Blogg

Sydöstra Skåne är ett ingenmansland - och så lite om Moréns mara

Har ni kollat in de lokala tabellerna på sistone? Det är – med vissa undantag – en enda stor gäspning och man kan lugnt säga att sydöstra Skåne är ett ingenmansland när det kommer till den lokala fotbollen i år. Jag kan på rak arm inte minnas någon säsong som varit lika odramatisk inför den sista månaden.

Vad menar han, bloggardanskjäveln? Jo, jag tänker förstås på alla serier där våra lokala lag huserar och hur det går för dem. I många fall är det redan en mittenplats som gäller, utan någon större chans att varken åka ur eller gå upp. På vissa håll kan det finnas en chans/risk om man krossar eller tappar allt, men det är inte så sannolikt.

Österlen FF är där, smack middle i ingenmansland. Efter en schysst vår har luften gått ur ballongen och med 27 poäng i nuläget har man 13 ner till botten och 11 upp till andraplatsen, så nu blir det bara att göra det bästa av resten, knipa en plats på övre halvan och bygga inför nästa säsong då man förhoppningsvis har mer att säga till om i den roliga delen av tabellen.

Samma visa i damettan där Hammenhög på fjärdeplatsen visserligen ”bara” har åtta poäng upp till ettan Asarum, men sistnämnda har en match mindre spelat och kommer att vinna serien, så är det bara. Lite konstigt att andraplatsen i serien inte utmynnar i någon form av belöning än just en andraplats, men så har jag å andra sidan aldrig heller varit någon större vän av kvalspelsbestämmelserna…
Skurup blandar och ger och när man gör det så blir det oftast en plats i mitten. I ingenmansland.

Faktum är att det enda damlaget som kan förlänga sin säsong och bidra med lite spänning på hösten är Onslunda/Tomelilla, som går en tuff fajt med Croatia om andraplatsen i division 4. Trean går mig veterligen till kvalspel och tvåan direkt opp, så där finns lite att slåss om.

Sen kanske att töserna i Köpingebro inte ska ropa hej riktigt än. Höststarten har varit allt annat än bra och det finns en risk att man dras med i bottendramat i division 3 om Gärsnäs vinner matchen lagen emellan i helgen.

Apropå ingenmansland så undrar jag förresten lite nyfiket vad som händer i BW 90 efter att man drog sig ur division 3. Det var ju snack om något samarbete och någon ekonomisk injektion men jag kan inte minnas att vi har följt upp det. Får väl göra det inom kort. Jag vet inte riktigt hur regelverket är när man spelat i en nationell serie, om man alltså måste börja om i division 7 eller hur det blir. Får kolla det också. Nån som vet?

Men det är inte enbart tristess. Herrfyran lever i högsta grad där Tomelilla och Simrishamn kämpar om de ädlaste placeringarna. Skurup och Skivarp kämpar för livet i södra femman och vi ägnade hela förra inlägget om östra sexan, som bara blivit jämnare sen dess. Inte ens Hammenhög på positiv kvalplats kan med säkerhet hålla sig kvar i serien, det blir ett drama detta!

Och så är det avgjort i sjuan där Kivik och Esperöd kommer att spela i division 6 nästa år, var så säkra. Träffade ett gäng Smedstorpspågar i går (vi återkommer till det) som väl mer eller mindre resignerade och blickade fram emot kval i stället. Däremot kan det bli intressant vem av Onslunda och Glemmingebro som kommer att få undvika det mindre åtråvärda epitetet ”sydöstra Skånes sämsta representationslag”. Den striden lever än!

***

Till sist: Det spelades boll på Köpingebro idrottsplats igår. Eller, vi försökte i alla fall. Vårt reservlag fick besök av Smedstorps dito och som oftast i dessa sammanhang gick käftarna snabbare än benen. På ett trevligt sätt då. Vi var extra förstärkta på den fronten eftersom Tommy Sönnichsen gjorde comeback för oss. Född 1961, javisst, men blicken och tillslaget blir inte sämre för det. Och inte snacket heller.

Det blev till slut en behaglig seger för oss, även om Smedstorp gjorde det mästerliga draget att sätta in Ola Morén för att frälsa. Då kontrade vår coach (jag) med genidraget att låta bli att sätta in mig överhuvudtaget. Då vinner vi nämligen oftast, konstigt nog.

Ola hade för övrigt spelat både A-lagsboll och sprungit Stafettmaran i helgen så hans fyra första ord när han äntrade planen var ungefär ”OJ, UH, AJ, AJ”. Jag älskar b-lagsfotboll.

Sören
soren_kidd[a]hotmail.com