Blogg

Vad som hänt hittills - damerna

Säsongen är i full blom och det är förstås alla tiders. Vad som inte är lika fett är att undertecknad åkte på en tung skada redan efter en kvart i första B-lagsmatchen. Sån situation som händer många gånger på 90 minuter kombinerat med dålig dansk balans resulterade i detta:


Ett stycke bruten hand och en paus på minst en månad, vilket väl i och för sig bara förstärkt mitt reservlag men det är ju lite drygt att stå bredvid. Per Viktorsson i Janstorp såg färgen på lindan och skrockade nöjt att det här var ännu ett bevis på att jag är jaifasupporter, vilket jag bjuder på. Alternativet var en blåare variant som för tankarna till Sveriges tredje bästa fotbollslag, och det går ju inte när man stöttar landets bästa förening…

Det här avbräcket fick också vissa konsekvenser för bloggen. Som om den inte var seg nog innan blev det ännu värre när jag bara kunde skriva med en hand. Testa för övrigt att knyta skorna med en hand. Inte helt lätt. Eller att skala ett ägg. Eller diska.

  Nåväl, nu är gipset av och man är inte smartare än att man har börjat träna så smått igen, även om handen alltjämt officiellt är bruten. Men skriva kan jag i alla fall.

  Tänker att vi kör några svep med vad som hänt hittills den första lilla månaden, och vi börjar som vanligt hos damerna. Sen kommer ett inlägg om herrarna och så avslutar vi kollen med lite gott snack om cupen. Därefter är det tänkt att vi ska hålla hyfsad frekvens här. Åtminstone till nästa benbrott.

  Länkar till tabellerna hittar ni om ni klickar på serierna i rubriken. Jag är rätt teknisk ibland.

  ***

  Division 1 damer

  Här har Hammenhög börjat på bästa vis, med fyra fina segrar. Klara siffror, starka segrar och en förmåga att ro hem vinster även när spelet inte stämmer till hundra – det är så topplag gör. Att HIF skulle inleda med fyra vinster och 19-3 i målskillnad är inget mindre än fantastiskt, men också lite överraskande. Jag hade trott att TFF skulle bjuda upp till dans men de fick sig en lektion i stället. Kul också att det är olika spelare som nämns i varje match och att alla ger järnet i kollektivet – det är i och för sig inte särskilt överraskande utan snarare ett varumärke för laget. Jag får åka ut och se laget spela snart, känner jag.

  Division 2 damer

  Inte helt oväntat är det sydöst i topp även här. Skurup har också fyra raka vinster trots att spelet inte heller stämt perfekt i matcherna. Men man krigar på, man är inte nöjda med kryss och man jobbar ihop för att ta trepoängarna. Som senast borta mot Lunds SK. Det var en sån match som mycket väl hade kunnat sluta med kryss i fjor, men tjejerna verkar ha en helt annan hunger nu och nye tränaren Stefan Rasks idéer verkar ha fallit töserna i smaken. Nu väntar en tuff period med sex matcher på 20 dagar, ska bli spännande att se hur man kommer ur den med tanke på att truppen inte är bredast i serien. Flera av de långtidsskadade spelarna är dock tillbaks nu eller på god väg dit och det är ytterligare ett positivt tecken.

  Vi får hoppa ner på den undre halvan för att hitta de övriga tre sydöstlag, och möjligen är det en tillvaro de får vänja sig vid. Av dessa har jag störst förväntningar på att JAIF ska klättra några placeringar, för man måste ha i åtanke att försäsongen var allt annat än optimal så det är väl egentligen först nu att man kan börja ställa lite krav. Krossen senast mot Borgeby visade att man är på rätt väg och jag tror att man kommer att ta Staffanstorp av bara farten på onsdag.

  Just Staffanstorp stod för lite av en knall när man slog Sjöbo med 5-3, och det måste ha varit flera år sedan Sjöbo släppte in så många mål i en seriematch. Det är inte helt lätt att gå från att vara överlägset i trean till att hävda sig även i tvåan, men Sjöbo hänger ändå bra med i de flesta matcherna och jag är inte särskilt orolig. Inga segrar på fyra omgångar är givetvis inte något fint facit, men potentialen finns och jag hoppas att det lossnar nu på onsdag i bottenmötet med Lunds SK. Här behöver Sjöbo verkligen tre poäng.

