Blogg

Succé för cupen hittills - och så några frågetecken

Besökte Nils Holgersson Cup i söndags, lite tradition på den här tiden av året och en tradition som jag värdesätter högre än överskattade högtider såsom jul och midsommar. Det är en fröjd att se att cupen är så pass populär som den är, med 64 lag i herrklassen i år, och det är också ett bevis på att cupen dels ligger rätt i tiden men också att arrangörerna gör ett bra jobb.

Simon Kristensson i tävlingsstaben konstaterade nöjt att det med största sannolikhet var publik under söndagen och det kan mycket väl stämma. Det var inte helt lätt att komma fram och förse sig med ny energi i kiosken men då är det ju tur att det finns trevlig fotboll att titta på medan man väntar.

Men hur trevligt var det då? Jag ska villigt erkänna att jag lämnade innan turneringen var färdigspelad men då var alla lokala lag utom Sankt Olof utslagna (och jag spådde inte dem en ärlig chans mot IFK Malmö) vilket tar lite av udden i alla fall från mitt intresse. Jag hann i alla fall se Rydsgård 2 (även om det egentligen var lag 1) ta sig vidare till kvartsfinal tillsammans med just Sankt Olof. Sistnämnda spelade den kanske mest underhållande av åttondelarna och verkade ha rätt bra koll på Vellinge, som ju egentligen ska vara det bättre laget. Kanske åkte de på den berömda underskattningen, men det gjorde IFK Malmö i alla fall inte. Starkt ändå av Sankt Olof och födelsedagsgris-tränaren Rasmus Nygren att ta sig till kvartsfinal.

Tyvärr vek de övriga tre sydöstlag ned sig i åttondelarna. Visst, Tomelilla spåddes väl inte många chanser mot IFK Malmö men det var som att man aldrig riktigt trodde på det och man bjöd på en del enkla mål i 1-6-förlusten. TIF hade ett lag med även i Eslövscupen samtidigt och det känns som att man ställde upp med två jämnbra lag i stället för att toppa och satsa. Lite tråkig taktik kanske för oss lokala fans, men Mikael Göransson har säkerligen full koll på läget här i försäsongen – den första träningsmatchen mot Kvarnby kommer onekligen bli en viktigare värdemätare.

Köpingebro såg sömnigt ut i stora delar av matchen mot Skabersjö och det gynnar inte direkt att släppa in mål efter 30 sekunder. Färgad är man förvisso, men jag kan tycka att man ska vinna en sådan match tre av fyra gånger ändå. Nu blev det en knapp 2-3-förlust men också en påminnelse om att talang inte kan ta en hela vägen, inställningen måste vara där också.

Om KIF-tränaren Mattias Axelsson var besviken efteråt lär det inte vara något jämfört med Jonas Stridsberg i Janstorp, som fick se sitt lag tappa 3-0 och fullständig kontroll och sedermera förlora på straffar mot Staffanstorp United. Jag satt på läktaren och laddade för en idolbild med Daniel Döhle, som bombade in två mål i matchen, men sen började försvaret darra betänkligt och bjöd på två onödiga straffar. Nu ska man inte dra för stora växlar på inomhuslir i januari, men jag tror det är klart för alla att JAIF måste täta till försvars- och målvaktsspelet om man ska göra bra ifrån sig i fyran i år. Framåt ser det stabilt ut och det bör det väl även göra bakåt, när fina nyförvärvet Jesper Jönsson tar plats där i stället för att springa runt på mittfältet som i cupen.

***

Annars? Ja, Kulladal vann ju och det var hur rättvist som helst. Jag kan tycka att både KIF, RAIF och Liga 06 (ut i kvalspelet) borde ha besegrat Skabersjö men kanske är de bättre än vad man tror? Nu fick de en tuff omgång i semin vilket gjorde insatsen i finalen lidande, men starkt ändå och helt klart turneringens positiva överraskning.

Negativt då? Janstorp får väl ta den kulan efter kollapsen i åttondelen men jag tycker det var lite svagt att inte fler sydöstlag tog sig vidare till söndagens slutspel. Och var var vårt lokala flaggskepp Österlen? Det här är ju den största turneringen i syd och ett utmärkt läge att visa upp sig för de som inte har vägarna förbi Skillinge (och vem har i all ärlighet det så ofta?) så jag kan tycka att man borde representerat här.

Lite roligt när Janstorp spelade och en i publiken skrockade ”Han Döhle i anfallet ser verkligen inte ut som en fotbollsspelare, men lira kan han”. Jag blev inte klok på om det var en sågning eller en komplimang eller en briljant kombination av de båda.

Men lira kan han.

Sören
soren_kidd@hotmail.com