Blogg

Nostalgitripp med Roland Pedro

I det senaste inlägget snackade vi målskyttar och jag undrade om ni kände till någon som kunde matcha Ida Nilssons nio mål från förra helgen. Jag har fått in en del intressanta mail (jag räknar inte träningsmatcher och reservlag) men ingen kommer upp i nio. Däremot berättade Johan Ohlsson om Janstorpslegenden Roland Pedro och jag saxar hans utlåtande från då, om ni inte vill läsa inlägget i sin helhet.

Tror att Mikael Johansson i IF Ale, Jonas Månsson i Borrby IF och Anders Leufstedt i Sankt Olof och Löderups IF vräkte in mål på 1990-talet. Däremot är jag helt säker på att Roland Pedro i Janstorps AIF har gjort åtta mål typ 1987 eller 1988 mot något lag från Lund. Kan ha varit Helsingkrona. Janstorp vann med 12-4 och Ulf Jacobsson gjorde de resterande fyra. Jag vet att Roland fick ett par 150 g av Stefan Håkansson som hade kiosken i Skurup på den tiden.”

Här hade jag en del frågor. Hur gick det till när han gjorde de åtta målen? Var hamburgarna goda? Är Roland Pedro ett artistnamn? Jag behövde inte vänta länge på svar för samma dag hörde samme Roland Pedro faktiskt av sig, och vi hade ett mycket trevligt telefonsamtal. Det visade sig att han inte bara hade en historia utan flera, och dessa var alldeles för bra för att inte dela med er kära läsare så härmed bjuder jag på en nostalgitripp av hög kaliber.

  ***

  Vi spolar tillbaks tiden till 1971. Roland Pedro är 16 år gammal – eller ung – och ett jättelöfte. Så pass duktig att han får chansen för första gången i A-laget. Och vilken debut sedan! När han byts in efter ett tag dröjer det inte länge innan han gör det första av sina många mål i karriären.
  – Första gången jag rörde bollen blev det mål, minns att det var på ett inlägg. Det var fantastiskt!

  Pedro etablerade sig i Janstorps A-lag och blev en flitig måltjuv. Åtta år senare skulle ytterligare en milstolpe rundas. JAIF, då i division 6 och med Nisse ”Bagare” som tränare, mötte division 4-laget Skivarp i kommunmästerskapet och spåddes inte många chanser. Men oddsen brydde Roland Pedro inte sig nämnvärt om (han skulle sedermera bry sig mer om odds och bli en riktig tipsexpert på Gåsaboden) när han stegade upp till avspark och spände ögonen i motståndaren. Om Skivarpsgrabbarna darrade av skräck låter vi vara osagt, men faktum var i alla fall att de sattes under så stor press på sin egen avspark att man spelade bollen bakåt, bakåt, bakåt i leden och till slut kunde Pedro bryta bollen och sätta 1-0 till JAIF. Efter 9 sekunder! Frågan är om det någonsin noterats ett så snabbt mål i Janstorps historia?
  – Inte vad jag vet, i alla fall. Jag tror att det är rekord. Det hela slutade med att vi vann matchen med 3-0, och jag vet att det grämer Johan Ohlsson något så fruktansvärt, hehe.

  Så till den där famösa åttamålsmatchen. Janstorp var tvungna att vinna med en drös mål för att nå kval uppåt, och man inledde i ett rasande tempo. Roland Pedro var på ett osannolikt spelhumör och gjorde i princip mål på allt.
  – Det var en fantastisk utdelning, det måste jag säga. Lite synd att jag inte nådde upp i tio mål. Med kvarten kvar blev jag utbytt, och det var inte för att jag var skadad. Det retar mig fortfarande…

  En tröst var dock att Stefan Håkansson hade utlovat en 150-gramshamburgare i sin kiosk om Pedro satte tre mål. Nu blev det nästan trippelt upp så Pedro var ett enda stort leende med lika stor aptit när han knallade ner till kiosken efteråt.
  – Stefan frågade hur det gick och jag sa ”det kan du läsa om i tidningen för du kommer ändå inte tro på det om jag säger det”…
  Men Pedro berättade, och Håkansson var en man av sitt ord så han fixade inte bara en burgare – utan tre!
  – De var goda. Jag åt inte alla samtidigt dock…

  Innan vi avslutar samtalet hinner Pedro leta fram en annan vacker stund ur sin gedigna minnesbank.
  – Det var på den tiden då jag jobbade på Skurup-verken, och de flesta av kollegorna var SAIF-are och triggade en inför matchen i YA-cupen. Då sa jag att vi vinner med 1-0 och jag gör målet, men direkt efter tänkte jag ”din dumme jävel, vad har du nu sagt?” Men så i mitten på första gjorde jag faktiskt 1-0. Sen kvitterade Skurup men Per Larsson satte 2-1 och vi vann matchen. Det var rätt så roligt att gå till jobbet efteråt…

  Roland Pedro spenderade merparten av karriären i Janstorps AIF men hann också med att spela i Minnesberg, Oxie och just Skurups AIF innan de glödheta dojorna lades på hyllan 1992. Nu för tiden försöker han att se JAIF spela så ofta han kan, när han alltså inte är ute och rattar buss. Han är mäkta imponerad av årets upplaga.
  – Jag har sett nästan alla matcher och det är jävligt kul att se laget lira. Så här högt har vi aldrig varit, det är det bästa laget vi haft i Janstorp.

  Och så till sist – namnet!

  – Det kommer från min morfars far som flyttade från Spanien till Sverige någon gång på 1850-talet. Min mor var yngst av tolv syskon som flyttade från Sundsvall till Skåne och den ende som inte flyttade tillbaks norrut. Jag är född Persson men ändrade namnet till Pedro, det var ju ganska speciellt…

  ***
  Sören
  soren_kidd(a)hotmail.com