Blogg

Trippelgrattis, grönt och Helmesjödieten

Det är tisdag och inte vilken tisdag som helst – i dag fyller nämligen två av sydöstra Skånes stora fotbollsprofiler år. Den grekiske målvaktsguden Agge Demdal blir ett år mer rutinerad och som jag sa i min grattishälsning till sagda bur-mur så är han i perfekt målvaktsålder nu. Känn pressen!
Väntar för övrigt på att han ska genomföra vadet han förlorade härom året och stå en match iförd en sminkad feja. Det blir stort alltså!

Johan Thufvesson må ha gått ned sig radikalt de senaste åren men man ska inte förglömma att han under många år var en stöttepelare och kulturbärare i Tomelilla IF. Där är han fortfarande, om än i en något mer perifer roll. Häromveckan tog han ledningen i vår interna B-lagsskytteliga med 1-0 och vi var ganska snabbt överens om att det är en ointaglig ledning. Så grattis på födelsedagen och grattis till skytteligasegern, Johan! Han är också väldigt mån om att notera alla sina framspelningar (det har blivit ett par tusen de senaste säsongerna enligt egen utsago) men ingen kommer ihåg en assist…

***

  Grattis säger vi också till Sjöbos herrar, som gick segrande ur division 5-seriefinalen med Liga och detta på ett övertygande sätt också. Träffade tränaren Ted Helmesjö på snabbmatsrestaurang efter matchen och fick ett maffigt referat. Frågade också om matvalet passade in i kostcirkeltänket men han var mediatränad och avvek. Om någon tränare därute är nyfiken på framgångarna så kan ni alltid höra av er till Ted på burgertränarking@hotmail.com

  ***

  I andra änden av skalan hittar vi Skurups damlag, som kanske blir det gäng får den tveksamma äran att degraderas först i sydöst. Efter den snöpliga förlusten i helgen är det hela tio poäng upp till säker mark och man måste börja tanka trepoängare illa kvickt. Säg så här, vinner man INTE mot Södra Sandby om två veckor är det tack och hej.

  Också lite bekymrad för hur det egentligen ser ut i SAIF. Truppen verkar lövtunn och visst är det positivt för laget att man fått in två spelare från Janstorp under sommaren (inte så positivt för JAIF dock) men det är aldrig något gott tecken när man går ut och jagar spelare på sommaruppehållet. Det finns inget U-lag och om jag tolkar Skåneboll rätt så är det äldsta flicklaget 12 år. Inte utan att man undrar hur framtiden ser ut på damsidan hos de gröna.

  ***

  Apropå gröna så måste vi ju plussa för Svenstorps damer som tog en tung seger i helgens division 4-derby och för Brösarp, som lite i skymundan har tuffat upp i division 6-täten och flåsar Skurup i nacken. Mycket grönt i toppen av den serien, får man säga.

  ***

  Division 4-derbyt häromveckan blev kostsamt för både Rydsgård och Janstorp, som fick skaka om rejält i truppen till matcherna därpå. Michael Sander berättade om åtta ändringar i startelvan hos hans RAIF, och hos JAIF var ingen ur den offensiva derbytrion Döhle, Nyman och Nilsson i aktion. Gamla gubbar förvisso, men de är ack så viktiga för att den rödblåa offensiven ska fungera optimalt.

  Tre lag slåss om tredjeplatsen i fyran och samtliga är från sydöst. Samtliga verkar också helt oförmögna att koppla ett grepp om den platsen, så vi har verkligen en intressant höst framför oss och fortsätter det så här så kommer Genarp och Hjärsås/Värestorp kanske upp och tar upp kampen.

  ***

  Orosmoln även över Sankt Olof/Kivik, som inte fick ihop lag till lördagens lir mot Kvarnby och således fick lämna walk over. En till och man är uteslutet för andra året i rad. Jag tror och hoppas att man får till det i resterande matcher, för det verkar som att Sofie Johansson fått rätt så bra ordning på skutan där ute. Men samtidigt, på de lägre nivåerna kommer jobb, resor och annat ofta emellan, och om dessutom blir skador och avstängningar på det så är det inte många klubbar i sydöst som har en tillräckligt stor trupp för att vara slagkraftig.

  ***

  Går inget vidare för mina pågar heller. Ny förlust i femman, denna gången med 0-5 mot Spjutstorp. Det var helt utan vilja och fantasi och även om det blev bättre i andra halvlek så blev det aldrig bra. Desto muntrare för Spjutstorp, som gör en bra säsong. Det går inte att understryka Martin Ingelssons betydelse tillräckligt mycket, han är navet i anfallsspelet och skapar ytor som framför allt Marcus Eriksson profiterar på, på bästa vis.

  Kommer Blentarp rädda sig kvar? Det vore väl ingen bragd men en överraskning, med tanke på den dåliga våren. Nu verkar man börjar hitta form, och med tanke på att KIF och Skivarp går knaggligt så är det absolut möjligt. Två av lagen ska direkt bort och ett kvalar, det blir rafflande!

  ***

  Sitter förresten och sätter ihop en lista på det senaste decenniets bästa målskyttar på dam- och herrsidan, en lista som kommer upp här så småningom. Har ni någon aning om vilka namn som kan husera på dessa topp 10-listor?

  Frågor, tips eller synpunkter förresten? Tveka inte att höra av er på soren_kidd(a)hotmail.com

  Sören