YA-cupen just nu - och i framtiden

Blogg

Så har vi då avverkat statusen i dam- och herrserierna hittills, och som utlovat kommer här ett litet YA-cupsvep också innan vi blickar framåt mot vad helgen bjuder på. Jag svävar på små liljevita moln efter att mitt Spurs tog sig vidare till Champions League-final och vill fortsätta vara på gott humör, så vi börjar med det som går bra och det är herrcupen.

Eller bra och bra, mitt KIF flög direkt. Men annars är det ju trevligt att lagen fortsätter att vara med på bred front. Så här ser trädet ut:

Lite suddigt månne men jag tror att man kan få en större bild om man trycker på bilden. Testa!

De första tre kvartsfinalisterna är klara och vi kan väl säga att det är en väntad och två överraskningar som tagit sig dit. Öja har inte direkt behövt anstränga sig supermycket då de två första motståndarna lämnade WO men däremot var det en skalp att slå ut ett Skurup, som jag hade som en möjlig semifinalist. Sett till Öjas seriestart är det kanske inte heller någon dunderskräll, men laget är starkare än många – inklusive jag – trott på förhand och det är inte alls omöjligt att man avancerar ytterligare ett steg. Tror i så fall att man får hålla tummarna för att IFK Ystad väntar där, för Sjöbo passar nog öjapågarna sämre.

Esperöd är givetvis också en överraskning sett till att man spelar sex serier lägre än det laget man slog ut. Starkt jobbat av ESK! Samtidigt är jag inte dunderförvånad. Man har ändå fyra handikappstraffar till godo och har man en duktig straffskytt så är det fyra upp direkt. Lägg där till att Österlen inte direkt rosat marknaden i cupen de senaste åren och man kan inte utesluta en skräll på förhand. Jag vet inte om det är underskattning eller om man går runt och har tankarna på serien i ÖFF så fort det blir cup.

IFK Simrishamn, stabilt som i serien. Matchen mot Gärsnäs kunde mycket väl vara en final om det inte vore för lottningen, och jag har lite svårt att se vilket av de övriga lagen som ska kunna hota på den undre halvan. Rydsgård kanske – eller möjligen YIF om man höjer sig avsevärt jämfört med serielunken. Tomelilla har haft svårt i cupen de senaste åren så jag tror inte så mycket på dem. Kan mycket väl åka här i tredje omgången i derbyt mot Spjutstorp.

Annars, då? Något uppseendeväckande? Nja, möjligen att Gröstorp slog ut Sankt Olof utan att använda sin handikappstraff. Kaxigt, det gillar jag. Inte omöjligt att man kan göra det även mot ett Liga som hackat betänkligt såhär i seriestarten. I övrigt hyfsat väntade resultat, och jag tänker att vi gör en ny koll hos herrarna när samtliga kvartsfinaler är klara.

***

Damcupen drar igång nästa vecka men vi får ändå orda en sväng om den, och nu försvinner mitt goda humör. Här har bara sju av 13 damlag i seriespel anmält sig. Sjöbo, Gärsnäs, Köpingebro, Skurup, Blentarp och Tomelilla är inte med i år. Jag kan ha överseende med att man i vissa fall har små trupper och prioriterar serien, men vi får ställa oss frågan om det är lönt att ha en cup när hälften av lagen inte vill vara med. Personligen tycker jag inte det och det kommer jag också att säga när cupstyrelsen tar upp frågan nästa gång. Lite osäker på hur många lag som har möjlighet att vara med i pojkcupen men fyra lag totalt i vårt spridningsområde gör tävlingen minst sagt sval. Vi har i och för sig fyra lag i Kommuncupen i Köpingebro också men då är det hundraprocentigt deltagande.

YIF och Janstorp är för övrigt i final på pojksidan. Gillar YIF-uppsvinget på ungdomsfronten och jag blir lika glad att JAIF har bra sprutt på talangerna. Många av dessa var för övrigt med och bollade gris med oss i B-laget. Vi hade inte en suck och knattarna måste ha undrat vad det var för ett otränat gubbagäng de mötte. JAIF-arnas totala vikt (Per Viktorsson och Ume undantaget) matchade tre av våra spelare, ungefär. Och då är det inte enbart muskler vi stoltserar med. Jag älskar mitt B-lag.

Det var allt för denna gång. Tre inlägg på en vecka lär för övrigt vara nytt rekord.

Sören
soren_kidd(a)hotmail.com