  Spjutstorp är en annan nykomling, men till skillnad från Sjöbo har man tagit för sig rejält i starten och tagit sex poäng. Varje gång jag pratar med tränaren Jörgen Nilsson betonar han hur viktig varje poäng är – och han har en poäng. Spjutet kommer troligen att få kämpa hårt i år och när vi sitter om ett litet halvår och sammanfattar kan just de sex poängen vara skillnaden på himmel och helvete. Bra start!

  Division 3 damer

  Den här tabellen är ju deprimerande läsning för oss med förkärlek för det sydöstskånska. Inte ett av våra lag på den övre halvan! Okej att man kanske inte hade räknat med några stordåd och okej att topptippade lag som Lilla Torg och Vellinge levererar från start, men jag hade ändå förväntat mig lite mer. Lite överraskande att WAIF slog Pandora, men Wollsjö brukar vara bra i början av säsongerna. Tror att Pandora kommer att höja sig efterhand, även här var det lite struligt på försäsongen. Men det var ändå inget jämfört med Svenstorp, som abrupt fick hitta ny tränare i slutet av mars när Robin Nevelin hoppade av uppdraget. Nu har Jörgen Knutsson och Per Josefsson tagit spakarna, och vi lär få se en successiv spelmässig uppryckning. Om det sedan räcker till nytt kontrakt återstår att se. Det gäller att ha antingen KIF eller Dalby/Genarp bakom sig, tror jag, och därför var det säkert extra surt att förlora derbyt. Det är för övrigt de enda poängen Köpingebro tagit, men då har man också haft ett tufft startschema. Framåt har man fina vapen, men försvarsspelet på framför allt fasta situationer har varit under all kritik hittills – så pass illa att KIF-tränaren Christian Stridh beordrat extraträning på just den biten den närmaste tiden.

  Division 4 damer

  Även här har vi inga lokala lag i den absoluta toppen. Gemensamt för ”vår” kvartett är att de alla är relativt nya – eller nygamla – och det kommer krävas tid och tålamod innan vi kan ha större förväntningar på dem. Känner man till Sunil Ramkali vet man att han är väldigt noggrann när det kommer till träning och match och allt runt omkring, och det börjar redan ge resultat för Blentarp. Det är inte lätt att stöpa om ungdomar till seniorspelare men BBK är på god väg med två segrar på tre matcher. Den senaste var ljuvlig – serieledaren Lunds BK åkte på första plumpen i år.  Det bådar gott inför fortsättningen och jag tror att vi kommer att se Blentarp på övre halvan även när serien ska knytas ihop.
  Rydsgård/Skivarp har krigat i den här serien i ett par år och tar små steg i rätt riktning hela tiden. I Julia Svensson har man seriens bästa anfallare – upp med en långboll till henne som hon kan springa på och det är oftast mål. Det laget skulle behöva för att ta nästa steg är ytterligare någon spelare i samma kaliber – fast i en annan lagdel. Stabil inledning på säsongen och sannolikt blir det tre nya poäng i kväll mot Tomelilla. Eller? Visserligen står TIF på tre förluster hittills men man är där och nosar, och det är bara en fråga om tid innan det lossnar. Som nytt lag sätter man ju inte spelet över en natt, så vi får räkna med att det blir fler och fler framsteg ju längre fram vi kommer och att man kanske inte ska titta för mycket på tabellen det här första året tillbaks på egna fötter. Så även för Gärsnäs, men i laget finns också många rutinerade lirare som inte behöver någon startsträcka. Första segern är redan noterad och det är bara att fortsätta på det spåret. Det ser förnuftigt ut framåt hittills, och jag tror att en plats nånstans mellan 4 och 7 är fullt möjlig.

  ***

  Det var damerna för denna gången. Har ni frågor eller funderingar kan ni alltid nå mig på soren_kidd(a)hotmail.com. Det gäller givetvis också om ni har något intressant tips vi ska skriva mer om i tidning och/eller blogg.

  Sören