars tror jag på en god chans här i en match mellan två lag med generationsskifte på gång. Skivarp skräller här och Tobias Sonesson i Sankt Olof får göra det avgörande målet och fira en prestigeseger mot sitt andra favoritlag…

Kvartsfinal

Köpingebro-Österlen FF
Sankt Olof-Tomelilla
Skivarp-Liga 06
Gärsnäs-Janstorp

Kommentar: Här har jag svårt att tro att det kan bli annat än fyra favoritsegrar. Om man nu kan kalla Liga för favoriter när de spelar i samma serie. Men äsch, jag gör det!

Semifinal

Österlen FF-Tomelilla
Liga 06-Janstorp

Kommentar: Här faller draken! Som jag skrev i krönikan i dagens tidning så tror jag att Österlen får fokusera en del på seriespelet och att TIF kan gynnas av detta. De randiga kommer att vara lite hungrigare och lite bättre för dagen, är mitt tips. Eller så kommer ÖFF med ett allstar-lag och vinner med 5-1. Liga 06 lär leda sin serie bekvämt vid det här laget och kan mönstra en stark trupp som dessutom har en handikappstraff i säcken. Den tror jag blir avgörande.

Final

Tomelilla-Liga 06

Kommentar: Alltså hur ska detta gå? Superduon ”Skinkan” och Nylander mot ett starkt TIF-försvar. Oskar Blixt och Hugo Hellichius med speed på var sin kant. Liga har två straffar till godo. Min gode skinkkamrat lär göra som vanligt och missa sin (ja, jag menar det med kärlek!!) så det gäller att man får någon annan att slå den andra straffen. Jag tror att mittfältskampen blir avgörande och att TIF har både klassen och bredden att ta hem detta.

Alltså – Tomelilla vinner herrarnas YA-cup 2018!

Vad tror ni?