Blogg

YA cupen

YA cupen 2009 har varit igång ett tag nu. Och den är väl värd några ord på denna blogg.
YA cupen har haft ett starkt grepp som cup hos oss i sydost under många år.
Första året som cupen spelades var 1947. Finalen spelades mellan IFK Simrishamn och Tomelilla IF med Simrishamn som vinnare med 4-1. Och så har det rullat på.
Det är kanske inte som det var förr vad gäller publiktillströmningen, men cupen engagerar fortfarande många.
Det var först 1982 som antalet åskådare gick under 1000 personer i en final. Rekordet är väl bekant?
5580 personer letade sig till Borrbys idrottsplats 1956 när Hammenhögs IF mötte Skillinge IF i finalen det året.
Sämsta publiksiffran i en final? Jo 1990 i en omspelsmatch mellan Skurups AIF och Hammenhögs IF. Det kom blygsamma 327 personer.
Tomelilla IF är den förening som vunnit cupen flest gånger. Vid 14 tillfällen har pokalen spelats hem. Men TIF har inte spelat flest finaler. Det ståtar Ystads IF FF med. Hela 19 gånger har YIF varit i final. 11 av dessa har man vunnit.
YIF FF har också ett imponerad facit i det att man deltagit i 7 cupfinaler i rad. Detta skedde mellan 1994-2000.
Sjöbo IF märks på så vis att man varit i final vid 16 tillfällen, men endast vunnit 5 gånger.
Men mycket av detta visste ni väl redan. Men visste ni att föreningar som Östra Torps GIF, IFK Böste, Snogeholms IF, Veberöds AIF och Askeröds IF har vunnit cupen vid vardera ett tillfälle?

Inget år utan ”skrällar”. Det sker varje år. Något lag från de lägre divisionerna slår ut ett lag från de övre.
Det är väl det som gör det så kul med cuper. Igår var jag tyvärr med om en av årets stora skrällar. Vi, Sjöbo IF, fick respass ur turneringen av Hammenhögs IF med 2-1. Men det kommer säkert fler under året.

Jodå, jag har varit med om att vinna cupen. Vid ett par tillfällen som tränare för Hammenhögs damlag och en vinst med Ystads IF FF. Vinsten med Ystads IF FF skedde 2002 mot Sjöbo IF. Och om jag inte har helt fel för mig, så är det det enda gånge som en YA cupfinal avgjorts på straffar.
Samma lycka hade jag inte som spelare. Men jag har varit med om många roliga matcher i cupen. Ett av de roligaste minnena jag har från en match var den när jag spelade i Spjutstorps IF och vi mötte Tomelilla IF i Spjutstorp.
Det var verkligen lillebror mot storebror. Det var så mycket folk, så att man fick känslan av att publiken stod inne på plan. Vi lyckades vinna med matchen med 2-1.
Semifinal är det längsta jag kom som spelare. Här är väl ett av mina tråkigaste fotbollsminne.
Detta året spelade man dubbelmöte (om jag minns rätt, så var det fr.o.m. kvartsfinal). Vi, Gärsnäs AIS, mötte Hammenhögs IF som låg i samma division, d.v.s. div 5. Första matchen, som spelades i Gärsnäs, slutade 1-1. Och naturligtvis slutade matchen i Hammenhög 1-1 (det var ett minst sagt gångbart resultat lagen emmellan det året).
Det fick avgöras på straffar. Jag utsågs till vår 5e straffskytt. När det var min tur, så var ställningen fortfarande oavgjord. Jag gick den långa vägen fram till straffpunkten, sådär lagom nervös. La upp bollen och drog till. Drog och drog förresten. Bollen var mycket välplacerad, men hade inte inte mycket mer än styrfart. Göran Blome som stod i Hammenhög hade inga större problem med att styra bort bollen från mål. På den efterföljande straffen avgjorde Hammenhög. Så det blev ingen final för min del som aktiv spelare, vilket naturligtvis grämer mig.

    Vilka går till final i år då? Ja, tipsen går väl mot Tomelilla IF, Ystads IF FF, Branteviks IF och BW90 IF.
    Men pass upp, det kan dyka upp skrällar också, för jag tror inte att det var sista ”skrällen” i årets YA cup som skedde igår.