Vad som hänt hittills - herrarna

Blogg

I förra inlägget genomgick vi damernas framfart hittills och jag har inte bättre fantasi än att vi gör exakt likadant med herrarna. I vanlig ordning hittar ni tabellerna om ni klickar på rubriken/serien.

Division 2

Österlen, vårt områdes flagskepp, har spelat in sju poäng på fem matcher och det får sägas vara fullt godkänt så här i början. Vi ska ändå ha i åtanke att det är ny tränare, nytt tänk och en till stora delar ny trupp. Vad som är särskilt glädjande är att Jonas Stridsberg inte är rädd att satsa på spelare från lägre serier, då tänker jag främst på Pontus Wiktorsson, som anlände som ett oskrivet blad från Skabersjö och har visat sig bli en tidig nyckelfigur i det nya Österlen. Klokt också med lånen av Nuhanovic i målet och Noah Christoffersson, speciellt målvaktspositionen behövde stärkas. Det är nog lite för glatt att hoppas att Österlen ska vara i toppen och kriga i år men nånstans i mitten, absolut. Karlskrona och något av Hässleholmslagen lär göra upp om slutsegern, och bortser man från Nässjö så är det en salig smet i tabellen hittills där alla slår alla.

Division 3

Tomelilla halkade som bekant in på ett bananskal men ingen trodde väl att de skulle vara någon blyg nykomling? Laget har ju tonsvis med rutin från den här serien och var egentligen för bra för att åka ut i fjor. I år klarar man nytt kontrakt, det tror jag absolut. Som alltid är TIF inte blyga för att satsa på ungdomarna och det värmer mitt hjärta lite extra i år när mina grabbar från juniortiden i KIF (inte min juniortid alltså – den minns jag knappt) redan pockar på uppmärksamhet och min stora idol Linus Göransson har redan nätat – sånt växer man av. Har inte haft möjlighet att se TIF mer än en halvlek i träningsmatchen mot Österlen men nästa helg ska jag ut och dricka Kenny Nilssons kaffe och titta på de randiga – då får ni också en lite mer ingående analys av hur laget lirar i år.

Division 4

Alltså, vad är detta för en rallarserie? Bara den senaste omgången hittade vi resultat som 3-9 och 5-3, vilket är mer vardag i den lingonserien jag själv flåsar runt i. Det var Lunnarp som åkte på praktsmällen med 3-9 mot Näsby i en match där gästerna tydligen gjorde mål på allt. Innan dess hade LBK vunnit med 1-0 borta mot ett Rydsgård som jag sällan ser förlora på hemmaplan. Ja, det är svårt att bli klok på serien. Tacka vet jag IFK Simrishamn, som bara dundrar på i toppen och har fem raka nu. Man har värvat in karaktärsstarka spelare och förmår att pressa ut det där lilla extra även när spelet inte sitter helt, och det gör att matcher som kanske slutat oavgjort i fjor blir vinster nu. Tvivlar inte en sekund på att IFK kommer att sitta på förstaplatsen säsongen ut.

Där bakom skuggar Sjöbo på en fin tredjeplats. Jag är egentligen inte särskilt överraskad, för det Sjöbo jag såg redan i fjor hade ett grundspel som passar bra i fyran. Dessutom verkar man inte tappa något när man byter i startelvan eller på positioner – det tyder på bra bredd i laget. Senast gick Anyelo Avila-Brazier exempelvis in och gjorde ett hästjobb centralt. Jag tror inte att det unga gardet håller sig så högt hela vägen men jag välkomnar försöket.

För Rydsgård har det, som med många av kollegorna, varit en berg-och dalbana hittills. Viktigt förstås att vinna derbyt mot Janstorp – vi får väl vara ärliga och säga att det är områdets i särklass hetaste derby just nu – men sen har det hackat. Tränare Sander var fly förbannad senast och det kan jag på sätt och vis förstå, vad är oddsen för att två matcher i rad ha ribbträffar ner på linjen emot sig? Samtidigt bör man kunna skapa tillräckligt mycket för att avgöra matcherna ändå.

