Blogg

Sydöstallsvenskt rekord, derbytankar och det tragiska och tråkiga

Höstsäsongen är i full gång och det är hög tid att sparka igång bloggen igen. Har fått många frågor om när jag ska få tummarna ur och en del kärleksfulla hån också – det gillar jag – om min produktivitet här. Eller brist på, snarare…
Men nu slipper ni undra mer!

Det är mycket att bena ut och jag tänker att vi börjar utomsocknes, faktiskt. Såg ni att det var inte mindre än fem sydöstkillar med i det allsvenska derbyt förra veckan? När hände det senast, om någonsin? Alexander Blomqvist startade vanan troget för TFF, men lite mer överraskande var det att Hugo Andersson fick göra sin allsvenska startdebut på mittbacken i MFF. Och vilken debut! Mål direkt och en klockren insats, fullständigt respektlös och helt utan synbara nerver, det var vackert att skåda. Samuel Adrian och Robin Nilsson kom också in för sina respektive lag och så var det ytterligare en debut när Hugos barndomskompis Isak Jönsson fick kliva in i handlingarna för TFF, och fick stora lovord av sin tränare. Lite fint ändå att han inte skrädde orden efteråt utan verkligen sa att han var så nervös att han sket på sig. Sen hoppas jag i och för sig att det inte gick så långt, men man vet aldrig. Min gode vän och bloggkollega Peter Lindgren råkade ut för samma åkomma inför sin landslagsdebut i handbollen för tusen år sen och sket bokstavligt talat bort den blågula karriären. Isak Jönsson verkar ha klarat sin debut bättre.

Tungt dock för TFF i serien och även i cupen där man missar gruppspel. Igår försvann även Helsingborg och Landskrona. Betyder det att MFF också missar cupajäveln? Österlens banemän Lunds BK står för motståndet, men visst hade det varit roligare om Malmö FF hade gästat Skillinge IP i stället?

  ***

  Vidare till det lokala liret där vi väl kan orda lite om YA-cupfinalerna. Jag tänker inte gå in på matcherna eftersom jag inte var där – semester, ni vet – men jag kan konstatera att det var en fullt värdig vinnare på herrsidan och damsidan. Janstorp har varit vassa hela turneringen och Sjöbos herrar förtjänar också all eloge, hade man haft två skrällpriset hade jag velat ge Sjöbo det andra. Skurup fick det och det var också mycket välförtjänt.

  Damcupen är ett problem och ett sorgebarn. För det första är det väldigt få lag med (det är det förvisso också i pojkcupen) och av de som deltar så är det inte alla som tar cupen seriöst. Varför anmäler man sig då? Sjöbo var vingklippt i finalen på grund av semestrar och kunde inte göra sig själv rättvisa, men jag tänker att nånstans mellan årsmötet i höstas och finalen nu borde den interna kommunikationen i klubben fungerat på så vis att man visste när cupfinalen var spikad. Damcupen – och pojkcupen – tål att diskuteras och det kommer vi göra snart här på bloggen.

  ***

  Om vi ser bort från cupfinaldebaclet så är jag full av beundran för det Sjöbo gör just nu med damlaget, ja med herrlaget också för den delen. Jag har saknat Sjöbo i högre divisioner och det är där man hör hemma med bägge lag så det känns bra att man är på väg dit igen, med en kompetent ungdomsverksamhet som grund och lika kompetenta seniorledare att skörda frukterna. Kolla Sjöbos herrar, där väl samtliga är födda sent 90-tal eller tidigt 00-tal förutom gamle Löf i kassen. Att toppa division 5 redan nu före ett så pass profilstarkt och satsande lag som Liga 06, det är inget mindre än imponerande.

