Om framtiden i serierna - och bloggen

Blogg

Det var ett tag sen sist, bloggen. Många har hört av sig och undrat vad som händer – eller inte händer – och det är trevligt att det är folk som saknar det man skriver. Tyvärr har inte bloggen haft högsta prioritet på ett tag då jag har avlönade jobb som man förstås måste ta hand om samt ett liv utanför arbetet, och då är det inte mycket tid över till bloggen tyvärr. Visst hade man kunnat kväva ur sig ett par rader då & då men jag vill inte skriva något jag bara går in i halvhjärtat eller per automatik.

Hur det blir framöver får vi se. Jag har lite idéer om att göra om bloggen till ett annat format och har pratat med några fotbollsprofiler i området som jag hoppas kunna vara med på regelbunden basis. Alternativt fortsätter bloggen här fast i lite mer regelbunden takt, eller så sitter det någon duktig skribent där ute med ett stort lokalt fotbollshjärta som vill axla manteln? Vi får som sagt se.

Jag tänker i alla fall dra den här säsongen i land nu den sista månaden och sen summera vad vi genomgått i år på och utanför planen. Givetvis kryddat med bitska kommentarer och betyg.

Som en liten mjuk återstart får ni här mitt bidrag till dagens papperstidning, där jag gjorde en liten koll på serierna och hur jag tror att det hela slutar. I bloggversionen nedan har jag blåst på med lite fler tankar än vi får plats med i pappret. Ni känner mig och mitt usla tippande vid det här laget, så det kommer ju förmodligen att sluta helt annorlunda.

***

Division 2 östra, herrar (klicka på serien för länk till tabellen, vet jag!)

Kommentar: Fem omgångar och 15 poäng kvar att spela om, så matematiskt är inget säkert för Österlen. Men fullkomligt ointressant avslutning.
Jag tror: Man ligger så pass bekvämt i mitten att det varken blir drama upp eller ner. Det kan till och med jag tippa.

Division 3 södra

Kommentar: Tomelilla sket rejält i det blåvitrandiga skåpet när man tappade 2-0-ledning till förlust på tio minuter mot Flagg senast. Nu är det plötsligt en poäng ner till FC Trelleborg under strecket med tre omgångar kvar och toppstridande LB 07 väntar i helgen. Tungt, men nästa helg väntar hopplösa jumbon Kvarnby. Det här kommer bli en rafflande avslutning där det mycket väl kan avgöras i sista omgången när Södra Sandby kommer på besök. Sex lag krigar för att hålla sig kvar!

Jag tror: IFK Trelleborg, Kulladal och Flagg säkrar nytt kontrakt de närmaste veckorna. TIF får försöka hålla FC Trelleborg och Södra Sandby under sig, och jag tror att sistnämnda kan ställa till med störst problem för TIF, sett till resterande spelschema. Skräckscenariot är att Tomelilla och Sandby spelar en direkt avgörande match i sista omgången, och att man hamnar på samma poäng vid en bortaseger. Jag vill se offensiv och en förbättrad målskillnad mot Kvarnby – och kanske en skrällpoäng mot LB 07?

Enligt mina amatörberäkningar slutar det såhär: Kulladal 28 p, Flagg 25, TIF 24, Södra Sandby 21, FC Trelleborg 21. Men jag klarade knappt matten i skolan…

Division 4 östra

Kommentar: Simrishamn har dominerat i år och är klara seriesegrare sedan länge. Rydsgård har hängt med i toppen hela säsongen medan övriga sydöstlag har blandat och gett. Med tre matcher ligger Lunnarp, Janstorp och Sjöbo bekvämt i mitten, även om sistnämnda lag hade kunnat darra lite om det inte vore för att man har hopplösa Näsby i helgen.
Jag tror: Rydsgård grejar kvalplatsen utan problem. Resterande sydöstgäng säkrar nytt kontrakt. Förvånansvärt lite drama för våra lag.

Division 5 östra

Kommentar: Gärsnäs firade seriesegern i helgen och Ystads IF är teoretiskt klart för division 4-kvalspel. Där bakom slåss tre lag om den sista kvalbiljetten uppåt, men även nedåt är det sydöstlag inblandade. Liga 06 och Brösarp har ännu inte säkrat nytt kontrakt men möts i helgen, och då kommer minst ett lag vara steget närmare en säsong till i femman.
Jag tror: Spjutstorp, IFK Ystad och Sankt Olof har alla knepiga spelscheman, och de två förstnämnda gör upp i helgen. Vi tror att Spjutstorp vinner och kniper den sista kvalplatsen. Det blir kristianstadlagen som åker ut och kvalar neråt – och det gör oss förstås ingenting alls.

