Blogg

Vintervju med Smedstorps tränarduo

I fredags kunde ni läsa om Smedstorps resa från krisklubb till intressant nykomling och givetvis ska vintervjun också upp i bloggen, nu när tekniken inte strular längre. Först kommer artikeln från papperstidningen och sedan lite extramaterial i vanlig ordning. De glada pågarna Morén och Larsson träffade jag över en fika på Ystads enda kvällsöppna café, vad jag vet.
Härnäst kan ni för övrigt se fram emot gott snack med såväl Simon Kristensson (denna gång tippar vi inte, vi lovar) och Kenny Nilsson, lagledargurun i Tomelilla IF.

***

Smedstorp i sexan för att stanna

Säsongen 2015 tvingades Smedstorp dra sig ur seriespel på grund av spelarbrist.
Tre år senare står man med en nästan 40 man stor trupp som nykomling i division 6.
Hemligheten?
– Vi gör saker tillsammans och har kul som ett lag, säger huvudtränaren Ola Morén.

Ola Morén har Tomelilla IF som moderklubb och har även spelat i Lunnarp, FC Österlen och Spjutstorp. Men det är som tränare han gjort sig ett namn i sydöst de senaste åren, genom att rädda Smedstorps IF ur askan.
– Det var en utmaning att få igång klubben igen, och det var en utmaning jag gillade. Tror där var 12 spelare kvar då när jag kom. Man hade till och med ringt in ordförande och satt honom på innermittfältet för att få ihop det i slutet av säsongen, berättar Morén, som dock fick ordning på skeppet innan det hann sjunka helt till botten.
På vintern anslöt 16 nya spelare och så även Jens Larsson, som blev spelande assisterande tränare.
– Ola hade tjatat på mig över frysdisken så till slut blev jag övertalad, skrattar 29-åringen med ett förflutet i Lunnarps BK och Tomelilla IF. Tillsammans startade man om och nådde en femteplats i förrfjor, visserligen med stort avstånd upp till kvalplatsen. I fjor tog man sedan ytterligare kliv med en handfull kompetenta hemvändare från nedlagda FC Österlen och det bar hela vägen till division 6-kval mot HF Olympia.
– Vi hade ett…jag ska inte säga krismöte, men ett möte där vi frågade spelade om vi ville gå upp. Vi var väldigt lite folk då, på träningar och matcher, trots att vi var många på pappret. Men alla sa att vi skulle gå för det och sen vi var många på träningarna före och under kvalet, så det märktes att de hade bestämt sig för vad de ville, berättar Jens Larsson.
Smedstorp vände och vann den första matchen med 3-2 och borta i Helsingborg blev det nervöst och spännande i returen.
– Första matchen var leråker. Andra matchen var fem gånger värre. Jag skulle rensa bort en boll som kom studsande emot mig och skjuter ett sånt hål i luften och flyger framåt, eftersom bollen bara dör i vattenpölen. Sen fick vi en drömstart när Tobias Beijer rensade en boll från halvplan och den gick in, säger Larsson med ett leende.
Matchen slutade 2-2 och Smedstorp tog steget upp till mångas överraskning – och skepsis.
– Ja, där var en skribent på YA som dömde ut oss inför kvalet… Och i byn hörde man folk säga ”Det var väl onödigt, ni kommer ändå bara åka ut.” Då känner man sig extra taggad, nu ska vi visa dem att vi kan. Det är en tändning för oss som tränare att folk tänker så, säger duon och hoppas att avancemanget kan få byborna att få upp ögonen för de rödvita fotbollskrigarna.
– Smedstorp är en aktiv by där alla hjälper till, med loppisen, marknaden, badet och isen som man spolar när det fryser. Det skulle vara jättekul om folk också hittade till fotbollen på idrottsplatsen. Nu har de byggt en stor lekplats på den gamla tennisbanan, man kan ju hoppas att de som leker där också upptäcker fotbollen, säger Ola Morén innan samtalet går in på den kommande säsongen och tränarna får tippa deras bud på hur division 6 sydöstra slutar (se faktarutan).

– Brösarp har värvat starkt. I andra änden har Sövestad tappat en del spelare. Gröstorp har väl också tappat en del folk men det är ett krigargäng så de hamnar väl i mitten som vanligt. Det är också den jobbigaste bortamatchen.

Och ni då?

– De flesta ser det nog som en bonus att vi är i sexan, men vi ska absolut inte bli något strykgäng. Det får kosta om de ska ha tre poäng mot oss.

***

Ola och Jens tippar serien

1. Brösarps IF
2. Vanstads IF
3. Esperöds SK
4. Sövde IF
5. Skurups AIF
6. Kiviks AIF
7. Smedstorps IF
8. Gröstorps IF
9. Svenstorps IF
10. Lövestads IF
11. Borrby IF
12. Sövestads IF

***

Jens Larsson och Ola Morén om…

…silly season:
J: Jag tycker det är svinroligt!
O: Jag gillar det inte alls.
J: Jag tycker det var riktigt bra, den bloggen Janstorp hade. Det var höjdpunkten när man kom hem från träningen att läsa var man skulle gå och var de andra skulle gå. Sånt får man ta med en nypa salt. Men visst, det kan vara lite nervöst också.

…YA-cupmatchen mot Ystads IF:
– Det är alltid kul. Kommer bli tufft med den tränaren de har (Anders Palmér), tror han har bra koll på läget. Mot Liga 06 i fjor gjorde vi en bra match, så det vill vi göra nu också. Det är en bra värdemätare inför seriepremiären.

…årets mål i fjor:
-Det var i kvalmatchen hemma. Målet till 3-2. Dom skjuter Alex Nathorst i röven så bollen rullar in. Kanske inte årets snyggaste mål men årets viktigaste i alla fall.

…rollfördelningen herrarna emellan:
J: Jag tar ofta det taktiska, men under match så ser jag det lite annorlunda eftersom jag själv spelar. Men i slutändan så är det Ola som… tror att han bestämmer.

Så om Jens gör det uselt på träningen och konkurrensen är bra, kommer du peta honom då?
O: Jag är lite kluven där. Jag har å andra sidan inte haft möjligheten de andra åren för vi har inte varit folk…

…att även rutinerade rävar kan bli nervösa i kvalmatcher:
O: Vi fick in Mikael Högström i fjor, han har ju varit med om det mesta. Och även om han nog inte vill erkänna det så var han nervös. Han skulle absolut inte starta matchen, sa han, men efter 20 minuter gick det bra att hoppa in…

…Jens Larssons tveksamma roll som ungdomstränare:
J: Min tös var med på lite boll och lek, eller vad man ska kalla det. Nu är det bara på fritiden. Om hon fått fars talang? Haha!
O: – Dom tränade innan oss och då stod ni och lattjade lite. Det första du gjorde var att fälla henne…