Janstorp inledde med två segrar men har sedan radat upp förluster och som salt i såren åker man på den ena skadan efter den andra och får vackert möblera om inför och under matcher. Senast mot Sjöbo åkte man på ytterligare en handfull avbräck och man undrar ju lite nyfiket vad det blir för lag man tar med sig till Fjälkinge. Måste man till och med kalla in jokern Ume snart? Nä, sån kris är det nog inte. Där bakom finns trots allt ett hungrigt och duktigt juniorlag. Kolla exempelvis in Oskar LaFleur – där snackar vi talang!

Lunnarp delar jumboplatsen med tre av femton möjliga poäng hittills. Näsby var ju ingen höjdare och den fick pågarna revanschera i cupen i måndags. Absolut ingen fara på taket så här tidigt på säsongen, men det gäller ju att inte åka på fler sådana smällar för då kan det sätta sig i psykena. Det har varit många ändringar i truppen inför säsongen och det är en generationsväxling i full blom vilket jag förstås uppskattar då det betyder att många av mina juniorvänner får chansen. Edvin Åstrand och Alexander ”Nässi” Näss har redan tagit för sig och fler kommer slå igenom så småningom, det kan jag garantera.

Division 5 södra och division 5 östra

Puh, det var en lång text om fyran. Vi kokar ihop de två femmorna med våra lag till en text och börjar i den södra serien där Skurup huserar. Jag kan inte riktigt bestämma mig om den här serien faktiskt är bättre än den östra, ibland är det ju så men de senaste åren har sydöstfemman höjt sig markant med fler lag som satsar. Hur som haver, Skurup har inlett med fyra segrar på fem matcher och vore det inte för en sur uddamålsförlust senast så hade starten varit ännu bättre. Vi såg redan i fjor hur bra Skurup var och jag tänker att man kommer att vara med högt uppe även i år. Viktigt att behålla Filip Bohman – 11 mål hittills är inte alls pjåkigt.

I den östra serien har Gärsnäs tagit kommandot och det är inte alls oväntat. Vad som imponerar på mig är inte främst att man leder serien, men att man lyckas ro hem segrar även om man har svackor stundtals i matcherna. Som mot Liga när man höll på att tappa en 3-0-ledning men sydde ihop det. Strax bakom skuggar Spjutstorp, och det är inte heller någon överraskning – även om Hampus Nilsson lämnat för Tomelilla. IFK Ystad har också börjat fint, och jag vet att man enligt jantelagen aldrig ska framhäva jaget före laget men att Robin Nevelin gjort 10 av lagets 12 mål hittills skvallrar lite om hur viktig han är. Starkt att vinna derbyt senast!

Brösarp och Sankt Olof har gjort vad man förvänta sig hittills – varken mer eller mindre, men vad händer i YIF och Liga 06? Två lag som jag hade cementerat på den övre halvan. Fyra poäng för YIF hittills är inte bra med tanke på att man har seriens – och kanske sydöstra Skånes – bredaste trupp där det dessutom kryllar av kvalitetsspelare. Liga verkar sakna Adam Svensson och Simon Persson mer än vad man trott på förhand och nu när Skinkan dessutom är skadad så är det mycket klass som försvinner. Stort frågetecken för försvaret – 15 insläppta hittills är direkt dåligt. Någon serieseger blir det inte heller i år – det är redan tio poäng upp – men annars finns allt annat att spela för.

Division 6 sydvästra B och division 6 sydöstra

Att Blentarp skulle hänga med så pass bra i en trixig serie trodde jag inte. Visst, förutom Felix Holm har man inga direkta tapp inför säsongen, men jag trodde ändå att det skulle bli avsevärt svårare i västserien. Stabilt och bra hittills – speciellt försvarsspelet imponerar! I Österlensexan börjar vi redan kunna dela upp lagen i tre skikt: Topp, mitten och botten.
Esperöd har värvat bra och har seriens bästa mittfält så det är ingen skräll att de ligger i topp, men jag hade inte räknat med att Öja skulle ta 13 poäng hittills, även om man är välorganiserat och har fina spelare för den här nivån. Kul att min gamla moderklubb är i en toppstrid igen, det var några år sedan. Vanstad heller inte så överraskande, Viktor Rosberg är hjärnan bakom anfallsspelet och håller hög division 4-klass. Skivarp rundar av kvartetten i toppen och även här snackar vi ett tidigare division 5-lag som har god kapacitet i grunden.

