Blogg

Serierna, Sövdes cupskräll och Daniel Dödlig

Dags att snacka lite fotboll igen, eller vad säger ni?

Tycker vi börjar i Hammenhög där damerna fick sin första serietrea denna säsongen och därmed ståtar med den intrikata raden 1-1-1 efter tre omgångar, vilket bara gör segern senast mot Stattena ännu viktigare. I nästa omgång väntar Asarum borta, den kanske svåraste bortamatchen i hela serien så en trea i helgen som gick värmde säkert gott. Extra viktigt också att målskyttet lossnade efter två mållösa matcher.

Skurup står också på fyra poäng men med en match mer spelad eftersom Hammenhög stod över en omgång då Husie dragit sig ur. Senast blev det 0-0 mot Färjestaden och det är väl ett okej resultat egentligen, man har ett knixigt spelschema inledningsvis.

Sen får vi hoppa två snäpp ner till division 3 där vi hittar det sydöstlag som övertygat mest av alla på damsidan hittills – nämligen Janstorp. Efter fyra omgångar ligger man sida vid sida med förväntade seriesegraren Trelleborgs FF, och bägge lag har pulvriserat allt motstånd hittills. Felicia Andersson dominerar på topp med hysteriska 12 fullträffar redan, vilket är fyra mål i snitt om mina begränsade mattekunskaper alltså inte sviker mig. Janstorp har endast släppt in ett mål hittills och det beror mycket på att motståndarna har fullt upp med lagets offensiv och helt enkelt inte orkar stå spela offensivt i längre perioder.

Annars är det i stora drag ganska väntat där bakom med Spjutstorp och Pandora som närmaste förföljare. Lite överraskande att Wollsjö fick Pandora på fall häromveckan. Gislöv, Gärsnäs, Sankt Olof/Kivik och Köpingebro ser ut att få slåss om att undvika den där mindre åtråvärda jumboplatsen som innebär division 4…

en serie där samtliga tre sydöstlag tar för sig mer än vad som varit brukligt de senaste åren. Nu börjar jag plötsligt tro att vi för första gången på många år kan ha ett lag som slåss om att ta sig upp i division 3 av egen kraft och utan att förlita sig på en vakant plats. Onslunda/Tomelilla sitter just nu med de bästa korten men både Svenstorp och Rydsgård/Skivarp har topp 4-potential. Sistnämnda lag har seriens kanske bästa spelare i Julia Svensson, vars specialitet verkar vara att kontra sig förbi sina försvarare, komma fri med målvakten och näta. Jag har ingen statistik på hur många av hennes åtta mål som fötts på det viset, men jag skulle gissa att det är så gott som samtliga. Ett vasst vapen ämnat för större scener så småningom!

***

Raskt över till herrarna och till poplaget Österlen FF som fått en smaskig start på division 2-äventyret, så delikat att man faktiskt leder serien i skrivande stund. Framåt har man producerat mest av alla och det har visat sig vara ett genidrag av Mladen Blagojevic att sätta upp brorsan Dejan på topp, speciellt när Geronimo Balint och Boris Bjelkanovic håller rent bakåt i mittförsvaret. Onekligen imponerande hittills, men nu sätts man på tuffa prov de närmaste veckorna av IFK Malmö och i synnerhet Prespa Birlik. Sistnämnda match kommer jag nog för övrigt följa på plats.

Från himmel till helvete, och då tänker jag på BW 90 som inte håller måttet i division 3. 1-15 på fyra matcher talar sitt tydliga språk, och även om BW-ordförande Leif Nilsson var väldigt kritisk till lagets anfallsspel senast så är ju inte försvaret direkt att lovorda heller. Var är Code Demba Sy, förresten? Skadad? Han hade behövts i offensiven.

Öja har näst intill identisk statistik i division 4 och det var väntat att man skulle väga lätt även mot Tomelilla, men till skillnad från BW 90 har man en organisation och framtidstänk som lovar gott – med mindre man alltså inte tar sin trupp för givet och schabblar bort sig igen – men det lär knappast hända två gånger. Poängen kommer så småningom, men visst kommer det inte räcka för att stanna kvar.

