Blogg

Status efter och inför kvalet

Vi är mitt uppe i en intressant period där det är mycket fokus på – och telefonsamtal till – tränare runt omkring i sydöst. Lagen börjar så smått mobilisera inför nästa år och inför den rätt så tradiga vinterträningen.
Samtidigt är det inte alla som är färdiga med säsongen än. Vi har ju som bekant en skara lokala lag som är mitt uppe i kvalspelet, och om detta tänkte jag orda en stund.

Och inte hur som helst, vi gör det oldschool, i klassisk fråga-chans-stil. Ni vet kategorierna Ja, Nej och den fantastiskt irriterande Kanske. Själv fick jag mest uppleva de två sistnämnda, men jag har gått vidare…

***

  JA!

  Svenstorp
  Damlaget tänker jag på här. Egentligen var det tänkt att det skulle bli gruppkval och att Svenstorp skulle stå över första omgången men Gärds Köpinge drog sig ur och så var man bara två kvar. Konstigt egentligen, att ett lag har kämpat hela säsongen för att nå en kvalplats som man sedan tackar nej till, men det är ju bara att tacka och ta emot för Svenstorp. Förbundet har fått mycket skit av mig i bloggen för sitt kvaltänk, men här tycker jag att man gör helt rätt. Bättre att låta de två lag som förtjänat kvalet göra upp om det i stället för att ta med en bästa fyra eller något liknande för att fylla upp platserna. Fint, Skåneboll, ni kan ju ibland!

  Svenstorp åkte därmed till ostaparadiset Allerum och bärgade en stabil 4-1-seger efter bland annat ett hattrick av Titti Andersson. Härligt utgångsläge inför helgen, det här fixar man på hemmaplan!

  Brösarp
  Jag tyckte lite synd om Brösarp när det stod klart att man fick kvala, för man har ett grundspel som skulle räcka till en plats i mitten av division 5, känns det som. I kvalet väntade Harlösa, ett fantastiskt trevligt kvalmotstånd. Vi har själv kvalat mot Harlösa två gånger med KIF och det har slutat med dubbel succé och underbara bortaresor (det är en annan historia) och kanske sitter det i bakhuvudet på Harlösa. Brösarp hade full koll och hade med lite tur kunnat avgöra helt i första mötet. Men 4-1 hemma borde man kunna försvara på bortaplan. Division 5 nästa!

  Baskemölla
  I många år var Baske ett av traktens absoluta jumbolag, men något har hänt på kusten och nu måste man behandla Baskemölla med respekt. Det vet Gärds Köpinge allt om. Det första mötet lagen emellan slutade 1-2 och därmed står Baske med de bästa korten inför returen på hemmaplan. Jag tror att man gör klart jobbet och kan fira avancemang med pompa och ståt på lördag. Kalle Viberg är klass! (autocorrecten ändrade först till ”kass” – skäms på dig, autocorrect!)

  Öja
  Var egentligen först lite kluven här och fingrade på kanske-knappen, för en 1-0-ledning är aldrig säker och det återstår 90 minuter. Men samtidigt tycker jag det är urbota starkt att åka till Malmö och vinna, det borde ge råg i ryggen inför helgen. FC Möllan är inte dumma, de har lirare från högre divisioner, några från sydöst också i gänget som Henrik Lundberg och Johan Wall. Inget är avgjort, men det är fördel Öja och jag håller en liten tumme för min moderklubb!

  KANSKE?

  Tomelilla
  Lite hårt kan tyckas att sätta TIF i den här kategorin när man trots allt vann sin match i Veberöd med 1-0. Men jag var inte imponerad av insatsen i andra halvlek och det mest rättvisa hade nog varit oavgjort, med tanke på chanserna och det faktum att Veberöd skulle haft en straff – men domaren missade tröjdragningen. Man kan också argumentera för att TIF kanske skulle decimerats med en gubbe, det var starka åsikter om en randig hand i ansiktet på en hemmaspelare efter gruff i straffområdet och om det var fallet ska man skickas i duschen direkt. Nu slapp TIF med skräcken och fick en perfekt start på kvalet poängmässigt, men man måste höja sig betydligt i helgen. Då kommer FC Trelleborg nämligen på besök, och det blir en tidig seriefinal. Vinst här och TIF är så gott som klara för en ny säsong i trean. Förlust eller oavgjort och Trelleborg tar det, för hemma mot Veberöd kommer man inte göra bort sig. Rysare!

  Blentarp
  Hur viktig var inte Alexander Pfeiffers reducering i slutminuterna? Det får vi se i helgen, men klart att man står med betydligt bättre odds med 2-3 än med 1-3 hem från Landskrona. Landora är ett målglatt gäng men släpper också in bakåt, så vi kan förvänta oss flera mål i returen. Blentarp måste gå för det men samtidigt hålla huvudet kallt och inte förivra sig, det är en matematik som inte alltid är enkel att få ihop. Tålamod och kyla så kan BBK ta detta, men det är fördel Landora. Jag tror ändå att Blentarp spinner vidare på höstens form och tar detta till slut.

  NEJ

  Charlo
  Jag är emot att tabellfyran i en serie med sju lag ska få kvala – ett lag upp och max två till kval tycker jag – men nu var det Charlo som tog den platsen och där spelar ju min gode vän och festmästare Frank Olsson, så jag hejade ändå lite på distans. Det hjälpte dock inte – Charlo torskade med 0-3 på hemmaplan mot Linderöd och det är ju rätt tuffa bud inför returen. Känns inte som att laget är tillräckligt flygfärdigt för division 6 i nuvarande stund, men man vet aldrig vad som händer med truppen i vinter. Känner jag Frank och hans huvud rätt så kommer han gå in till returen med extremt revanschsug, och kan det smitta av sig så har vi en spännande match att se fram emot. Men jag tror inte det kommer att räcka till en vändning och totalseger. Nånstans runt 5 procents chans kan jag ändå ge svartegänget.

  Svenstorp
  Vilket antiklimax, egentligen. Här går man hela säsongen och dominerar de flesta matcher och plockar på sig så många poäng att det oftast räcker till direkt uppflyttning, men det finns ett lag som är ändå är bättre och man tvingas kvala. Väl där väntar den kanske bästa av alla motståndare i kvalet från en av de tuffaste division 5-serierna i länet. Snacka om oflyt! Det stod 0-5 redan efter 45 minuter hemma mot Linero och efter 0-6 totalt är alla chanser till avancemang bortblåsta i denna omgång. Konstgräs i returen dessutom. Svenstorp får rikta in sig på att avsluta snyggt och sedan ladda för en ny toppstrid i sexan.

  Liga 06
  Åter igen misslyckades Liga 06 med att ta steget upp via kval. Den första matchen borde man ha vunnit, men det var öppet bakåt och 2-4 var ett svårt utgångsläge inför returen. Hemmalaget Croatia Helsingborg skärpte till sig hemma och det var väl egentligen aldrig riktigt spännande. 1-1 och respass för Liga, som får en ny säsong i division 5. Frågan är hur många skott man har kvar i bössan och hur satsningen blir nästa säsong? Onekligen en missräkning.

  Gärsnäs
  Även Gärsnäs är utslaget ur division 4-kvalet och det var aldrig något snack. Skabersjö vann som bekant med 7-1 i det första mötet i onsdags och redan där var GAIS förstås ute. Snyggare siffror i returen men ändå förlust med 1-2. Tycker ändå inte GAIS ska deppa för mycket, man har gjort en fantastisk säsong och kan man behålla truppen och få in lite mer spets så är det min favorit till seriesegern nästa år.

  Sören
  soren_kidd@hotmail.com