Blogg

Vissa klubbar behöver jaga mer än andra

Igår publicerade vi en artikel om hur det ser ut på tränarfronten just nu, och om detta har jag följande att säga.

För det första: Känns det inte som att ovanligt många lag står med olöst tränarfråga? Man kan ha överseende med de som kvalat men övriga borde ju vara ganska långt komna i sitt tränartänk. Så verkar inte vara fallet, speciellt inte på herrsidan där ungefär hälften av lagen ännu inte fått klart med lots för 2018.

För en del lag är det ingen stress. Faktum är att de flesta spelarna är rätt slitna nu, behöver och ser fram emot ett litet uppehåll innan den hemska frimånadsträningen startar mitt i vinteridet. Av alla jag pratat med är det egentligen bara min gode vän Pontus Back som vill förlänga säsongen. Han prickade formtoppen i B-laget precis när säsongen slutade. Orutinerat…

För andra lag gäller det att göra klart med tränare illa kvickt och gärna en bra en också. Jag tänker främst på de lag som har en negativ säsong bakom sig och de lag där olycksfåglarna kraxar om dystra tider framöver. Här gäller det att agera snabbt och resolut.

Mest spännande tränartransfer? Inte mycket, om jag ska vara ärlig. Vi har ju inte mycket att jobba med hittills. Men klart, Anders Palmér är ett stort namn och YIF har varit en stor klubb, så jag ser med spänning fram emot vad den kombinationen kan åstadkomma. Semir Kovacevic är en erkänt skicklig tränare som plockat upp Spjutstorp till femman och hållit kvar dem där. Nu blir utmaningen och kraven större i ett satsande Liga 06 där fokus just nu måste ligga på att säkra kuggarna inför nästa säsong, där avancemang måste vara målet.

Kul också med Mikael Carle i Skivarp och Andreas Persson i Gärsnäs damlag. Två tränare med bakgrund i andra sporter, men också som fotbollsspelare. Hur kan man utnyttja det till sin fördel? Vi får väl se.

Bland de viktigaste förlängningar ser jag förstås Mladen Blagojevic i Österlen, men också andra intressanta tränarnamn för framtiden. Som Jimmie Andersson i Lunnarp och Fredrik Holst i Janstorp, två unga ledare som redan visat mycket och mer mer rutin och utbildning kan nå långt. Långt utanför vår lilla zon. Prahl, Grahm, Nisse ”Bagare” i all ära men det börjar bli ett tag sen vi hade en tränare härifrån på hög nivå.

Kanske är det Ted Helmesjö som tar steget? Min käre kamrat har gjort det bra med Sjöbos ungdomslag och får nu chansen med A-laget i jakten på division 4. Jag gillar förresten Sjöbos tänk att rekrytera tränare internt från ungdomslagen. Inte nog med att tränarna kan klubben, du får en god portion hjärta och passion med på köpet.

Får jag önska något så är det fler kvinnliga tränare i sydöst. Efter Jennie Jonassons sorti från Gärsnäs har vi mig veterligen ingen kvinna på tränarposten i sydöst. Det är en trist tendens för framtiden och något vi bör sträva efter att förbättra.

Sören

soren_kidd(@) hotmail.com