Veckans lirare och gott humör

Blogg

Det är fredag och jag är på osedvanligt gott humör. Insåg när jag gjorde mitt upplägg för dagens blogg att jag inte hade en enda negativ punkt på listan. Vad händer? Har Umes nyfunna optimism smittat av sig? Jag vet inte, vi börjar skriva så kommer vi säkert börja gnälla så småningom. Jag hoppas nästan det, blir roligare då.

Först och främst vill jag tacka så ödmjukt för alla kommentarer och reaktioner på min världsdebut som modebloggare. Jag trodde faktiskt jag skulle få en del mothugg, men det har bara varit instämmande feedback och folk har krupit erkännande till korset och mer eller mindre skämts för den tiden de hade pannband och olikfärgade ljumskbyxor på sig, och det är ju trevligt att vi gemensamt bidrar till en stiligare fotbollsvärld. Även om jag inte nämnde ljumskvärmare alls, men det torde vara osagt att det förstås är djävulens påhitt det också.

Jag vill också härmed utlova att modebloggen återkommer nångång på försäsongen eller kanske redan i vinter. Då ska vi behandla de sydöstskånska matchställen, och där kommer vi förstås inte lägga fingrar emellan. Jag fungerar på det viset att jag ofta kritiserar och sågar, men (nästan) aldrig utan att ha förslag på förbättringar redo. Så alla ni där ute med röda tröjor och blå byxor kommer få flera värdefulla tips på hur ni kan göra för att undvika en överkryssad lurblåsare i betyg…

***

”Varför blev det ingen blogg om förra helgens matcher?” undrar någon kanske då jag sent omsider fått upp någon slags normal bloggfrekvens igen. Enkelt, det var hyfsat händelsefattigt. Men visst borde jag kanske skrivit något om Rydsgårds fina insats under året för att nå kvalet till division 3, och IFK Simrishamns totala överkörning av Näsby med 17-0, en snygg punkt på en närmast sagolik säsong. Undrar om IFK varit det bästa division 4-laget i hela Sverige i år? Får kolla upp det.

Näsby gjorde alltså Hörby sällskap ner i femman, medan Osby och Fjälkinge återkvalar. Osäker på om kvalmotståndet var lottat redan inför sista omgången, om det var fallet så undrar jag om YIF satt och hoppades att Näsby på något mirakulöst vis skulle snuva Fjälkinge på kvalplatsen på slutet? Man kan ju lugnt säga att det är skillnad på att möta ett Fjälkinge som aldrig viker ner sig och ett Näsby som knappt får ihop folk till en startelva. Nu ska YIF visserligen förbi Vellinge först och det är nog så svårt, men jag har svårt att se att man kan rå på Fjälkinge i slutkvalet.

Sjöbos damer har spelat upp sig rejält på hösten och även om inget är hundra procent säkert än så menar jag att det är hundra procent säkert – det blir nytt division 2-kontrakt. Det trodde jag nog inte för fyra-fem omgångar sen så det är imponerande gjort. Visst, strul-laget Borgeby 09 väntar i sista omgången men det klarar SIF. Värre då för Spjutstorp, som måste besegra Janstorp i sista omgången, men jag tror faktiskt att man klarar det och nånstans vore det poetiskt rättvist nu när Borgeby flyttat upp och ner spelare mellan sina lag och dessutom lånat in från Dösjöbro i division 1, och sedan skjutit upp en massa matcher för att man knappt får ihop lag utan sina lånespelare. Så borde man inte få hålla på, och jag undrar hur förbundet kan tillåta en sådan ordning, som missgynnar de klubbar som satsar på sina egna spelare?

Se, nu blev det lite gnäll ändå. Skönt.

***

YIF inledde med förlust 1-2 mot Vellinge, och i morgon väntar retur på hemmaplan i Sandskogen. Vad jag tror om detta återkommer vi till i morgon, men vi kan väl redan nu konstatera att det ser betydligt ljusare ut för Spjutstorp, som besegrade Linero. 3-1 med mersmak, och en ovan matchvinnare i Markus Johansson som fick ta på sig handskarna för första gången på en evighet när ordinarie målvakt blev skadad. Två klassräddningar kan mycket väl vara tungan på vågen i den här tvekampen, och hade jag korat veckans lirare här i bloggen hade Markus Johansson definitivt fått den.

***

Kvalet drar igång på bred front i helgen och det är en av högtidsstunderna på året i min bok. Förutom när man själv är inblandad, förstås. Jag insåg igår när jag såg MFF-FCK på plats att det var första gången på länge där jag bevittnade en fotbollsmatch som jag varken behövde investera känslor i (då mina nordiska sympatier ligger hos andra klubbar i utkanten av Stockholm och Köpenhamn) eller skriva om. Det var rätt gött att bara stå och ta in stämningen och kolla fotboll som fullständigt neutral. Att matchen sedan inte var någon större underhållning får man vackert leva med.

***

Mer om kvalet i morgon, och hur jag tror att det går. Nu måste jag äta lunch, och sen ska jag kolla in ett klipp på en av Linus Göranssons många fullträffar den här säsongen, som han själv ödmjukt tipsat om. Enligt honom ska årets mål-tävlingen tydligen vara avgjord, så jag har höga förväntningar. Den pågen gör bara snygga mål.

***

Förresten, jag har alltjämt mitt goda humör kvar så vi gör ett undantag och korar veckans lirare: Grattis, Markus Johansson! Blir det favorit i repris i morgon, tro?

***

Sören
soren_kidd(a)hotmail.com