Mitten utgörs av Borrby, Rörum, Gröstorp och Svenstorp. Tills vidare i alla fall. Svenstorp verkar inte alls kunna spinna vidare på den fina formen från i fjor och seriesegern kan man vinka farväl till redan. Nu väntar dock en period med motstånd som man borde kunna besegra så jag förväntar mig ett par kliv uppåt och kontakt med toppen innan sommaren. Rörum är en positiv överraskning – ett starkt kollektiv utan några fixstjärnor men en jävla vilja och sammanhållning.  Och Gröstorp ligger där de i princip alltid ligger. Borrby hade jag räknat med nånstans mellan mitten och botten men med de nya förstärkningarna från Hammenhög har man breddat truppen och inlett stabilt. Min gode vän Jakob Mårtensson börjar dock bli gammal. Ett ynka mål hittills, jag får ta ett snack med honom…

I botten hittar vi Lövestad, Kivik, Baskemölla och mitt kära Köpingebro. Lövestad ska vara starkast av nämnda lag men har haft det bökigt med tränarbyte direkt när serien började. Jag undrar för övrigt om Benjamin Kovacevic fortsätter i LIF nu när farsan slutat? Inte helt oviktigt, det är ändå en av seriens bästa spelare. Oavsett vilket bör Lövestad klara sig kvar, men starten är allt annat än imponerande. Då är det i alla fall tur att tre lag är sämre. Kivik verkar brottas med en smal trupp och det kan bli tufft i längden. Baskemölla verkar ha svårt att växa in i kostymen och för mitt eget KIF är det stora problemet att det tryter lite med att prioritera fotbollen när det vankas träningar och matcher. Då hjälper det föga att man har 35 man på pappret men kan vi tillsammans hitta motivationen och kontinuiteten så ska vi åtminstone kunna klättra två snäpp. Viktig bottenmatch mot Baske i helgen!

Två saker till, förresten:
– Undrar ni varför vi inte skriver om Sövde? De har flyttat till verksamhet till Veberöd och är därmed utanför vårt spridningsområde.
– Endast ett lag åker direkt ur den sydöstra sexan. Antar att det har med Hammenhögs sorti att göra, men jag vet inte säkert. Gött är det i alla fall.

Division 7 sydöstra och division 7 mellersta

Oj, oj, oj, Charlo. Det här hade jag inte trott! Noll poäng på fem matcher och 13 poäng upp till täten. Några av förlusterna kan man köpa då motståndet från väst verkar vara bättre än beräknat, men man ska inte förlora mot Smedstorp, även om sistnämnda lag absolut inte är något strykgäng. Som jag förstått det har man svårt att konvertera chanser till mål, men det är inte det enda problemet. Fyra mål insläppta i snitt grejar man inte avancemang på. Nä, skärpning Charlo!
Onslunda och Glemmingebro står bredvid svartelaget på noll poäng men det var kanske lite mer väntat. Inga av lagen har varit direkt nära någon poäng och det verkar bli ytterligare en säsong på den nedre halvan. Onslunda och Charlo kan i alla fall trösta sig med att minst ett av lagen kommer att spräcka poängnollan i helgen när de möts.
Hade nog också förväntat mig mer av Sövestad – många unga killar med mycket boll i sig, och så några rutinerade pjäser på det. Även om man tappade ett par tongivande spelare i vintras hade jag räknat med några poäng till på kontot och en plats i topp 4. Däremot gör Smedstorp det bra hittills – den ovan nämnda segern mot Charlo var riktigt fin.

Sist men inte minst får vi också nämna Wollsjö, som härjar i den mellersta serien. Den verkar ganska jämn hittills och WAIF har haft lite stolpe ut med en del tajta matcher där man med lite flyt hade kunnat få en 3-4 poäng till med sig. Tror ändå att man kan hänga med bra i mitten och hota om tredje- eller fjärdeplatsen.

Sören