Bortsett från Öja så känns serien öppen och alla verkar ta poäng av alla – i mitten krigar IFK Simrishamn, Rydsgård och våra vänner från Önneköp på medan Tomelilla gör rätt i att sikta uppåt – mycket stabil defensiv för övrigt!

Apropå ta poäng av alla – har ni sett division 5 östra? Här är det getingbo som väntat och det går inte att räkna bort någon när matcherna väl spelas. Köpingebro sladdar lite i botten och fick stordäng av Hammenhög men har annars hängt bra med. Det har dock blivit inte mindre än tre röda kort hittills vilket medfört stor ruljans i försvaret, och det har man verkligen inte råd till framöver. Liga har inlett lite småsvalt och Hammenhög är lite högre än vad jag förväntat, men i stora drag är här inga skrällar och allt kan verkligen hända. Liga 06-Sjöbo på fredag är en smaskens läckerbit som jag tyvärr missar.

Division 5 södra då? Här imponerar Janstorp i synnerhet och nyförvärvet på topp Daniel Döhle – eller Daniel Dödlig som vi numera bör kalla honom och då menar jag inte att han är mänsklig utan mortal som fan. Men det fattade ni. Sex mål hittills för centertanken som verkar trivas perfekt i sin nya klubb. Fortfarande lite småful och har serverats ett par ostmackor. Då menar jag gula kort och inte riktig ost. Men det fattade ni säkert också.

Sämre för Skurup och Skivarp som tillsammans lyckats ta noll poäng efter fem omgångar – här kan vi nog börja snacka kris. Speciellt för Skivarp som har truppen till övre halvan men det stämmer inte alls. Att Skurup skulle få det tufft var lite mer väntat men det läcker betänkligt bakåt och framåt är det också tunt.

I division 6 är det som att lagen följer mitt förhandstips – det är exakt samma lag på övre halvan och undre halvan som det undertecknad plitat ner. Sen är det visserligen lite skillnad i placeringar men jag tycker att vi redan nu kan säga att Sankt Olof kommer att vara ett topplag hela vägen in. Serieledande Sövde då, är du dum Sören? Mjo, men truppen är tunn och jag vill se om man står sig hela vägen för det tvivlar jag själv på men inledningen som Rosberg & kompani gjort kan man inte klaga på. Kul förresten att se min kompis Emil Malmborg leverera i Blentarp med fem mål hittills!

Sjuan till sist – Kivik och Smedstorp är väntade topplag i en serie där vi varje omgång bjuds på fantastiska resultat såsom 1-9, 10-1, 0-7 och 5-6. Sjuan levererar alltid! Även Baskemölla skuggar topplagen – nån som vet när kustlaget senast gjorde anspråk på en topp tre-placering? Gör det bra hittills!

***

Cupen får vi inte glömma och här har modern av alla skrällar inträffat när Sövde gav regerande mästaren Österlen respass direkt. Visst, Österlen inledde inte med bästa laget så chansen fanns men att sedan ta den och spela så disciplinerat som Sövde gjort, det kräver sina ”cojones” som ÖFF-tränaren Blagojevic hade sagt. Och att sätta alla handikappstraffar är inte så lätt heller, men allt föll på plats för Sövde som tar sig vidare.

Därmed har det öppnat upp sig rejält på den undre halvan där Simrishamn-Gärsnäs blir en trevlig match som väntar. Övre halvan känns som Tomelillas eller Sjöbos men Öja mot Rörum kan vara ett gyllene tillfälle för Dehmans drängar att tanka självförtroende och ta en seger. Tror ändå att Rörums två straffar blir avgörande till slut, men jag är ingen tippare som ni vet…

Damcupen? Där dog spänningen redan i första omgången när Hammenhög och Skurup mötte varann, det måste jag säga. Nio deltagande lag och en svalare cup än på länge. Jag undrar om vi ens ska ha en cup när intresset är så lågt? Vi får snacka om det där.