Blogg

Sneda supporterskap - och Oraklet har talat!

Då är seriespelet över och vi ska så smått summera säsongen som gått. Fast det kan vi ju inte riktigt innan kvalspelet är över och Österlen spelat klart division 2, så tills vidare får vi nöja oss med att summera helgen som gick och kasta in några små notiser också.

Den här gången börjar vi i Lövestad, tycker jag. Vi har snackat ganska lite Lövestad den här säsongen och mina förväntningar har inte heller varit särskilt höga på laget i år. Jag har hela tiden tänkt att man var ett av de lag som skulle få det tufft och så blev det också, men det var väldigt starkt att reda ut allting i sista omgången och så mot Brösarp också. Som extra konfetti på glassen slapp man dessutom kvala – även om man officiellt hamnade på kvalplats – då man samlat ihop tillräckligt med poäng för att inte vara bland de fyra sämsta tiorna. Stark avslutning!

Just de lite knepiga kvalreglerna blev Esperöds fall – laget blev fyra i samma serie men roffade inte åt sig tillräckligt med pinnar för division 5-kval. Surt, men ändå. Jag är lite tveksam till att årets upplaga av ESK hade klarat sig i femman men med en del nyförvärv så.

  Samma öde drabbade för övrigt IFK Simrishamn. Trea i division 4, inget kval. Ett ynka mål på slutet hade skickat laget till kvalspel, där Tomelilla varit ett av lagen som stått för motståndet. Den matchen hade jag inte missat!

  Jag förstår att det är komplicerad matematik att få allt att hänga ihop men det borde kunna lösas på ett enklare sätt. Blir man trea i en serie så kvalar man. Blir man trea från slutet så kvalar man. Och så vidare. Inget hittepu med de bästa och de sämsta ditten och datten.

  Skurups damer lyckades inte med sin bragd att hänga kvar i ettan. Synd, tycker jag. Bra dock  för deras hemmapublik som slipper min pubertala röst i hejaramsorna, vilket ju som sagt var lovat om man hankade sig kvar. Ska bli spännande att se vad som händer på tränar- och spelarfronten där i höst. Relevant info följer längre nere i inlägget…

  ***

  Jonas Stridsberg lämnar som bekant JAIF för ÖFF nästa säsong men han sysslar inte enbart med att läsa in fakta om sitt nya lag. Jag misstänker honom för att ha brutit sig in i YA-arkivet, för han hade nämligen letat reda på intressant statistik om Janstorps säsong. Så här sa han ordagrant (jag vet eftersom jag skrev det):
  Kollade lite statistik nyligen och om jag har läst rätt så är det minst 28 år sedan ett lag från kommunen vunnit YA-cupen, och 18 år sedan ett lag från kommunen placerat sig så högt i serien”.

  Detta stolta uttalande fick Johan Ohlsson, stor Skivarpssupporter och legendariskt statistik-ess, att börja fundera. Det dröjde inte länge innan Johan, hädanefter kallad Oraklet, informerade undertecknad om följande:

  ”När jag läste vad Jonas Stridsberg sa om bästa placering i kommunen på 18 år så kändes det inte helt rätt. Men jag ger honom ett halvt rätt. Rydsgårds AIF slutade också på fjärdeplats 2014. Dock tog man inte mindre än 39 poäng. RAIF hade samma poäng som trean, men fem mål sämre. Det han tänker på är Skurups AIF 1999. Tror att de blev femma i div 4. Enda lag som spelat i div 3 från kommunen är Rydsgård, 1988-91. Som nykomling 1988 slutade man på en hedrande fjärdeplats.”

  Så det så. Är det något annat ni undrar – framför allt om fotbollen i Skurups kommun och melodifestivalplaceringar i synnerhet och all övrig info i allmänhet? Skicka ett mail så vidarebefordrar jag till Oraklet. Lägg också gärna till honom bland kontaktpersoner om ni skulle hamna i heta stolen i TV-miljonären.

  ***

  Mer JAIF. Och breaking news! Martin Biärsjö, purung tränare för Skurups damlag i år, återfinns nästa år i Janstorps dito. Där blir det derbyn mot just Skurups AIF, nog det derbyt jag ser mest fram emot 2019 tillsammans med Rydsgård mot JAIF hos herrarna (12 röda och 49 gula ungefär i de två möten lagen emellan i år). Till sin hjälp får Biärsjö ingen mindre än Christopher ”Ume” Hansson Jacobsson. Stor klubbguru med sinneslångt namn, men också en bra påg med hjärtat på rätt ställe. Ja, han hejar på Spurs.

  ***

  Inom kort kommer fler tränarövergångar och förlängningar att ramla in. Jag och mina kollegor tar tacksamt emot information, ni kan maila mig på soren(a)hotmail.com och ni hittar YA-kollegornas info på hemsidan. Rykten behöver vi inte lägga tid på, men klara underskrifter gillar vi skarpt.

  ***

  Nicklas Nilsson och Kevin Rasmussen. Där har ni två andra sydösttränare med hjärtat på rätt ställe. Undrar ni vilka nuvarande och före detta tränare som har sitt Premier League-tänk helt snett så vill jag helst inte outa någon, men vi kan väl nämna Allan Lundbladh, Patrick Nilsson och Dennie Persson som goda exempel. Speciellt den sistnämnde har det lite tufft för tillfället. Undrar om han står med på listan över lämpliga ersättare för Mourinho? Borde han göra, även om han aldrig gav mig chansen i KIF:s A-lag…

  ***

  Apropå att hamna helt snett i sitt supporterskap. Mikael Lindén må vara en god vän och en ruggig domartalang (bortsett från hans fetisch att vilja ge mig gula kort) men hans intresse för engelsk fotboll är så urspårat att man nästan tycker synd om killen. Eller, det gör jag. Så när jag städade i fjor hittade jag en bunke fotbollsbilder och tänkte osökt på Micke. Jag tänkte att jag ville påminna om att det var bättre förr, att det fanns faktiskt en tid då West Ham var ett helt okej fotbollslag. ”Va? Fanns det?” tänker många. Men jo. Så jag skickade dessa sköna profiler till honom och inte ett öga var torrt i Tomelilla.


  Steve Lomas…det var då, det.

  Sören
  soren_kidd(a)hotmail.com