Blogg

Thell us more om IFK - och klart att Österlen ska upp

Jaja, jag vet att höstsäsongen redan smugit igång på sina håll men för de allra flesta är det denna vecka som det gäller igen. Det är nu vi så smått ska ta reda på vem som går upp, vem som stannar och vem som åker ut.

Österlen har redan dragit igång hösten och man har gjort det med två förluster, där DM-torsken mot Hässleholm kommer att falla i glömska men 2-3 hemma mot Räppe i serien hamnar i kategorin ”nesliga nederlag”, för visst borde det ha blivit hemmapoäng. Desto roligare att Dejan Blagojevic var tillbaks och lirade 90 minuter senast och att man fått in ett hyperintressant nyförvärv i 20-åringen Zia Sakirovski, som ansetts som ett storlöfte i MFF och även varit en vända utomlands. Återstår att se vad han kan göra i höst och om han är en man även för nästa år, men än en gång har Mladen Blagojevic goda kontaktnät gett utdelning och spännande ska det onekligen bli att följa både Zia och Österlen i höst.

Sommarens icke-nyhet kommer för övrigt också från Österlen. Läste häromdagen att man gått ut med målsättningen att man ska vinna division 2 så småningom. Det trodde jag var givet, med tanke på den fina grunden man lägger, men det var tydligen inte skrivet i sten innan. Det blir inte i år eftersom det är 13 pinnar upp till Torn, men nästa år borde man helt klart vara med och hugga så målsättningen är helt klart rimlig.

***

Strax efter att vårsäsongen var färdigspelad blev det ytterligare ett tränarbyte i sydöst. IFK Ystad och Björn Peters gick skilda vägar och ersattes av Magnus Jensen och nygamle Emanuel Jönsson, som ju också lirar. Jag kallade IFK för vårens flopp så det var inte ett helt oväntat beslut i min bok, men jag måste ändå säga att man från klubbens håll har skött det väldigt snyggt utåt och att Tobias Thell gör ett föredömligt jobb med uppdateringen av lagets hemsida, där man kan läsa mycket matnyttigt.
Jag förväntar mig att IFK sakta men säkert jobbar sig bort från träsket och upp på säker mark, men någon kamp om division 4-platserna lär det inte bli och det är såklart en missräkning i slutändan. Förhoppningsvis kan man göra en bra höst och komma in till 2018 med huvudet högt.

***

Hammenhög och Liga 06 i YA-cupfinal alltså, vem hade trott det på förhand? Inte jag i alla fall, men det är ytterligare ett bevis på att femman är stark i år. Jag imponeras ständigt av detta Hammenhög och hur starkt kollektivet är – får bli en blogg om dem snart.

***

Hos damerna noterar vi att division 1 är igång igen och att Skurup och Hammenhög inlett med tre förluster. Inte vardera dock, tack och lov. Till saken hör att lagen noterat varsin nolla mot seriesuveränen Asarum och att Skurup dessutom föll hedervärt mot tvåan Halmia senast, så ingen fara på taket egentligen.

Tycker lite synd om de båda sydöstlagen som kommer att fresta en grå tillvaro i ingenmansland i höst. Toppstriden är långt borta och man har i princip redan säkrat kontrakt, då Färjestaden strukits ur serien vilket innebär att endast ett lag åker ut. Det laget kommer att vara antingen Lörby eller Stattena, som skramlat ihop hela fyra poäng hittills. Antiklimax.

Bra Skurupsvärvning i sommar – Alicia Thoresen är riktigt bra.