  Seriefinal i morgon förresten i Löderup som ni kan läsa mer om här om ni prenumererar. Skitkul att snacka upp matchen med Skinkan och Bjurnemark, det är inte herrar som skräder orden precis och jag har alltid varit svag för kaxighet med humor. Magkänslan säger mig att Liga 06 kommer gå vinnande ur striden, men ni vet hur bra jag brukar tippa…

  ***

  Var på division 4-derbyt i lördags och det ångrar jag inte en sekund. Kollega Lindgren junior tippade lite naivt på fyra gula kort i matchen men jag hade vårmatchen (2 röda och x antal gula) färskt i minne och drog till med 1 rött och 5 gula. Föga visste jag att det också var i underkant. 1 rött, 11 gula och 2 bortvisningar på ledare skojar man inte med. Jag kan tycka att matchen inte behövde bli så ful, men nånstans längs resan tappade domaren kontrollen.

  Det röda kortet var för övrigt intet mindre än ett taktiskt mästerverk signerat Fredrik Månsson. Den rutinerade räven var snabbt framme hos Daniel Döhle efter att denne gått bryskt i köttet på Mattias Hansson. Som en ettrig terrier tirrade han Döhle så till den milde graden att Janstorps bombarbjörn brölade ”JAG VAR PÅ BOLLEN JU!!!” så att det hördes hela vägen till..ja, Janstorp. Domaren var inte imponerad och delade ut var sitt gult kort, alltså exit Döhle med en Månsson kvar på plan, som nog myste ganska rejält inombords.

  Roligt också när en av de bortvisade Rydsgårdsledarna efter matchen kom på att han skulle låsa upp Janstorps omklädningsrum. Illa kvickt delegerade han ut nycklarna till en kollega muttrandes ”jag går inte in där”. Haha!

  Hörde nått i högtalarna om att det skulle vara kräftskiva på Granhällan samma kväll. Gissar att det var hyfsat god stämning…

  Klädsamt försenat vill jag för övrigt dela ut lite lurblåsarbetyg också till matchens fem främsta. Är ingen fena på grafik så lurblåsaren får bli ett Y i stället. Eller flera. Här är derbyts förgrundsfigurer i mitt tycke.

  YYYYY
  Johannes Wetterberg, Rydsgård
  Totalt felfri på sin vänsterbacksplats. Positionssäker bakåt och pigg framåt, och så med en känslig fot på fasta situationer. King!

  YYYY
  Mattias Hansson, Rydsgård
  Hela RAIF-försvaret var högklassigt och höll bra koll på Patrick Nilsson och Döhle. Mittlåset med Hansson och Haraldsson släppte knappt en jävel över bron…

  YYY
  Jakob Hoff, Rydsgård
  …eller jo, två gånger slank jaifarna igenom men då var Jakob Hoff alert med gedigna fotparader, och en stark räddning på efterföljande skott också. En säker sista skans, och en av traktens bästa burväktare. Bra i kommunikationen också, även om domarna också fick sig ett par ord emellanåt.

  YY
  Tobias Hansson, Janstorp
  Det är sannerligen ingen enkel uppgift att hålla Rasmus Ridell och Tobbe Björk i koppel, men RAIF-arna lyckades med detta, mycket tack vare försvarsgeneral Hansson.

  Y
  Andreas Annerfeldt, Rydsgård
  Sommarvärvning som strålade på vänsteryttern i första halvlek med kvicka fötter och finurliga passningar. Blev sedan utbytt men första halvlek såg väldigt vass ut!

  Litet plus i kanten även för Victor Anderssons mål och för Johan Kronvalls och Linus Nymans pigga inhopp.

  ***

  Det var lite blandat om det som hänt på sistone. Allt överskuggande blev tyvärr det som hände på en Skivarpsträning för några veckor sedan när en spelare föll ihop och avled. Har spelat mot killen i fråga ett par gånger och det var en tuff motståndare, ettrig och slitstark och en riktig lagspelare som tog jobbet. Har förstått att han var väldigt omtyckt både på och utanför plan. Jag hoppas att familjen, vännerna och alla i och runt omkring laget tar sig igenom den här svåra tiden på ett bra sätt och finns där för varandra.

  Vila i frid, Bobo.

  ***

  Sören
  soren_kidd@hotmail.com