Division 5 södra

Kommentar: TIF var inte ensamt om att ställa till det förra veckan. Skurup tappade sannolikt kvalplatsen förra helgen när man förlorade mot Klagshamn, som därmed har fem poängs marginal med tre omgångar kvar. SAIF måste vinna minst två av tre matcher och be till fotbollsgudarna att Klagshamn klantar till det.
Jag tror: Nej, det blir inget kval uppåt för Skurup i år.

Division 6 sydöstra

Kommentar: Öja har varit i förarsätet hela säsongen men Vanstad har aldrig släppt greppet. Lagen möts i den näst sista omgången i vad som kan bli en direkt avgörande match – om VIF inte snubblar mot svårspelade Skivarp, som krigar om en kvalplats. Även Gröstorp kan greja kval. I botten ser det dystert ut för Köpingebro, som visserligen har kvar att möta konkurrenterna Lövestad och Kivik.
Jag tror: Öja vinner seriefinalen och serien. Vanstad, Esperöd och eventuellt Skivarp till kval, beroende på resultat i övriga division 6-serier. I botten hamnar Kivik och KIF på samma poäng, men mina pågar faller på sämre målskillnad så Kivik får återkvala.

Division 6 sydvästra B

Kommentar: Inte mindre än fem lag slåss om tre kvalplatser i en haltande tabell. Blentarp ligger förvisso under strecket, men har spelat färre matcher än några av sina direkta rivaler. Blentarps resterande spelschema är blandat med motståndare från både toppen och botten.
Jag tror: Topp tre blir för svårt, men BBK går om Svedala och fixar fjärdeplatsen, sen återstår det att se om den ger kvalspel.

Division 7 mellersta

Kommentar: Wollsjö har gjort en stabil säsong och är faktiskt bara tre poäng från direkt avancemang, dock med en match mer spelad än tvåan Gärds Köpinge.
Jag tror: Det blir kvalspel för WAIF.

Division 7 södra

Kommentar: Sydöstlagen har haft det kämpigt i år, men Charlo har vaknat till liv på hösten och en poäng bakom svartegänget skuggar Sövestad.
Jag tror: Charlo går som tåget i de sista tre matcherna och grejar kvalplatsen. Sövestad blir sexa.

Division 1 södra, damer

Kommentar: Hammenhög, Dösjöbro eller Eskilsminne? Trion har krigat och kämpat hela säsongen och ett av lagen kommer att vinna serien. HIF har åkt på flera tunga avbräck på hösten men den kollektiva maskinen är välsmord. Dösjöbro och Eskilsminne möts i sista omgången där allt kan avgöras.
Jag tror: Bortamatchen mot Färjestaden slutar oavgjort, och Hammenhögs segerdröm grusas. Dösjöbro vinner serien.

Division 2 södra

Kommentar: Åhus och Skurup är förkrossande överlägsna, men förstnämnda lag är en poäng före och har avsevärt bättre målskillnad. I botten ser det pyrt ut för Sjöbo under strecket, medan Spjutstorp fick lite mer andrum efter segern senast mot Borgeby 09.
Jag tror: Bägge topplag går rent på slutet och Åhus vinner därmed serien, så Skurup får en hedervärd andraplats – men inget kval. Sjöbo slår Spjutstorp i derbyt men kommer inte ikapp. Borgeby 09 får återkvala.

Division 3 södra

Kommentar: Det fanns förhoppningar på Pandora inför säsongen men sydöstlagen i serien har ockuperat nedre halvan hela säsongen, och inför slutomgångarna utgör de fyra lokala damlagen bottenkvartett. Deppigt!
Jag tror: Vi sticker ut hakan lite och tippar att Svenstorp går om WAIF efter seger i helgens rysare. Pandora och Svenstorp klarar nytt kontrakt, WAIF får återkvala och Köpingebro åker ner i division 4.

Division 4 södra

Kommentar: Rydsgård/Skivarp hade häng på topplatserna inför hösten, men har tappat form och träningsflit. I stället har Gärsnäs blivit höstens lag i sydöst. Faktum är att vi inte varit i närheten av att ha ett lokalt lag i den absoluta toppen i år – det är trist, alltså.
Jag tror: Även om GAIS-formkurvan pekar spikrakt uppåt får man, liksom övriga sydöstlag, köra på ett år till i division 4.

***

Frågor eller funderingar? Dra iväg ett mail till mig, soren_kidd(a)hotmail.com

god fodboldweekend!
Søren