Blogg

Barcelona - Chelsea

Ikväll drar semifinalspelet igång i Champions League med matchen Barcelona – Chelsea.
För oss som gillar fotboll är det verkligen godis med dessa matcher.
Vilka lirare det kommer att få se redan ikväll. Vad sägs om Barcelonas lirare:
Offensiva backarna Alves o Abidal. Passningsmästarna Xavi o Iniesta. Lagets hjärta får väl stå för Puyol. För att inte prata om de tre längst fram Henry, Eto´o och Messi. Dessa 3 lirare går sällan av en fotbollsplan mållösa. Messi anses av många vara den bästa spelaren i världen just nu. Jag är benägen att hålla med. Killen behärskar verkligen konsten att utmana en mot en.
Jag fick höra på en föreläsning om hur Barcelona ser på det här med akademi och utbilda sina spelare.
Man tog bl.a. exemplet Messi. När Barca letar efter spelare letar man efter spelare med spetskompetens.
I Messis fall var spetskompetensen utmana en mot en. Då utvecklar man denna spetskompetens så att det blir ännu bättre. Man försöker inte skola om Messi till ytterback eller liknande. Vad menar jag nu då? Jo vi tänker ju lite annorlunda. Vi försöker bredda spelarna med så mycket kunskap som möjligt i vår utbildning. Man ska kunna dribbla, passa, försvara, anfalla o.s.v. Kort sagt, vi vill att spelarna ska kunna allt. Vilket är bäst?
Barca representerar en härlig anfallsfotboll med fart o fläkt. Mycket passningsspel i hög fart.
Skickliga individuella spelare i en lagmaskin.

Chelsea då? Hmm… Ofint nog slog man ut Liverpool i kvartsfinalen. O det är klart, lyckas man med det, då e man ju bra, eller? Jodå, det finns mycket kvalité i det här gänget.
Något hände i Chelsea efter det att Guus Hiddink tog över. Från att, rent ut sagt, spelat en tråkig fotboll, så har man spelat en riktigt bra anfallsfotboll. Det är kraft bakom Chelsea när man går till anfall. Hjärtat i Chelsea består av Terry o Lampard. Vi var nog många som led med Terry förra året efter CL-finalen. Men den som led mest var självklart Terry. Ivanovic blev jag imponerad av i första matchen mot Liverpool. Inte bara för hans 2 mål, utan för hela hans spel, såväl defensivt som offensivt. Hur många vill springa på Alex? Essien o Lampard på mittfältet går inte av för hackor. Däremot ifrågasätter jag Ballack. Är han så bra längre? Framåt Anelka, Malouda och Drogba.
Det finns nog en hel del man skulle kunna säga om Drogba. Men ingen kan ta det ifrån honom att han är en fantastsisk fotbollsspelare. Snacka om kraft.

Chelsea har en imponerande statistik i CL. Detta är 3e året i fäljd man är framme i semifinal i CL. Klass.
O andra sidan har Barcelona ett imopnerande målsnitt i årets CL. 2,9mål/match. Man öser in samma snitt i ligan också. Så räkna med att det kommer att bli mål i kvällens match.
”Vi kan inte backa hem och vänta på att stormen kommer” citat Guus Hiddink.

    Barcelonas hemmaarena Camp Nou. Bild: Scanpix

    Barcelonas hemmaarena Camp Nou. Bild: Scanpix

    Välkomna till Nou Camp ikväll alla fotbollsdiggare.