Helgens fotboll och Rasmussons helvete

Blogg

Det återstår endast två matcher för merparten av våra lokala fotbollsklubbar i seriespel, och precis som utlovat i föregående inlägg ska vi ta en titt på vad vi kan se fram emot i veckan – eller snarare helgen – som väntar. Rätt skönt att inte ha matcherna utspridda över hela veckan som det annars är ofta, men samtidigt lite hektiskt för oss skribenter. Jag vet, jag vet, man ska inte klaga när man får jobba med sin absoluta favorithobby, men alla som tänkte busa med mig i helgen får vackert vänta ett tag till…

Logiskt nog inleder vi helgen med fredagen, där det endast är en match på menyn. Men inte vilken som helst match.

Division 7 södra, herrar: Onslunda-Glemmingebro (19).

Inte vilken som helst match, det är ju ändå våra lägst placerade herrlag i trakten som gör upp och det är alltid lite extra speciellt. Nu är det fem poängs marginal lagen emellan och Glemminge har spräckt poängnollan, så den extra kryddan saknas.

***

Vidare till lördag där vi har en saftig meny.

Division 2 östra, herrar: Österlen-Dalstorp (15).
Division 3 södra: Kvarnby-Tomelilla (14).
Division 4 östra: Rydsgård-Simrishamn, Sjöbo-VMA (båda 13), Janstorp-Hjärsås/Värestorp (14), Lunnarp-Osby (15).
Division 6 sydvästra B: Heleneholm-Blentarp (13).
Division 6 sydöstra: Esperöd-Borrby (13), Köpingebro-Kivik, Rörum-Svenstorp (båda 14), Gröstorp-Lövestad, Skivarp-Baskemölla (båda 15).
Division 1 södra, damer: Färjestaden-Hammenhög (14).
Division 2 södra: Spjutstorp-Sjöbo, Uppåkra-Janstorp (båda 14).
Division 3 södra: Wollsjö-Vellinge (11), Pandora-Köpingebro (13), Dalby/Genarp-Svenstorp (14).
Division 4 östra: Vittskövle-Tomelilla (13), Askeröd-Gärsnäs (14).

Vi behöver inte gå igenom alla matcher, då många är betydelselösa. Men det finns också mycket smaskigt, och då är jag inledningsvis självisk och tänker på mina KIF-pågar som måste vinna mot Kivik efter fadäsen mot Lövestad senast. Kivik å andra sidan har en teoretisk chans att klara sig utan kval, men då krävs seger i helgen och sen även mot Gröstorp, vilket blir nog så tufft. KIF kan inte nöja sig med kryss så det blir förhoppningsvis åka av i morgon.

Rydsgård-Simrishamn är också högintressant, även om sistnämnda lag vunnit serien sedan läääänge. RAIF måste gå för seger då det inte bara räcker att bli trea i serien för att få kvala (tack Oraklet för att du påminde mig – jag glömmer det varje år) och jag har faktiskt en känsla av att Simrishamns förlustnolla försvinner i helgen, och att Sjöbo kan skoja med VMA och hjälpa RAIF nu när kontraktet är klart.

Sjöbo-Spjutstorp är nästan värd ett eget inlägg, här snackar vi vinna eller försvinna deluxe. Eller kanske inte, nu när jag finläser tabellen. Med ett kryss kliver Sjöbo förbi Borgeby, och då det på förhand blir svårt för de inblandade lagen i den sista omgången kan det faktiskt bli så att ett av våra sydöstlag klarar sig kvar och det andra får återkvala medan Borgeby åker ut direkt. Ju mer jag kollar tabell och spelprogram tror jag faktiskt det blir så. Sjöbo vinner derbyt med uddamålet i helgen och klarar sig utan kval, är mitt tips.
”Helvete!!” sitter Sjöbotränaren Mikael Rasmusson nog och tänker när han läser detta, för han vet hur dålig jag är på att tippa och är inte heller sen att skicka en vänskaplig passning de gånger jag har fel, vilket som bekant är ganska ofta.

Behöver vi ens nämna att TIF skall och måste slå Kvarnby? Annars har man ju knappt i trean att göra…

Jag tror tyvärr också att Hammenhögs sista chans att vinna serien ryker i helgen, borta på Öland är det inte lätt att ta tre poäng.

***

Nåväl, vidare till söndag.

Division 5 östra, herrar: Brösarp-Önneköp, Ystads IF-Liga 06 (båda 13), IFK Ystad-Gärsnäs, Sankt Olof-Yngsjö, Spjutstorp-Torna Hällestad (samtliga 14).
Division 5 södra: Hyllie-Skurup (14).
Division 6 sydöstra: Vanstad-Öja (14).
Division 7 södra: Holmeja-Smedstorp (13), Sövestad-Charlo (15).
Division 2 södra, damer: DFK Borgeby 09-Skurup (12).
Division 4 östra: Blentarp-Rydsgård/Skivarp (14).

Här är det förstås seriefinalen i sexan som stjäl fokus – om tränarnas tankar inför den matchen kan ni läsa här – och jag tror att vi mycket väl kan anteckna ett kryss, liksom i fjor. Jag är sällan partisk när sydöstlag drabbar samman och det är extra svårt nu när det är min moderklubb mot demoncoach Dennie, som var i KIF ett par säsonger och var väldigt omtyckt av alla i och runt föreningen – och dessutom en riktigt god vän. Sett ur KIF-perspektiv är det nog önskvärt att Öja vinner seriefinalen så att man inte har något att spela för i sista matchen, men å andra sidan är laget så pass skickligt att man vinner mot de flesta motståndare ändå även om man bara ger 90 procent.

Sövestad-Charlo hade haft potential att bli något utöver det vanliga, men nu blir det i stället en placeringsmatch och så är även fallet i damfyran, där Blentarp säkert vill avsluta snyggt mot ett Rydsgård/Skivarp, som haft en höst att glömma. Blentarp har gjort det bra i sin comebacksäsong, och jag tror att man kan vara redo för en toppstrid redan nästa säsong.

Sören
soren_kidd(a)hotmail.com