En annan Simonsen om cup och korv förstås

Blogg

Gudarna ska veta att det inte alltid varit någon dans på rosor att ha fem bröder i stallet. Men ibland – det händer inte ofta – är de faktiskt inte helt odugliga. Som ikväll, när jag som vanligt sprang runt vilse på en gräsmatta i Köpingebro. Det råkade krocka med en YA-cupmatch i Ystad, så vad gör man då? Jo man får brorsan Jeppe att skriva ett par rader om liret. Vi Simonsens är överallt.

***

Ikväll nalkades det YA-Cupmöte mellan Ystads IF och Rydsgård. Sören kunde tyvärr inte se matchen då han just nu filar på sin egen matchform (det har jag gjort i 35 år utan framgång men snart lossnar det. SNART!!/Sören) så det var jag som fick äran att prova den berömda korven och se lite lokal fotboll.

För kvällen var alla förutsättningar rätt. Solen sken, mattan på idrottsplatsen var som vanligt i perfekt skick. Men jag hade ett problem. Ett stort problem… Jag hade nämligen precis ätit kvällsmat hemma när jag får Sören i telefonen och han säger att jag MÅSTE smaka korven på idrottsplatsen, det är det allt går ut på sa han. Problemet var extra stort idag då jag även hade ätit en kebab i pitabröd på jobbet (som YIF:s Jesper Andersson för övrigt bjöd på, tack för den).

Matchen började och jag hittade ett par Ystad-ikoner att prata med, men det enda jag kunde tänka på var hur jag skulle orka äta den där korven. Efter tretton spelade minuter står det fortfarande 0-0 i matchen och domaren blåser helt plötsligt av matchen. YIF väljer att slå sin straff. Jag har aldrig någonsin varit med om att ett lag väljer att slå sin handicapstraff efter 13 minuter när man inte ens ligger under, men jag antar att där var en tanke bakom det från coach Jacobsson. Anton Karlsson sätter den inte så välplacerade straffen i nätet och jag börjar tänka på korven igen. Det var dags att röra sig långsamt mot korvaludan. Väl på plats tvekar jag. Jag pratar lite med grillmeister Stefan Hansen och bestämmer mig till sist, ”en tjock i bröd, tack”. Jag vet inte om den gode Hansen har andats in lite för mycket målarfärg idag men jag fick varken växel tillbaka eller en tjock korv. Jag såg detta som ett tecken, jag borde verkligen bara äta denna smala korven och sen tacka för mig. Men sen började jag tänka på Sören. Jag ville inte göra honom besviken och tänkte på hur seriöst han faktiskt tar sin blogg. Jag samlade mod till mig och sa till Hansen att jag tvunget skulle ha en ”Tjuck i brö'”. Hansen bad såklart om ursäkt och jag fick den levererad. Korven var perfekt grillad och hade en värme likt en mammas famn för ett nyfött barn. En rand ketchup och en rand senap sen var jag redo, eller i alla fall så redo jag kunde bli.

Den gick ner. Utan problem. Brödet var inte rostat vilket var ett minus, men sett till det hela så är det faktiskt hur korven är grillad som är det väsentliga. Korven får tre YYY av fem då jag saknade Johnnys sötstarka senap och för att brödet inte var rostat.

 

Nu när min prestation var avklarad fick jag återgå till matchen. 1-0 höll sig till pausen och i andra halvlek var det ett Rydsgård som såg mer taggat ut. Tidigt i andra skulle Rydsgård få en omdiskuterad straff. En försvarande spelare i YIF råkar få bollen på handen som sisteman och detta resulterade i ett något hårt dömt rött kort och en straff till Rydsgårds favör.

Denna straff tog Ridell hand om på bästa sätt genom att dra rakt upp i nättaket, och för att boosta hans självförtroende inför kommande matcher så lyckades undertecknat såklart få en bild på det med.

Med en man mindre verkade det som att YIF fick mer energi och skapade flera klara chanser för att dra in en reducering. Både Sylvester Karlsson och Carl Persson hade nästan friläge men lyckades inte få in bollen, och detta skulle straffa sig. I den 85:e minuten gör Rydsgård ett snyggt mål genom ett välplacerat inlägg som lyckas träffa en lång killes panna. Ja, det var alla detaljer jag lade märke till. Jag var fullkomligt mätt och hade svårt för att stå upp.

YIF lyckades skapa en vass chans som det sista som hände men Edin Sarhatlic lyckades inte få rätt på sin långa kropp när bollen överraskande damp ner framför fötterna på honom. Matchen slutade 1-2 men för publikens skull så hade vi gärna sett ett straffavgörande i slutet, och det hade kanske inte varit helt orättvist.

Det värsta är att innan matchen så hann jag få ett par ord från Rydsgårds Rasmus Ridell. Jag frågade hur det gick och han sa ordagrant:
Svårt att säga, vi har haft en riktigt tuff period i seriespelet och spelar inte alls som ett lag längre, det hade varit önskvärt att vi gjorde det ikväll så jag tror att vi vinner med 2-1 eftersom de har en straff.

Nog hade han rätt, vilket plågar mig. Å andra sidan får vi kanske ge honom det, då han haft en jobbig vecka med sitt kära Barcelonas dunderkollaps…